Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Rendőrök vetettek véget a lakástörvény ellen tiltakozó civilek sajtótájékoztatójának a Kossuth téren

Ez a cikk több mint 2 éves.

A rendőrség és az országgyűlési őrség műemlékvédelemre hivatkozva korlátozta szakmai szervezetek szerda délelőtti, az önkormányzati lakások privatizációjáról szóló sajtótájékoztatójának megtartását az Országház épülete előtt.

A helyszínen jelen lévő kollégáink információi szerint a Kossuth térre tervezett sajtótájékoztató előtt egy készléti rendőr és egy országgyűlési őr arról érdeklődött, hogy be van-e jelentve a sajtótájékoztató – annak ellenére, hogy a sajtótájékoztatókat semmilyen szabály szerint nem kell bejelenteni. Majd közölték a résztvevőkkel, hogy nem lehetnek segédeszközök, transzparensek, illetve építmények a sajtótájékoztatón (a szervezők eredetileg díszlettel készültek az eseményre), és legfeljebb 15 percig(!) tarthat az esemény akkor, ha van hangosítás és nem engedélyezte előzetesen az Országgyűlési Hivatal. Ez utóbbi körülmény már csak azért is tűnt eleve tarthatatlannak, mert hét megszólaló állt fel a mikrofonok mögé.

Kollégánk kérdésére az eseményt koordináló Utcáról Lakásba Egyesület kommunikációs munkatársa, Papadopulosz Dóra is megerősítette, hogy műemlékvédelemre hivatkozott a parlamenti őr, de az nem világos, hogy pontosan milyen szabály alapján mondták azt, hogy az Országgyűlési Hivatal előzetes engedélye nélkül 15 perces lehet csak a hangsoítással kísért sajtótájékoztató, és a rendőrök sem tudták megmondani, hogy milyen jogszabály alapján avatkoznak be:

„Nevetséges, hogy a Kossuth téren nem lehet egy néhány fős sajtótájékoztatót tartani, értelmetlen és a sajtó szabadságát korlátozó intézkedés történt”

– kommentálta az esetet Papadopulosz Dóra.

Úgy tudjuk, a szervezők először megpróbálták áttelepíteni a sajtótájékoztatót Kossuth tér sarkáról nyíló Vértanúk terére, ám a rendőrök ide is követték őket, ragaszkodva ahhoz, hogy itt is ugyanazok a segédeszközökre vonatkozó szabályok érvényesek.

Ezt követően díszletek és földre helyezett hangfalak nélkül, az időkorlát betartatása mellett végül mégis a Parlament előtt tartották meg a sajtótájékoztatót. Kovács Vera, az Utcáról Lakásba! Egyesület a sajtótájékoztatón elhangzó beszédeket felvezető társelnökének közlése szerint a sajtótájékoztató eredeti forgatókönyvén is változtatniuk kellett.

Szakmai szervezetek és önkormányzatok sajtótájékoztatója a lakásprivatizációs törvényről 2021. május 26-án. Fotó: Csoszó Gabriella

A felszólalások végül így is meghaladták a 15 percet, a rendőrség pedig jelezte is, hogy a résztvevőknek el kell hagyniuk a teret, és a sajtókérdések feltevésére és megválaszolására már csak az Alkotmány utcában lesz lehetőség. A helyszíni beszámolók szerint a sajtótájékoztató végére már egy egész csapat rendőr csoportosult a felszólalók és a jelen lévő újságírók körül.

A szakmai szervezetek és önkormányzatok képviselői által tartott sajtótájékoztatót azért hívták össze, mert a parlament plenáris ülése ma tárgyalja azt a Böröcz László képviselő által benyújtott javaslatot, amelynek értelmében kötelezik az önkormányzatokat, hogy a tulajdonukban lévő lakásokat a piaci ár töredékéért adják el az ott lakóknak. Mint szerda délelőtt kiderült, a javaslatot időközben módosítani fogja a Fidesz, és nem országos körben, „csak” a főváros világörökségi részeire fogja vonatkoztatni (vagyis leginkább a budai Várnegyedre).

