Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Egy migráns miatt van sertéspestis az új agrárminiszter szerint

Ez a cikk több mint 5 éves.

Ma tartják az Országgyűlésben a miniszter-jelöltek meghallgatását, ahol a leendő agrárminiszterünk, Nagy István is bemutatkozott. Gyorsan végigvette a fontosabb témákat, melyek közül néhányat külön kiemelt.

Nagy problémának tartja például a munkaerőhiányt, amit úgy oldana meg, hogy 50 ezer embert vezetne át a közmunkaprogramból a mezőgazdaságba, ahol remélhetőleg nem csak idénymunkát tudnának vállalni, hanem hosszú távon is el tudnának helyezkedni. Az Orbán Viktor által sokat emlegetett demográfiai probléma a mezőgazdaságot is elérte, ugyanis a leendő miniszter szerint a munkaerőhiányhoz az is hozzátartozik, hogy a gazdatársadalom elöregszik, a fiatalok pedig nem igazán szeretnének itthon gazdáskodni.

Emellett még egy igencsak aktuális probléma is szóba került: az afrikai sertéspestis.

Nagy szerint a sertéspestis úgy kerülhetett be Heves megyébe, hogy egy migráns, vagy vendégmunkás eldobott egy szendvicset, amit egy arra kószáló vaddisznó elfogyasztott, majd megbetegedett tőle.

Elég meredek kijelentés ez a leendő agrárminisztertől egy egyébként tényleg fontos problémával kapcsolatban. A NÉBIH oldalán részletes tájékoztató olvasható a sertéspestisről, melyben a következőket írják:

„Az ASP vírus az embert nem betegíti meg, ezért közegészségügyi jelentősége nincs, de a felelőtlen emberi magatartásnak a betegség terjesztésében döntő szerepe lehet.” „A sertéstartók, az állatgondozók, az állatfelvásárlók és a fertőzött állatok tartási helyén megforduló más személyek az említett váladékokkal szennyeződött lábbelivel, ruházattal, használati eszközökkel (villa, lapát, vödör, takarmányos kocsi stb.) szintén elhurcolhatják a betegség kórokozóját.”

– a tájékoztató alapján tehát maximum egy menekült kondás cipője talpának nyalogatásával kaphatta el a sertéspestist az a bizonyos Heves megyei vaddisznó, de lássuk be, ez a verzió is nehezen állja meg a helyét.

A HVG-nek nyilatkozó Eicher József, a Magyar Fajtiszta Sertést Tenyésztők Egyesületének elnöke szerint megfertőződhetnek a vadállatok eldobált szendvicsektől is, de azt is mondta, hogy

„a sózással, füstöléssel sem lehet elpusztítani az afrikai sertéspestist, így azt lehet feltételezni, hogy Ukrajnában elhullott, leölt fertőzött állatokat feldolgoztak, és élelmiszerként hoztak be Magyarországra.”

Tehát a vírus a szomszédos országokból kerülhetett Magyarországra szendviccsel, vagy anélkül. De ehhez se migráns, se vendégmunkás nem kell, bárki eldobhatott valamilyen tudta nélkül fertőzött sertéshúsból készült élelmiszert. A szendvics, a migráns és a vaddisznó közötti misztikus összefüggés mindenképpen csak a miniszter-jelölt fantáziájának szüleménye.

Az viszont biztos, hogy amíg az agrárminiszter migránsozik, Magyarország nem jelent majd túl nagy segítséget a sertéspestis megállításában. Egyébként is, ha a vaddisznó betartotta volna a tízparancsolatot, lehet, hogy nem is lenne itt semmilyen járvány.

Forrás: Index/Mérce
Címlapkép: MTI