Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Különösképpen megszenvedték a balatoni települések önkormányzatai a veszélyhelyzetet

Ez a cikk több mint 2 éves.

A veszélyhelyzetben hozott kormányzati intézkedések gazdasági hatásai az átlagosnál négyszer-ötször jobban sújtják a turizmusból élő települések önkormányzatait, ezért a Balatoni Szövetség elnöke egyeztetne Gulyás Gergely miniszterrel. A szervezet egy olyan támogatási rendszer kidolgozását támogatná, amely a kieső önkormányzati adók és bevételek helyett biztosítja a turisztikai övezet kiemelt feladataihoz szükséges forrásokat.

Lombárd Gábor arról számolt be az MTI-nek, hogy levélben fordultak a miniszterelnökséget vezető miniszterhez – neki állítólag már egy évvel ezelőtt jelezte az üdülőrégió önkormányzatait tömörítő szervezet, hogy az átlagosnál nagyobb hátránya kerülnek településeik. A levélben arra kérték Gulyást, hogy az üdülőövezetek helyzetét vegyék figyelembe a 2021-es költségvetés tárgyalásánál.

A közlemény szerint tavaly a kormány negyedévenként kompenzálta az önkormányzatoknak a veszélyhelyzet miatt be nem folyt idegenforgalmi adót, azonban ez idén eddig nem történt meg, és nem látják erre a forrást sem a költségvetésben, mondta az elnök.

Úgy látja: ha a járvány miatti forráselvonások (a gépjárműadó, a közterület-használati díjak, illetve az eddig kieső parkolási díjak) mellett az idegenforgalmi adóból sem lesz bevétele a balatoni önkormányzatoknak, akkor ez működési gondokat okozhat, az eddigi színvonalat pedig szinte lehetetlen lesz biztosítani.

A balatoni települések egy része ráadásul a lakosságának több, mint nyolc-tízszeresét fogadja be a nyári hónapokban, és idén is arra lehet számítani, hogy a tavaly nyához hasonlóan növekedni fog a belföldi turizmus.

Ahogyan januárban a Mérce is beszámolt róla: a veszélyben lévő turisztikai ágazatban összesen 1,5 milliárd forint egyedi támogatást ítélt meg a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ), ám a közpénzek elosztása teljesen átláthatatlan módon történt meg. A koronavírus okozta gazdasági válságban az MTÜ eddig is inkább a kormányközeli vállalkozásokat, településeket segítette: az év elején a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó Hunguest szállodalánc kapott 17,7 milliárd forintos állami támogatást a vírushelyzetre hivatkozva.

Címlapkép: MTI/Varga György