A sajtótájékoztatón a civilek elmondták: nem a javaslat módosítására, hanem annak teljes visszavonására lenne szükség.

Szerintük ugyan valóban szükség lenne egyébként egy új lakástörvényre és az egész magyar lakáspolitika újragondolására, de nem ilyen módon, hanem a fiatalok, hátrányos helyzetűek és a kiszolgáltatottak lakáshoz jutásának esélyeit kellene javítani.

Szegfalvi Zsolt, a Habitat for Humanity Magyarország ügyvezetője szerint a „haldokló bérlakásszektor és a szociális lakáspolitika kegyelemdöfése a törvényjavaslat”, amely lehetővé tenné a kicsit több, mint 100 ezres bérlakásállomány 80%-ának áron aluli eladását, amivel gyakorlatilag megszüntetné a szektort. Ezt a közvagyont szeretnék megmenteni széleskörű civil összefogással.

Gosztonyi Géza, a Szociális Munkások Magyarországi Egyesületének elnöke szerint a hajléktalan emberek száma nőni fog a változtatás következtében. Tudjuk, hogy először lakhatást kell biztosítani a szociális munka megkezdése előtt. Az állami neveltek csoportja is kiemelten veszélyeztetett ebből a szempontból, és tudjuk, hogy hiába tiltja a törvény, nagyon sok gyerek kerül állami nevelésbe a lakhatás hiánya miatt – mondta.

Pikó András józsefvárosi polgármester is részt vett a sajtótájékoztatón, ahol elmondta: ha „Lex Bayerré” finomítják a törvényt – aki ugyancsak érintett várbeli bérlőként -, az egyrészt „politikai siker, másrészt továbbra is rablás”.

Pikó András Szakmai szervezetek és önkormányzatok a lakásprivatizációs törvényről tartott  sajtótájékoztatóján 2021. május 26-án. Fotó: Csoszó Gabriella

Gede Márton, a Város Mindenkié hajléktalan aktivistája személyes történetét mesélte el arról, hogy hogyan vált otthontalanná, és elmondta, 50 ezres nyugdíjából most sem telik arra, hogy albérletet fizessen, ezért szállón lakik.

Tóth Viktor, pedagógus a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének ügyvivője az országos válsztmányuk közleményét ismertette. A szervezet szerint olyan állami intézkedésekre van szükség, amelyek mérséklik a szakszervezeti tagokra is nehezedő lakhatási szegénységet. A tervezett törvény és a ma reggel meglebegtetett változtatások sem segítik a pályakezdőket vagy azokat a kollégákat, akik egyedül nevelik gyermeküket. Ezért a PDSZ is úgy gondolja, hogy teljes egészében kell visszavonni ezt a javaslatot.

Vági Renátó Szakmai szervezetek és önkormányzatok a lakásprivatizációs törvényről tartott sajtótájékoztatóján 2021. május 26-án. Fotó: Csoszó Gabriella

Vági Renátó, jogász, az Utcajogász Egyesület álláspontját fejtette ki, amely szerint a törvénytervezet alapjogsértő. Az Alaptörvény alapvető jogként védi ugyanis a tulajdonhoz való jogot. Márpedig bármely alapvető jog csak más alapvető jog vagy alkotmányos érdek védelme érdekében korlátozható.

Kovács Vera a sajtótájékoztató zárszavaként elmondta, Bayer Zsolt és Rákay Philip a javaslat módosított verziója szerint is olyan lakhatási támogatást fognak kapni, ami személyesen neki, kétgyermekes családanyaként és szociális munkásként nem elérhető.

Legvégül pedig Kovács 32 lakhatási szervezet és a szakszervezetek nevében nyilvános vitára hívta a javaslatot benyújtó Böröcz László képviselőt az Utcáról Lakásba Egyesület és a Habitat for Humanity részvételével.

A sajtótájékoztató a Mérce felvételén nézhető meg teljes hosszában:

Címlapkép: Szakmai szervezetek és önkormányzatok sajtótájékoztatója a lakásprivatizációs törvényről 2021. május 26-án. Fotó: Csoszó Gabriella