Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

ENSZ főbiztos: Háborús bűncselekményeket követhetett el az izraeli hadsereg Gázában

Ez a cikk több mint 2 éves.

Michelle Bachelet, az ENSZ emberi jogi főbiztosa szerint az izraeli hadsereg háborús bűncselekményeket követhetett el a Gázai övezetben legutóbbi támadásaival, a Hamász által Izraelre kilőtt rakéták pedig nemzetközi humanitárius jogot sértettek, írja a Reuters.

A főbiztos által is megerősített adatok alapján legalább 270 palesztin állampolgár ember vesztette életét, köztük 68 gyerek, az elmúlt hónap erőszakos cselekményei következtében, emellett körülbelül 74 ezren kényszerültek elmenekülni otthonaikból. A legtöbb áldozattal a Gázai övezetben zajló Hamász és Izrael közötti 11 napos harcok jártak . A konfliktus végül egy tűzszüneti megállapodással zárult.

Bachelet az ENSZ Emberi Jogi Tanácsának az izraeli-palesztin konfliktus miatt összehívott rendkívüli ülésén szólalt fel, melyet a muszlim államok kezdeményeztek az erőszakos összecsapások kivizsgálására. Az emberi jogi főbiztos elítélte a Hamász és az izraeli haderő akcióit is.

Bachelet szerint a Hamász által indított rakéták „válogatás nélküli” ütései a nemzetközi humanitárius jog egyértelmű megsértését jelentik. Az izraeli hadsereg  rakétatámadásai, bombázásai pedig több halálos áldozattal és a civil épületek megsemmisítésével jártak. Elmondta, annak ellenére, hogy Izrael azt állítja a lebombázott épületekben ellenséges milíciák tartózkodtak, erre ők nem találtak bizonyítékot.

Bachelet szerint ha bebizonyosodik, hogy ezeket a támadásokat válogatás nélkül és aránytalanul hajtották végre, akkor azok „háborús bűncselekményeknek minősülhetnek” .

Az izraeli hadsereg közben a Hamászt hibáztatja, szerintük azzal, hogy szándékosan helyezték katonai támaszpontjaikat civilek által lakott területekre, veszélybe sodorták a lakosságot. Eilon Shahar izraeli nagykövet a rendkívüli ülésen úgy fogalmazott, a milícia „emberi pajzsként” használta a civileket.  Riyad al-Maliki palesztin külügyminiszter szerint azonban a probléma gyökere az izraeli megszállás, ezért szankciókat javasol.

A 47 tagú tanács az ülésen egy határozattervezetről is szavazni fog, melyet az Iszlám Együttműködés Szervezete nyújtott be, amelyben arra kérik az Emberi Jogi Tanácsot, hogy sürgősen hozzanak létre egy független, nemzetközi vizsgálóbizottságot, mely az izraeli-palesztin konfliktus erőszakos cselekményeit vizsgálja majd.

A 2014-es háború óta eltelt évek eddigi legsúlyosabb konfliktusában legalább 270 palesztin és 12 izraeli vesztette életét, Izrael több száz légitámadást hajtott végre palesztin célpontok ellen, melyek elvileg katonai jelentőséggel bírtak, azonban nem egyszer lakóházakat bombázott le, valamint megsemmisítette számos hírügynökség irodáit is. Palesztin oldalról pedig több, mint 4 000 rakétát lőttek ki izraeli területekre a Haaretz tudósítása szerint.  A rakétázások és bombatámadások 11 napon keresztül tartottak, amit május 21-én pénteket egy tűzszüneti megállapodás zárt le a felek között.

Az izraeli-palesztin,  konfliktussal kapcsolatos eddigi híreink ezen a linken érhetők el.

(Reuters, Deutsche Welle, Mérce)

Címlapkép: Kép: Twitter