Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Amíg mi a válságos járványhelyzetre figyeltünk, a NER felszámolónak állt

Ez a cikk több mint 3 éves.

A kormány csütörtökön jelentetett meg egy közleményt arról, hogy kik a nyertesei a felszámolási piacról döntő állami pályázatnak. A pályázat jelentősége igen nagy, hiszen arról szólt, hogy a jövőben kik tevékenykedhetnek felszámolóként, vagyis kik végezhetik a fizetésképtelenné váló vállalkozások felszámolását. A felszámolás során értékesített vagyon négy százalékát a felszámolók kapják meg fizetség gyanánt, adta hírül a Direkt36.

A 90 győztes cég közül 54 korábban nem rendelkezett ilyen jogosultsággal. A közzétett listát átvizsgálva a Direkt36 úgy találta, hogy a nyertes pályázók között több olyan cég van, amely fideszes politikus vagy pedig más kormányközeli szereplő érdekeltsége.

Így például a nyertesek között van egy olyan ügyvédi iroda cége is, amely Seszták Miklós korábbi nemzeti fejlesztési miniszterhez köthető, miközben Seszták maga is részt vett a kiválasztási folyamatban.

A nyertesek között van egy Fejérvári-ház Kft. nevű cég is, amely pedig Papcsák Ferenc résztulajdonába tartozik. Papcsák korábban fideszes parlamenti képviselő volt, egy ideig pedig elszámoltatási kormánybiztosként tevékenykedett.

A jövőben felszámolásokat végezhet a Q-Tron Reorganizációs és Felszámoló Kft. is, amely cégnek az egyik tulajdonosa Tasnádi László volt belügyi államtitkár.

Mellettük pedig feltűnnek olyan szereplők, akik Mészáros Lőrinc birodalmához kötődnek. „Ilyen a Prima Liquidator Kft., amely a pályázati győzelmét már a honlapján is feltünteti. A cég egyik tulajdonosa Gál Miklós, aki Mészáros Lőrinc cégbirodalmában tölt be meghatározó pozíciókat” – írja a Direkt36.

A nyertesek között található továbbá  a Tv2 egyik tulajdonosa, valamint Varga Lajos Ernő egyik cége is. Varga a számos kormányzati megrendelést elnyerő Valton-Sec biztonsági cég többségi tulajdonosa, állítja az oknyomozó oldal.

Szintén sikeresen pályázott Esztergom egykori fideszes önkormányzati képviselője, Sasvári Viktor és Bacsa Péter közös cége. Bacsa Hernádi Zsolt Mol-vezér rokona.

A pályázatra összesen 277 cég jelentkezett, az elbírálás során pedig nagy súllyal estek latba a szubjektív szempontok.

A Direkt36 úgy találta, hogy „az újonnan felszámolói jogosultságot elnyerő 54 cég közel felének van valamilyen kormányzati kötődése. Ezek a kapcsolatok sok esetben áttételesek, vagyis a győztes cégek tulajdonosai más cégeken és személyeken keresztül kötődnek kormányzati szereplőkhöz”.

Miután egy cég ellen megindul a felszámolás, sorsolással döntik el, hogy a mostani pályázat során kiválasztott cégek közül melyiket bízzák meg az adott munkával. Ehhez egy kormányzati fejlesztésű szoftvert használ az eljáró bíróság.

(Direkt36-444.hu)

 

Címlapkép: MTI/Komka Péter