Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Mégis folytatódik a nyomozás a budakeszi Álomvölgy feltúrása miatt

Ez a cikk több mint 2 éves.

Helyt adott Szél Bernadett független országgyűlési képviselő panaszának a Budaörsi Járási Ügyészség, és a nyomozás folytatását rendelte el a budakeszi Álomvölgy természetvédelmi terület megkárosítása ügyében  – erről a politikus számolt be kedden Facebook-oldalán.

Áprilisban a Mérce is írt arról, hogy bár a legutóbbi rendőrségi határozat is arra jutott, hogy bár a természetkárosítás tényállása megvalósult a Natura 2000 besorolású területen, a budaörsi rendőrség mégis felfüggesztette a nyomozást. Egyrészt arra hivatkozott a hatóság, hogy a kivitelezők  nem szándékosan, hanem – mivel az építtető engedélyek birtokában végezte tevékenységét – gondatlanságból követték el a vétséget, másrészt pedig arra, hogy az elkövető kiléte a nyomozásban nem volt megállapítható.

Szél Bernadett panaszában azt sérelmezte, hogy a hatóság nem kutatta tovább a konkrét elkövetőket, akik kiléte az építési naplóból (vagy ennek hiányában a tényleges kivitelező felkutatásával) meghatározható lett volna, illetve azt is, hogy a rendőrség nem vizsgálta ki a munkálatokat a természetvédelmi előzményi iratok birtokában végző tervező felelősségét sem.

A járási ügyészség szerint Szél panaszai alaposak, a nyomozó hatóság az ügyészség szerint sem tett meg mindent a felelősök felkutatásáért, nem vizsgálta a kivitelező, a tervező és a megbízó-beruházó büntetőjogi felelősségét, ezért a nyomozás folytatását rendelte el.

Az ügy előzményeiről azt érdemes tudni, hogy 2019-ben Szél Bernadett független országgyűlési képviselő hívta fel a figyelmet arra, hogy bár korábban a Párbeszéd képviselőivel közösen környezetkárosítás bűntettének megalapozott gyanúja miatt ismeretlen elkövető ellen tettek feljelentést, az építkezés tovább folytatódott a természetvédelmi besorolású területen.

2019 novemberében helyi lakosok és civilek tüntettek a budakeszi Álomvölgy megóvásáért, miután kiderült, hogy a területen a természetvédelmi védettség és az ott érvényben lévő változtatási tilalom ellenére is folyamatosan munkagépek dolgoztak. Az önkormányzat többféleképpen is próbálta megakadályozni a terület pusztítását, helyszíni ellenőrzéseket tartottak, de mivel nem rendelkeztek hatósági jogkörrel, a kormányhivatalhoz és a járási természetvédelmi hatóságokhoz fordultak az ügyben, illetve a Duna-Ipoly Nemzeti Parkot is értesítették, és rendőrségi bejelentést is tettek, ezekre azonban nem kaptak választ. 2020 augusztusában végül a helyi képviselő-testület egységesen megszavazta az Álomvölgy, illetve a környező Bodzás-árok, a Mamutfenyők és a Nádas-tó védetté nyilvánítását.

A helyi önkormányzat által elrendelt változtatási tilalom ellenére a Natura 2000 besorolású területet a tulajdonosok elkerítették, abban betonoszlopokat helyeztek el és a patak folyásába is beavatkoztak, amellyel visszafordíthatatlan környezetkárosítás történt.

Az ügyben 2020 őszén egy, a helyi civileknek kedvező döntés született, ugyanis a Pest Megyei Kormányhivatal Építési és Örökségvédelmi Osztálya akkor elutasította a terület tulajdonosának építési engedélykérelmét.

A történet ezzel azonban még nem ért véget, ugyanis mint kiderült, a tettesek felelősségre vonása komoly gondot okoz a hatóságoknak. Szél Bernadett áprilisban a Facebookon számolt be arról, hogy felfüggesztik a nyomozást, ugyanis az „elkövető kiléte nem volt megállapítható”.

A politikus akkor azt írta: nem tartja megalapozottnak az indoklást, hiszen, mint írta egy körülkerített magánterületről van szó, ahol egy konkrétan beazonosítható vállalkozó építkezik. Szél szerint az is kérdés, hogy ha egy magánvállalkozás magánterületen elpusztít egy régóta ismert Natura 2000 területet, akkor az miért számít gondatlanságnak, hiszen a terület dokumentációjából pontosan lehetett tudni, hogy hol milyen védett állat- és növényfajok találhatóak.

A politikus akkor panaszt tett az eljárást felfüggesztő határozat ellen az ombudsmannál, valamint az Európai Bizottságnál is, a Natura 2000 terület környezetkárosítása miatt.

Címlapkép: Álomvölgy. Forrás: Szél Bernadett