Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Mészárosék keményítőgyára és a cseh miniszterelnök étolajos cége is kapott a COVID-hitelből

Ez a cikk több mint 2 éves.

Frissítés (2021.04.22. 17:00) Az Eximbank tájékoztatta az Átlátszót, „a programon belül vissza nem térítendő támogatást, kamattámogatásként kizárólag a COVID járvánnyal sújtott kkv-k vehetnek igénybe maximum 720 millió forint összegű, 3 éves, az Átmeneti Keretszabály 3.3. pontja (kedvezményes kamatozású hitel) szerinti (forgóeszköz)hitelhez. Ezért is van az, hogy egyes cégek kétszer szerepelnek az adatbázisban, mert ugyanazon (kedvezményes kamatozású) hitelhez vissza nem térítendő támogatásként, további kamattámogatásban részesültek. Ezeket az adatbázis (annak ellenére, hogy azt egy hitel keretében nyújtotta az Eximbank) két különböző támogatásként tünteti fel.”

Frissítés (2021.04.21. 10:40)

Cikkünk korábbi verziójában, az Átlátszótól átvett információkban tévesen szerepelt, hogy az Eximbank a kedvezményes hiteleket és vissza nem térítendő kamattámogatásokat EU-s pénzből fizeti. A téves információkért elnézést kérünk.

Az Európai Bizottság a koronavírus okozta válság enyhítésére rugalmas keretszabályokat vezetett be, hogy az uniós tagállamok könnyen tudják támogatni a nehéz helyzetbe került cégeket. Magyarországnak 350 milliárd forintos keretet hagyott jóvá az EB, amelyből kedvezményes hiteleket és vissza nem térítendő kamattámogatásokat adott a kormány az Eximbankon keresztül.

Kedden az Áltátszó.hu-n jelent meg egy írás arról, hogy az állami tulajdonban lévő Eximbankon keresztül kinek és milyen összegben nyújtottak kamattámogatásokat és kedvezményes hiteleket. A legnagyobb összegű, 25 milliárd forintos kölcsönt a kínai tulajdonú Borsodchem kapta, de megtalálható a listán Mészáros Lőrinc keményítőgyára, a cseh miniszterelnök étolajos cége és az állami építkezések egyik sztárja, a West Hungária Bau Kft. is.

A koronavírus okozta gazdasági károk enyhítésére az Európai Bizottság (EB) 2020. márciusában és áprilisában ideiglenes támogatási keretszabályokat fogadott el. Magyarország a keret alapján három, közel 900 millió eurós (kb. 350 milliárd forintnyi) teljes költségvetésű támogatási intézkedésre való igényét nyújtotta be a Bizottság elé. Ezek közvetlen támogatások (vissza nem térítendő kamattámogatás formájában), hitelgaranciák illetve kedvezményes hitelkamatlábak voltak. Az EB 2020. április 29-én jóvá is hagyta a kérelmet.

Margrethe Vestager, az EB versenypolitikáért felelős ügyvezető alelnöke ekkor azt nyilatkozta, hogy az ebből az összegből megvalósuló intézkedés

,,lehetővé teszi Magyarország számára, hogy akár 5000 különböző méretű vállalatot tudjon támogatni a koronavírus-járvány alatt és után az azonnali likviditási szükségleteik kielégítésében, pénzügyi terheik enyhítésében és a munkahelyek megőrzésében”.

A kormány ezután az állami tulajdonú Eximbankon keresztül folyósította a támogatásokat Kárenyhítő Programcsomag néven.

Az Átlátszó az Európai Bizottság állami támogatásokat nyilvántartó honlapján szúrta ki a Kárenyhítő Programcsomag keretében támogatott cégek listáját, valamint a nekik nyújtott kedvezményes hitelek összegét és dátumát.

A táblázatban összesen 500 cég szerepel, amelyek együttvéve 368 milliárd forintnyi támogatásban részesültek, melynek döntő része kedvezményes kamattal nyújtott visszafizetendő hitel. A listában akadnak olyanok is, akik többször is kaptak támogatásokat.

A programcsomag legnagyobb nyertese a kínai tulajdonban lévő Borsodchem Zrt., ami 25 milliárd forintnyi kedvezményes hitelt kapott. Második helyen a német Jörg Bauer tulajdonában lévő Tungsram Operations Kft. áll 15 milliárdos kedvezményes hitellel, harmadik helyen pedig a koreai tulajdonú Hanon Systems Kft. van 12,5 milliárdos kölcsönnel.

Negyedik helyen következik 10,9 milliárdos kedvezményes hitellel az NT Kft., a Kunsági Éden étolaj gyártója. A cég a cseh Agrofert vállalaté, annak tulajdonosa pedig Orbán Viktor egyik visegrádi szövetségese, Andrej Babis cseh miniszterelnök, írja az Átlátszó.

Mészáros Lőrinc keményítőgyára a Viresol is részesült a kölcsönből, két részletben összesen 2,5 milliárd forintot kapott.

A Paár Attila többségi tulajdonában lévő tenderbajnok West Hungária Bau Kft. (WHB) 3,5 milliárd forint, a Csányi Sándor tulajdonában lévő Hungerit Zrt. két részletben összesen 2,4 milliárd forint támogatott kölcsönt kapott.

Állami cégek is részesültek a támogatásokból. A Magyarország és Ausztria közös tulajdonában lévő vasúti cég, a GySEV Zrt. például 1,1 milliárd forint kedvezményes kölcsönt kapott. A Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) 75%-os tulajdonában lévő Rába Járműipari Holding Nyrt.-nek pedig három leánycége is kapott támogatást: a Rába Futómű Kft. két részletben 3,9 milliárd forint, a Rába Járműalkatrész Kft. 1,9 milliárd, a Rekard Hajtómű- és Gépgyártó Kft. pedig két részletben 1 milliárd forint kedvezményes kölcsönt vett fel.

Az Átlátszó arra is felhívja a figyelmet, hogy Szijjártó Péter a 2021. február 6-i bejelentésében azt mondta, hogy a nagy sikerre való tekintettel az év végéig meghosszabbítják az Exim Kárenyhítő Programcsomagját. Az Európai Bizottság pedig néhány napja jóváhagyott egy újabb hasonló, ezúttal 50 millió eurós (mintegy 18 milliárd forintos) magyar programot a koronavírust megszenvedett cégek támogatására.