Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Orbán: én is munkavállaló vagyok

Ez a cikk több mint 2 éves.

Orbán Viktor a Kossuth Rádióban, szokásos péntek reggeli interjújában beszélt az átoltottság helyzetéről, a Sinopharm-oltásról és a keleti oltással rendelkezők utazási lehetőségeiről, valamint a spanyol szélsőjobboldali Vox-párt vezetőjével való találkozásáról és a brüsszeli tárgyalásokról.

Az oltásokat illetően a miniszterelnök elmondta, hogy a magyarországi átoltottság magas, a koronavírusos betegek száma pedig egyre alacsonyabb. Hangsúlyozta, senki ne számítson a nyájimmunitásra, „a vírus nem megy el”, lehetőleg mindenki oltassa be magát. Tudomása szerint minden Magyarországon alkalmazott vakcina hatásos az indiai mutáns ellen.

Orbán Viktor szerint rémhír, hogy nem lehet majd Sinopharm-oltással utazni.

Felemlegette, hogy őt is Sinopharm-vakcinával oltották be, majd azt mondta, „bizakodó” a kínai vakcinával való utazás tekintetében, mert nehezen tudja elképzelni, hogy egy ország lemondjon a turistaforgalmáról. Hozzátette, az EU-s védettségi igazolványon majd az Európai Gyógyszerügynökség által elfogadott oltások fognak szerepelni, de arról, hogy elfogadják -e a keleti vakcinákat beutazáshoz, jelenleg nemzetállami szinten dönthetnek az EU-s tagállamok.

A miniszterelnök nem merte egyértelműen kijelenteni, hogy vége a harmadik hullámnak, viszont szerinte „a földharcban most a vírus van alul”. Ezért újra kell indítani a gazdaságot  és biztosítani, hogy a bérből és fizetésből élők megélhetése biztonságban legyen.

Ennek kapcsán azt mondta, ő maga is a munkavállalók közé sorolja magát.

Orbán Viktor mesélt a brüsszeli csúcsokról is. Panaszkodott arra, hogy a megbeszélések gyakran hajlani kettőkor végződnek és másnap reggel kilenckor folytatódnak. „Van ennek rosszindulatú értelmezése”, tette hozzá, mert a hosszú tárgyalás kifáraszthatja a tárgyalófeleket.

A másik értelmezés, hogy vannak Európában olyan alkotmányos demokráciák, mint például Németország, ahol a kancellárnak ki kell kérnie a parlament véleményét arról, hogyan szavaz Brüsszelben. Magyarországon szerencsére nem kell ilyenekkel bíbelődni, fűzte hozzá Orbán Viktor.

A miniszterelnök azt is elmondta, hogy a klímavédelem gyakori témája az EU-s csúcsoknak, szerinte Magyarországnak „rezsiharcot kell folytatni a klímavédelem kapcsán”.

Orbán Viktor a minap megbeszélést tartott a spanyol szélsőjobboldali Vox-párt vezetőjével, erről is mondott néhány szót. Elmondta, hogy bevándorlásellenes pártról van szó, akik részben „keresztény alapon” vetik el a bevándorlást, részben azért, mert ők is  a gyermekvállalást támogatják. A miniszterelnök Spanyolország kapcsán utalt a marokkói krízisre is, amiről a Mérce is beszámolt.

Orbán nemsokára Boris Johnson brit miniszterelnökkel fog tárgyalni. Ezt illetően a miniszterelnök elmondta, szerinte nem jó, hogy Nagy-Britannia elhagyta az Európai Uniót, és arra panaszkodott, hogy hiányolja a brit tárgyalófelet az EU-s csúcsokon, akivel nagyon sok mindenben értett egyet, például a nemzeti szuverenitás kérdésében. (Boris Johnson miniszterelnökségéről itt olvashat bővebben.)

Orbán elmondta érzéseit az őszödi beszéd tizenöt éves évfordulójával kapcsolatban: még mindig mellbe vágja, hogy Gyurcsány Ferenc még része lehet a magyar politikának, és az is, hogy szerinte a Városházán most a Gyurcsány-kormány egykori tagjai álltak fel Budapest főpolgármestere mögött.

Címlapkép: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán