Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Mészáros Lőrincnél Magyarországon már csak a Magyar Posta foglalkoztat több embert

Ez a cikk több mint 2 éves.

A G7 felmérése szerint továbbra is kizárólag a Magyar Posta foglalkoztat több embert Mészáros Lőrinc cégcsoportjánál.  Ráadásul az állami vállalat jelentősen csökkentette alkalmazottai számát az elmúlt nagyjából másfél év során, a Mészáros-csoportnak dolgozók létszáma azonban kismértékben emelkedett ebben az időszakban.

A cégcsoport tavaly az RTL-nek arról számolt be, hogy 2019-es záróadatok alapján Mészáros Lőrincnek közvetlenül vagy közvetetten 323 cégben volt üzleti részesedése, a G7-nek most pedig azt írták, hogy a csoport jelenleg 295 vállalatot foglal magába. A felcsúti milliárdosnak úgy sikerült megőrizni a rendkívüli foglalkoztatási létszámát cégeiben, hogy  időközben több vállalatán, köztük a több mint kétezer embert foglalkoztató Mátrai Erőművön is túladott, szállodaipari cégétől pedig több száz embert küldtek el, miközben az 17,7 milliárd állami támogatást kapott.  A kevesebb cég ellenére a 2019 végi 24829 munkavállalóval szemben jelenleg már több mint 25 ezer alkalmazottjuk van.

A csoporthoz tartozó cégek 95 százaléka Magyarországon van bejegyezve. A G7 felmérése alapján a legtöbb embert a Magyar Bankholding Zrt.-nél alkalmazzák. Az ő tájékoztatásuk szerint az MKB-ból, a Budapest Bankból és a Takarék Csoportból összegyúrt szervezetnél közel 12 ezren dolgoznak. Emellett ezer fölötti munkavállalója van a Gallicoop Zrt.-nek és az elmúlt egy év közel ezer fős leépítése ellenére a Hunguest Hotelsnek is.

Már 2019 végén is csak a Magyar Posta foglalkoztatott több embert Mészárosék cégcsoportjánál. Akkor a vállalatnál még ötezer emberrel többen többen dolgoztak mint a felcsúti milliárdosnál, mostanra azonban ez a különbség jelentősen csökkent, miután az állami cég létszáma kétezer fővel visszaesett 2020 eleje óta.

Ha ez a tendencia folytatódik, előbb-utóbb nem lesz olyan magyar cég, amely több embert foglalkoztatna mint Mészárosék cégcsoportja.

A kormány mellesleg az utóbbi időben kínosan ügyelt arra, hogy a milliárdos érdekeltségébe tartozó vállalatok ne sínylődjék meg a koronavírus járvány okozta gazdasági válságot. A Hunguest Hotels szállodaláncnak januárban a Magyar Turisztikai Ügynökség például kipótolta a veszteséges foglalásait, mely révén Mészárosék hotele 17,7 milliárd forint állami támogatást kapott. Mindezt úgy, hogy a járvány első hulláma alatt a cég leépítette dolgozóinak közel a felét.

Az állami Eximbankon keresztül a felcsúti milliárdos keményítőgyára a Viresol két részletben összesen 2,5 milliárd forint kedvezményes hitelben részesült abból a támogatásból, amely a koronavírus következtében nehéz helyzetbe került cégek megsegítését szolgálta.

Mészáros nemrég a felszámolási piacon is érdekeltséget szerzett. Az erről döntő állami pályázat egyik győztese a Prima Liquidator Kft.,  melynek egyik tulajdonosa Gál Miklós, aki Mészáros Lőrinc cégbirodalmában tölt be meghatározó pozíciókat. A fizetésképtelenné vált vállalkozások felszámolásával pedig csak idő kérdése míg valóban vezető magyar foglalkoztatóvá növi ki magát a milliárdos cégbirodalma.