Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A legtöbb dologban egyetértettek az ellenzék jelöltjei a budakeszi vitafórumon, csak az összefogásban nem

Ez a cikk több mint 6 éves.

A Közös Ország Mozgalom A Többség EREJE címmel szervez vitafórumokat az országgyűlési egyéni választókerületekben, ahol – ahogy azt jól működő demokráciákban szokás – nyilvános vitán mérettethetik meg magukat a politikusok, ütköztethetik érveiket és természetesen bemutathatják saját programjukat is.

Így a választókörzet jövőjével kapcsolatos intézkedéseiket közvetlenül a választókkal oszthatják meg, a közönségnek van lehetősége kérdéseket is feltenni. A vitafórumokon a helyi ügyek mellett szó esik az oktatás, az egészségügy és az alacsony bérek problémáiról is. A KOM jelenleg 15 választókörzetben végez kutatásokat, amelyben megmérik, kik a legeselyesebb képviselők, hogy a választók tájékozódhassak arról, hogyan érdemes hasznosítaniuk a szavazatukat.

A mai, Budakeszin megrendezett vitán Császárné Kollár Tímea (Jobbik), Tóth Zoltán (DK), Szél Bernadett (LMP), Szemző Áron (Momentum) vettek részt. Egyedül a Fideszes Csenger-Zalán Zsolt nem jelent meg.  A legfontosabb szempontok szolidaritási hozzájárulással szembeni fellépés, az M0-s nyugati szektorának építése, a kerületre nehezedő urbanizációs nyomás, az Álomvölgy megvédése, illetve a robotizáció kérdései voltak.

Császárné Kollár Tímea, a Jobbik jelöltje szerint egy országgyűlési képviselő nem mindenen keresztülgázolva, a saját érdekeit képviseli, hanem egyensúlyban van a delegáló pártjával, de főleg a helyi lakosokkal. Minden témában határozottan támogatta az ellenzéki pártok összefogását, mert szerinte az ideológiák nem írhatják felül az igazságot. És bár elismeri, vannak ideológiai különbségek a jelöltek között, közös ügyekért nyugodtan megmozdulhatnak együtt. Szerinte „elég beteg világban élünk” amiatt, hogy az emberek ezt számon kérik rajtuk.

Szél Bernadett a tőle már megszokott rutinnal referált. Bemutatkozásában elmondta, azért kezdett el politizálni, mert akár jobbra, akár balra nézett, nem tetszett neki amit lát. Mind helyi, mind pedig országos szinten hagyományos zöld nézetek mentén érvelt, határozott elképzelései vannak Budakeszi természeti értékeinek megőrzésével, de az demokrácia  rendberakásával kapcsolatban is. Ha kis közösségekről van szó, konzervatívak, ha munkáról van szó, védik a dogozókat, ha kisebbségekről van szó, liberálisok.

Tóth Zoltán, a DK jelöltjét főleg a gazdasági fejlődés, társadalmi szolidaritás foglalkoztatja. Parlamenti képviselőként fő szempont lenne számára a közlekedés fejlesztése egész Pest megyében, az oktatás és az orvosi ellátás lényeges javítása.

Szemző Áron, a Momentum jelöltje, korábban a Rézangyal partyarcaként sose gondolta volna, hogy politikával fog dolgozni. Szeretné a Momentum-generációt képviselni, foglalkoztatja a kivándorlás problémája, a fiatalság problémái, az elektromos autók támogatása, ám okozott pár kellemetlen pillanatot számára, hogy emellett elfelejtett felkészülni az adókkal, illetve a nyugdíjakkal kapcsolatban.

