Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A rendőrség megszünteti a nyomozást az Álomvölgyben végbement pusztítás ügyében

Ez a cikk több mint 3 éves.

Szél Bernadett, országgyűlési képviselő az Európai Bizottsághoz fordul, miután a rendőrség megállapította, hogy a Natura 2000 besorolás alatt álló Álomvölgy szétdúlása gondatlanságból elkövetett természetkárosításnak minősül, a nyomozást pedig a hatóság beszünteti az ügyben.

A Budakeszi védett területén zajló, környezetkárosító építkezés már a 2018-as kampányidőszakban is kiemelt témának számított, az Álomvölgy sorsáról pedig már mi is többször beszámoltunk. Szél Bernadett független országgyűlési képviselő, korábban a Párbeszéd képviselőivel közösen, környezetkárosítás bűntettének megalapozott gyanúja miatt ismeretlen elkövető ellen tettek feljelentést, ám az építkezés tovább folytatódott a Natura 2000 természetvédelmi besorolású területen. A terület védelmének érdekében civilek, politikusok és a helyi önkormányzat is összefogott, aminek révén jelentős sikereket értek el, azonban a rendőrségi határozat alapján a hatóságoknak mégis nehezükre esik a tettes felelősségre vonása.

2019 novemberében helyi lakosok és civilek tüntettek a budakeszi Álomvölgy megóvásáért, miután kiderült, hogy a területen a természetvédelmi védettség és az ott érvényben lévő változtatási tilalom ellenére is folyamatosan munkagépek dolgoztak. Az önkormányzat többféleképpen is próbálta megakadályozni a terület pusztítását, helyszíni ellenőrzéseket tartottak, de mivel nem rendelkeztek hatósági jogkörrel, a kormányhivatalhoz és a járási természetvédelmi hatóságokhoz fordultak az ügyben, illetve a Duna-Ipoly Nemzeti Parkot is értesítették, és rendőrségi bejelentést is tettek, ezekre azonban nem kaptak választ. 2020 augusztusában végül a helyi képviselő-testület egységesen megszavazta az Álomvölgy, illetve a környező Bodzás-árok, a Mamutfenyők és a Nádas-tó védetté nyilvánítását.

Az ügyben legutóbb egy civileknek kedvező döntés született, ugyanis 2020 szeptemberében a Pest Megyei Kormányhivatal Építési és Örökségvédelmi Osztálya elutasította a terület tulajdonosának építési engedély kérelmét.

A történet ezzel azonban még nem ért véget, ugyanis mint kiderült, a tettesek felelősségre vonása komoly gondot okoz a hatóságoknak. Szél Bernadett hétfőn a Facebookon számolt be a rendőrségtől kapott leveléről, melyben a képviselőnő ügyben tett feljelentésére válaszolnak.

A levélből kiderül, hogy habár az eljárás keretében megállapították a környezetkárosító rombolást és a védett értékek elpusztítását, felfüggesztik a nyomozást, ugyanis az „elkövető kiléte nem volt megállapítható”.

A politikus nem tartja megalapozottnak az indoklást, hiszen, mint írta egy körülkerített magánterületről van szó, ahol egy konkrétan beazonosítható vállalkozó építkezik. Szél elmondta, maga is készített felvételeket az Álomvölgyben végbement környezetkárosító tevékenységről, ahol a tulajdonos személyesen is ,,elküldte melegebb éghajlatra”.

A rendőrség határozata szerint a természetkárosítás tényállási elemei megvalósultak , ám a bűncselekmény-sorozatot gondatlanságból elkövetett természetkárosításnak minősíti.

Szél szerint kérdés, hogy ha egy magánvállalkozás magánterületen elpusztít egy régóta ismert Natura 2000 területet, akkor az miért számít gondatlanságnak, hiszen a terület dokumentációjából pontosan lehetett tudni, hogy hol milyen védett állat- és növényfajok találhatóak.

Az Európai Bizottsághoz fordulok a budakeszi Álomvölgy Natura 2000 terület immár hatóságilag is részletesen dokumentált…

Posted by Szél Bernadett on Monday, May 3, 2021

A politikus panaszt tesz az eljárást felfüggesztő határozat ellen az ombudsmannál, valamint az Európai Bizottságnál is, a Natura 2000 terület környezetkárosítása miatt.

Az Álomvölgy 2009-ben kapott ún. Natura 2000 minősítést. Az Európai Unió által létrehozott hálózat a közösségi jelentőségű természetes élőhelytípusok, vadon élő állat- és növényfajok védelmén keresztül biztosítja a biológiai sokféleség megóvását és hozzájárul kedvező természetvédelmi helyzetük fenntartásához, illetve helyreállításához. Az Álomvölgy természetvédelmi szempontból olyan értékes élőhelynek minősül, amely magas faji sokféleséggel, ritka növény- és állatfajokkal rendelkezik, valamint vonuló madarak megállóhelye is.