Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Pikó András: A Lex Lakásmaffiát Lex Bayerré finomították

Ez a cikk több mint 2 éves.

„Óriási politikai siker”, hogy civilek és önkormányzatok nyomására a lakástörvényt nem az eredeti tervek szerint módosítják, mondta Pikó András, Józsefváros polgármestere a május 26-i, „lex lakásmaffiával” kapcsolatos sajtótájékoztatón.

A május 11-én benyújtott javaslat arra kötelezné az önkormányzatokat, hogy a tulajdonukban lévő lakásokat a piaci ár töredékéért adják el az ott lakóknak, ez a sajtótájékoztatót szervező szakmai szervezetek szerint tovább fokozná a lakhatási válságot. Amint az a sajtótájékoztató napján kiderült, a javaslatot módosítani fogja a Fidesz, a lakásprivatizációs kényszer csak a főváros világörökségi részeire, vagyis leginkább a budai Várnegyedre fog vonatkozni.

Szakmai szervezetek és önkormányzatok sajtótájékoztatója a lakásprivatizációs törvényről 2021. május 26-án. Fotó: Csoszó Gabriella.

Elmondtam már, hogy az eredeti Böröcz-féle törvényjavaslat nem egyszerűen dilettáns, nem egyszerűen marhaság, hanem bűn, amely soha nem látott mélységbe taszítja az országot, mélyíti a lakhatási válságot, és amelynek  különösen pusztító lenne a hatása.

Az eredeti törvényt nyugodtan hívhatjuk Lex Lakásmaffiának. Nyilvánvaló, hogy ha az önkormányzati bérlakásokat meg lehet venni a forgalmi értékük akár 10%-áért is, abba olyanok is bele fognak vágni, akiknek jelenleg még a szociális lakbért is komoly nehézség kifizetni.

Józsefvárosban nagyon sok ilyen ember él, de ők is föl fognak venni kölcsönt, és attól fogják fölvenni, aki garantálja nekik, hogy tovább tudják majd adni pár millióval többért. Ez pedig a lakásmaffia.

A lakásmaffiát nem a szociális érzékenységéről ismerjük, és azok, akik velük üzletelnek, általában az utcán találják magukat. Ha ezt a törvényt elfogadják, akkor sokkal több hajléktalan embert látunk majd a köztereinken.

Keveset beszélünk róla, de ugyanez a lehetőség nyitva áll az ingatlanbefektetők számára is. Ha ma Józsefvárosban egy ingatlanbefektető meg akar venni egy telket, akkor a rajta álló épületben lakóknak az elhelyezését is ki kell fizetnie. Onnantól kezdve, hogy ez a törvény átmegy, az ingatlanbefektetőnek elég lesz a telken lévő épületben megszereznie az 51%-os tulajdoni hányadot, és onnantól kezdve elhelyezési kötelezettség nélkül is ki lehet rakni a lakókat, akik szintén hajléktalanná válhatnak.

Mindezt, a társasházzá alakítást, illetve a forgalmi érték felmérését az önkormányzatokkal fogják megfizettetni. Ez körülbelül olyan, mintha valakit kirabolnának, majd arra köteleznék, hogy az elrabolt javaknak az elszállítását is ő maga fizesse meg.

A május 26-án a Kossuth téren tartott sajtótájékoztatót az Utcáról Lakásba Egyesület, a Habitat for Humanity Magyarország, a Szociális Munkások Magyarországi Egyesülete, a Város Mindenkié, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete és az Utcajogász Egyesület szervezte. Az eseményt a rendőrség és az országgyűlési őrség műemlékvédelemre hivatkozva korlátozta.

Az eseményen elhangzott beszédeket a napokban a Mércén közöljük.

Az, hogy a Lex Lakásmaffiát átnevezik vagy finomítják – Lex Rákayvá vagy Lex Bayerré – szerintem egy óriási politikai siker. Azt mutatja, hogy a civilek és a polgármesterek, jobb- és baloldali polgármesterek közös fellépése elérte az eredményét.

Meghátrált a hatalom, az a hatalom, amely csak erőből ért, mert mi most erőt mutattunk.

Ugyanakkor a Lex Rákay vagy a Lex Bayer még mindig rablás. Attól, hogy kisebb rablás, még rablás marad. Egyetértek azzal, hogy ezt a törvényjavaslatot úgy ahogy van, vissza kell vonni. Elvárom, hogy a kormány vegye fel a kapcsolatot az érintett polgármesterekkel, ahogy más civilizált országokban történne. Tárgyalás nélkül nem lehet ilyen jelentőségű döntéseket meghozni. Szolidáris vagyok velük minden érintett önkormányzattal.

A legfontosabb pedig az, hogy ahogyan korábban elhangzott, végre induljon el egy államilag támogatott lakásprogram.

Címlapkép: Szakmai szervezetek és önkormányzatok sajtótájékoztatója a lakásprivatizációs törvényről 2021. május 26-án. Fotó: Csoszó Gabriella