Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

32 éve tiltottak voltak a katonai támadófegyverek Kaliforniában, egy bíró most eltörölte a tiltást

Ez a cikk több mint 2 éves.

Kaliforniában 1989 óta tilos volt katonai támadófegyvereket (assault weapon) árulni, de ezt a tiltást évtizedek után egy szövetségi bíró eltörölte első fokon. A per 2019 óta zajlik, és egy helyi lakos, valamint a San Diego-i Fegyvertartók egyesülete indították az amerikai állam főügyésze ellen.

„Mint a svájci bicska, a népszerű AR-15-ös gépfegyver tökéletes kombinációja egy otthonvédő fegyvernek és a haza védelmét szolgáló felszerelésnek. Otthonra és a csatába is jó.”

– fogalmazott Roger Benitez szövetségi bíró, nem kis felhördülést okozva a kaliforniai állami szervek részéről.

„Az a tény, hogy ez a bíró az AR-15-öst, egy háborús, harctéren használt fegyvert a svájci bicskához hasonlította tökéletesen aláássa a döntés hitelességét.”

– fogalmazott Gavin Newsom, az állam kormányzója, aki hozzátette: a pénteki döntés „visszataszító módon arcul csapja azokat, akik szeretteiket vesztették el fegyveres erőszak miatt.”

Az Egyesült Államokban követik el a legtöbb fegyveres bűncselekményt, a 100 emberre jutó lőfegyverek száma is itt a legmagasabb, és naponta átlagosan 96 ember, évente pedig 13 ezer ember lesz fegyveres gyilkosság áldozata.

Minden egyes iskolai tömegmészárlás után rövid gyász következik, jelentős változás azonban nem igazán történik, tekintve, hogy az amerikai alkotmány második kiegészítésére hivatkozva – melynek köszönhetően az állampolgárok viszonylag egyszerűen juthatnak lőfegyverekhez – különböző fegyverlobbi-csoportok könnyedén neki tudnak menni a fegyvertartás, illetve a fegyverkereskedelem szigorítását célzó helyi törvényeknek.

A fegyvertartás szigorításáért és a fegyveres erőszak elleni eddigi egyik legnagyobb tüntetés 2018-ban zajlott Washingtonban és több száz másik helyen USA-szerte a tragikus parklandi mészárlás után, melynek során egy 19 éves floridai fiatal 17 társával végzett a Marjory Stoneman Douglas középiskolában Floridában.

A kaliforniai Benitez bíró egyébként előszeretettel hoz olyan döntéseket, ami az állam fegyvertörvényeinek enyhítését vagy eltörlését célozzák. Kalifornia jelenleg két másik ügyben is fellebbez a bíró ellen, egyikben Benitez egy két évtizedes tiltást töröltetett el, ami a tíz tölténynél nagyobb tárakat vonta ki a forgalomból, a másik ügyben azt a rendelkezést függesztette fel, amely alapján minden lőszert vásárlónál kötelező lett volna a személy háttér vizsgálata a gyilkosságok elkerülése miatt.

A mostani döntés egyébként valamiért éppen a 2015 óta megtartott nemzeti fegyveres erőszak elleni emléknapon született, amelyet minden június első péntekjén tartanak számos amerikai városban és államban. Az emléknapot olyan szervezetek hívták életre, amelyek a fegyvertartást szigorító szabályozások bevezetését szorgalmazzák.

(Reuters, The Guardian)