Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Orbán Viktor: A magyar emberekben van felelősségérzet, de nem mindenkiben

Ez a cikk több mint 2 éves.

Orbán Viktor miniszterelnök szokásos péntek reggeli interjújában a Kossuth rádió Jó Reggelt Magyarország! című műsorában arról beszélt, hogy elmegy a járvány kérdése, visszajön a migráció kérdése, amiben az eddigi álláspontját tartja, ami nagyon világosan elutasító. Ezen csak keményíteni tervez: nemcsak az illegális migrációt kell elutasítani, hanem mondjuk két évig semmilyen migrációt ne engedjünk.

A tervezett újabb nemzeti konzultációról elmondta, abban a családoknak szánt jövő év eleji SZJA visszafizetés mellett, a migráció, a járványok és gazdasági kérdésekben kérik majd ki az emberek véleményét. Szerinte most a járványok és a népvándorlások korában élünk.

A migráció témájának visszatérését azzal is indokolta, hogy amíg tavaly csak tízezren érkeztek a határokhoz, addig idén harmincezren érkezhetnek ugyanezen időszakban. A konzultációban nem csak az illegális, de mindenfajta migráció kérdését érintik majd.

Emlékezetes, hogy a kormány tavaly, a járvány betörésének idején nagyon nehezen engedte el az addigi legfőbb témáját, a menekültkérdést. Még akkor is megpróbálták napirenden tartani, például azzal, hogy az első két hazai koronavírus esetet, akik legálisan itt tanuló diákok voltak, megpróbálták illegálisan itt tartózkodóknak beállítani.

Szerinte Európa abban teljesít rosszul, hogy nem igyekszik az érintett térségeken segíteni, ahonnan „a háború és a jó ég tudja, milyen istencsapása miatt el kell jönnie” az ideérkezőknek. Szerinte a cél átmeneti segítség lehet, azzal, hogy utána a menekültek vissza tudjanak térni otthonukba.

A második oltások felvételével kapcsolatban, amiről tegnap azt mondta a miniszterelnök, hogy akik nem teszik ezt meg, azok elveszíthetik a védettségi igazolványukat elmondta, 137 ezer ilyen ember van. Vannak köztük természetesen olyanok, akik a jelenlegi egészségügyi helyzetük miatt nem tudják ezt megtenni, de ez a kissebség.

„A magyar emberekben van felelősségérzet, de nem mindenkiben.”

Hozzátette azt is, hogy a kormánynak nem dolga, hogy noszogassa az embereket.

Ennek ellenére költ több milliárd forintot a kormány a különböző oltásra buzdító reklámkampányokra.

A járványügyi védekezésben különböző módokon részt vevő dolgozók, orvosok, ápolók, szociális dolgozók és rendőrök számára nyújtott rendkívüli 10 napos fizetett szabadságról elmondta, ez nagyjából 170 ezer embert érint. Szerinte nem csak azokat viselte meg a járvány, akik elvesztették az állásukat, hanem azokat is akik akár többet kerestek, mert több volt a munka.

„Én 16 óráztam, pedig a fizetésem inkább emelkedett. Sokan vagyunk az országban, akiket megrángatott. Most megtehetjük, hogy adunk plusz 10 napot, arra kérem azokat, akiknek ez jár, hogy ezt vegyék ki.”

A szerdán ismeretett 200 ezer forintos minimálbér célról elmondta, a járvány után a legfontosabb elvárásunk a munkahelyekkel szemben, hogy biztonságot adjanak, egy kevésbé törékeny gazdaságot. Szerinte a legszegényebbek élnek a legnagyobb bizonytalanságban, ezért kell megemelni a minimálbért. De nehéz megtalálni az egyensúlyt szerinte, hogy a kis- és középvállalkozásoknak se kelljen elbocsátani és a minimálbér is emelkedjen.

A labdarugó Európa Bajnokság mai kezdete kapcsán, a térdelésről azt mondta, több veszély is fenyegette az játékokat, ezek közül az egyik a járvány veszélye volt. A másik fenyegetés a „rabszolgatartó államok erkölcsi eredménye, ami ez a térdepelés”. Megérti, hogy „néhány országnak politikai lelkiismeret furdalása van”. De szerinte nekünk nincs ehhez kapcsolódó morális lelkiismereti problémánk, „mi nem voltunk rabszolgatartók, de nekik szurkolunk, hogy megbirkózzanak ezzel”. De „oda nem tartozó dolgokat nem szabadna felengedni a pályára.”

Orbán Viktor korábban provokációnak nevezte, hogy az ír válogatott letérdelt a magyar válogatott elleni meccsén. Ott a szurkolók ki is fütyülték a gesztust. Pedig az írek nem tartoznak a rabszolgatartó nemzetek közé.