Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Szerdán Áder hivatala előtt lesz tiltakozó akció a homofób propagandatörvény ellen

Ez a cikk több mint 2 éves.

Szerda délutánra ismét megmozdulást hirdettek a melegjogokat súlyosan csorbító propagandatörvény ellen, ezúttal Áder János köztársasági elnök hivatala, a Sándor-palota elé.

Miután az Országgyűlés kedden a Fidesz-KDNP, valamint a Jobbik igen szavazataival elfogadta az eredetileg a pedofil bűnelkövetők elleni, azonban a módosítókkal orosz típusú homofób törvénnyé alakított javaslatot, a hétfői tüntetés szervezői ígéretükhöz híven a köztársasági elnököt próbálják rávenni, hogy ne írja alá.

A szervezők arra kérik az LMBTQI közösség tagjait, valamint támogatóikat, hogy írják meg történeteiket, melyekből kiderül, hogy az érintettek hogyan kaphattak, kaphatnak támogatást másoktól, avagy hogyan támogattak, támogatnak a közösséghez tartozó embereket. Mint írják, a szerdai tüntetéssel céljuk, hogy megmutassák milyen rengeteg embert hoz lehetetlen helyzetbe a kormány homofób propagandatörvénye, ugyanakkor a közösség erejét is demonstrálja.

„Mutassuk meg, hogy #nemvagyegyedül, nem vagyunk egyedül!

Mutassuk meg az egész országnak, hogy mennyien támogatjuk egymást! Ha budapesti vagy, a történetet vesd papírra vagy nyomtasd ki, és hozd el a Sándor Palota elé, hogy Áder János is lássa! Aki vidéken él, küldje el nekünk a [email protected], és mi fogjuk kinyomtatni neki. Lakóhelyeiteken pedig vigyétek ki a főtérre!”

– írják a szervezők.

A megmozduláson ezúttal nem lesznek beszédek, mindössze a történeteket fogják elhelyezni a résztvevők. A szervezők azt kérik, hogy az írásokat küldjék el az akcióban résztvevők a Háttér Társaság e-mailcímére is, a [email protected] címre, hogy hivatkozhassanak rájuk. További instrukciók és részletek a tüntetésről a Facebook eseményben.

A törvény – akárcsak az orosz szabályozás – egy kalap alá veszi a pedofil bűnelkövetőket a szexuális kisebbségek tagjaival, és azt sugalmazza, hogy utóbbiak másodrendű állampolgárok, hovatovább egyenesen veszélyesek a gyerekekre. A szabályozás jegyében tilos lesz 18 év alattiak által elérhető módon ábrázolni a nem heteroszexuális viszonyokat és identitásokat, ami nemcsak az iskolai felvilágosítást és érzékenyítést lehetetleníti el, de például egy rakás műalkotás vagy szórakoztatóipari termék is tiltólistára kerülhet.

A kormány egy füst alatt az iskolai felvilágosítás valamennyi progresszív és hatékony, nem konzervatív módját is ellehetetleníti, így a gyerekeknek marad a Családi Életre Nevelés nevű kormányzati program, valamint a pornó, ha a társas kapcsolatokról, az intimitásról vagy a szexualitásról kívánnak informálódni. Ez pedig súlyos problémákat vonz magával, hogy miért, arról itt írtunk bővebben.

A pedofilellenes törvényt homofób propagandatörvénnyé faragó módosító ellen benyújtása után napokkal tízezres tüntetést szerveztek a Kossuth térre LMBTQI és jogvédő szervezetek, valamint élesen tiltakoztak az ellenzéki pártok is.

A Jobbik kivételével, ami a pedofilokkal szembeni kiállás ürügyén demonstrálta, hogy hagyományaihoz híven továbbra is egyes vélemények szerint ellenséges a szexuális kisebbségekkel, de minimum közömbös a melegjogok csorbítása iránt, egyszersmind megmutatta, mily könnyen erodálható az ellenzéki egység. Bár a párt utalgatott arra is, hogy kormányváltás esetén kivennék a problémás részeket a törvényből, és Csárdi Antal, az LMP képviselője is ezzel igyekezett védeni a párt – saját maga által – megtépázott becsületét.

A homofób propagandatörvény ellen nemcsak az utcán lehet tiltakozni, de az aHang platformon is indult ellene egy petíció, melyet immár több, mint 120 ezren írtak alá.

Címlapkép: Mérce