Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Civil győzelem: megmenekült a pusztítástól a budakeszi Álomvölgy

Ez a cikk több mint 3 éves.

Hosszú küzdelem után úgy tűnik, végleg megmenekül a pusztítástól a budakeszi Álomvölgy.

Ahogy arról mi is beszámoltunk a Mércén, az Álomvölgy megvédése már a 2018-as kampányidőszakban is kiemelt téma volt Budakeszin. Tavaly felgyorsulni látszottak az események: Szél Bernadett független országgyűlési képviselő hívta fel a figyelmet arra, hogy bár korábban a Párbeszéd képviselőivel közösen környezetkárosítás bűntettének megalapozott gyanúja miatt ismeretlen elkövető ellen tettek feljelentést, az építkezés tovább folytatódott a Natura 2000 természetvédelmi besorolású területen.

Mint kiderült, a Natura 2000 besorolású területet a tulajdonosok elkerítették, abban betonoszlopokat helyeztek el és a patak folyásába is beavatkoztak, amellyel visszafordíthatatlan környezetkárosítás történt. Mindezt tették úgy, hogy a területen a helyi önkormányzat által hozott változtatási tilalom van érvényben 2020. május 9-ig.

Az Álomvölgy természetvédelmi szempontból olyan értékes élőhelynek minősül, amely magas faji sokféleséggel, ritka növény- és állatfajokkal rendelkezik, valamint vonuló madarak megállóhelye is.

2019 tavaszán végig kiirtották a fás növényzetet a a völgyben található patak jobb partján valamint ugyanekkor megkezdődött a terület körbekerítése, és egy bejárati kapu építése (Szél Bernadett szerint engedély nélkül). A területen kerítéselemek, betonoszlopok kerültek lerakásra, illetve kitűzésre utaló jelek mutatkoztak, majd pár nap múltán a betonoszlopokat már be is helyezték. A patak medrét kiszélesítették, mesterségesen beleavatkoztak a patak folyásának és létének természetes formájába, a területet törmelékhalmokkal, szeméttel szennyezték. A feljelentés szövege arra is kitér, hogy a terület jelentős terhelésének volt kitéve amiatt, hogy filmforgatásokat engedélyeztek ott 2016-ban, illetve 2018-ban.

Tavaly novemberben helyi lakosok és civilek tüntettek a budakeszi Álomvölgy megóvásáért, miután kiderült, hogy a területen a természetvédelmi védettség és az ott érvényben lévő változtatási tilalom ellenére is folyamatosan munkagépek dolgoztak.

Szigeti Balázs, az Álomvölgy Őrzői Civil Összefogás képviselője akkor a demonstráción úgy fogalmazott: az Álomvölgy ügye „nem lejátszott” még, ezért senkinek sem szabad azt éreznie, hogy nincs remény.

Idén februárban az Átlátszó írta meg, hogy folyik a nyomozás természetkárosítás gyanúja miatt ismeretlen tettes ellen az Álomvölgy kapcsán, mindeközben pedig az önkormányzat többször is tartott helyszíni ellenőrzést a területen, ám mivel nincs hatósági jogköre, az illetékes kormányhivatalt és a járási természetvédelmi hatóságot keresték meg az ügyben, illetve a Duna-Ipoly Nemzeti Parkot is értesítették, és rendőrségi bejelentést is tettek, bejelentéseikre azonban nem kaptak választ.

Végül augusztus elején a helyi képviselő-testület egységesen megszavazta az Álomvölgy, illetve a környező Bodzás-árok, a Mamutfenyők és a Nádas-tó védetté nyilvánítását, ezzel helyi szinten megerősítve a védett természeti értékekkel rendelkező terület megőrzéséért fellépő helyieket.

És most úgy tűnik, az egységes, és sok irányból érkező fellépésnek köszönhetően az évek óta tartó küzdelemnek valóban lett eredménye.

Az Álomvölgy Őrzői nevű helyi civil szerveződés Facebook-oldalán tudatta:

a Pest Megyei Kormányhivatal Építési és Örökségvédelmi Osztálya elutasította a terület tulajdonosának építési engedély kérelmét.

Mint írják: „Ez óriási, és majdnem végleges győzelem, hiszen ezt már csak a bíróságon tudja megtámadni, jogászaink véleménye szerint igen kis eséllyel!!”

A civil szervezet jelezte: nagyon örülnek a fejleményeknek, és köszönik mindazoknak, akiktől az elmúlt egy évben támogatást kaptak.

„Hatalmas gratuláció ennek a sokszínű, erőszakmentes, ténylegesen független kezdeményezésnek. Reméljük ez a siker további reményt, és hitet adhat azoknak, akik a többség érdekei védelmében szerveződnek az ország különböző pontjain, természetvédelmi, vagy az emberi élet minőségét érintő egyéb témákban.”

A teljes Facebook-poszt ide kattintva olvasható.

Címlapkép: Álomvölgy. Forrás: Szél Bernadett