Budakeszi helyi ügyeiben legtöbbször nagy volt az egyetértés. Az M0-ás körgyűrű („Tóth Zoltán szerint a „hátrányos helyzetű karikagyűrű”) befejezése mindenkit komolyan foglalkoztat több okból is. Ha a körgyűrű Budakeszi mellett épül meg, Szél szerint Budapest utolsó friss levegőforrása is elvész, ráadásul a forgalom sem fog varázsütésre eltűnni amíg létezik útdíj, mivel az emberek spórolni szeretnének, ezért továbbra is az elkerülő utakat fogják választani. Mindannyian egyetértettek a bicikliutak megépítésének fontosságával, a P+R parkolók hiányával és a  helyi tömegközlekedés katasztrofális (Szél szerint 30 éves) elmaradottságával is, amire a Momentumos Szemrő által sokat emlegetett kötöttpályás tömegközelekedés kiépítését látják az egyik lehetséges megoldásnak Budakeszin. Miközben a Jobbikos Császárné időről időre a meg nem jelent Fideszest alázta, Széllel egy ponton eljutottak odáig, hogy akár utcára is mennek együtt ha közös helyi ügyről van szó. Aztán a végén a nagy egyetértésben végül mégis behúzta kicsit a kéziféket és hozzávágta az LMP-hez, hogy nem kellett volna Ron Werbert leigazolniuk kampányfőnöknek.

A következő, már tágabb köröket is érintő ügy a szolidaritási hozzájárulás volt. Röviden arról van szó, hogy amikor az oktatást államosították, az önkormányzatok zsebéből  milliárdokat (Budakeszitől éppenséggel 2,3 milliárdot) ki szolidaritási hozzájárulás nével (ami nem biztos, hogy szolidaritásnak nevezhető, ha követelik). Ebben a témában is nagy volt az egyetértés, mind a 4 jelölt szerint egyértelműen el kell törölni, Tóth egyenesen az államot akarja perelni miatta.

A robotizáció kérdésére Szélnek volt a leghatározottabb terve, elmondása szerint 5-10 éven belül meg fognak szűnni a most még létező munkahelyek, a kormánynak már rég arra kellene figyelnie, hogy segítsen ebbe az elkövetkezendő időszakba átvezetni a munkavállalókat megfelelő oktatással, továbbképzésekkel. Tóth szerint átfogó oktatási programot kell létrehozni, és olyan informatikai képzésre van szükség, hogy a nagyszülők se maradjanak szégyenben amiatt, mert az unoka jobban kezeli az okostelefont mint ők. A gyerekeket perspektivikus gondolkodásra és csapatmunkára kell nevelni, továbbá a nemzetközi kapcsolatokat erősíteni például a vízkultúra, a wellness ágazat, a turizmus fejlesztése érdekében. Szemző szerint nem az ő körzetüket fogják először elérni a robotizáció káros hatásai, hanem az ország jelentős százalékát kitevő, kevésbé iskolázott embereket, ezért a kormánynak lövészet helyett programozást kellene oktatnia.

Az Összefogás a mai vitában is kulcskérdés volt. Két kérdés is érkezett erre a közönség soraiból. A Momentum jelöltje a szokásos, majd a végén, ha szükséges akkor megfontoljuk mantrát olvasta fel papírlapból. A Jobbik jelöltje elmondta, nem lépnek vissza, de mivel övék a legnagyobb ellenzéki erő, aki kormányváltást akar, szavazzon rájuk. Szél Bernadett arról beszélt, hogy csak hiteles, az előző kormányzatok bűneivel nem terhelt alternatíva tudja leváltani a Fideszt, míg Tóth azt mondta, ha pártja úgy dönt, visszalép Szél Bernadett javára.

Összességében arra jutottak, hogy Tóth bárkivel hajlandó önkormányzati, civil, vagy bármilyen szinten együttműködni azzal, aki le akarja váltani a Fideszt, Császárné szerint nem kell a pártoknak mindenben egyetértenie, mert ha a Fideszt leváltják, utána át tudnak hidalni minden problémát. Szél arra buzdít, mindenki menjen el szavazni, szerinte Orbán Viktor legjobb ellenszere az értékek és elvek világa.