Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

MÖSZ: A kormány 1000 milliárdos közvagyont akar áron alul elvesztegetni

Ez a cikk több mint 2 éves.

Május 25-én, kedden a Magyar Önkormányzatok Szövetsége (MÖSZ) elnökségi ülést tart Hódmezővásárhelyen, melyen többek között megvitatják Magyarország  2022. évi központi költségvetését és a nemrég benyújtott törvénymódosítást az önkormányzati bérlakások kényszerprivatizálásáról. Az ülés előtt Karácsony Gergely főpolgármester, Márky-Zay Péter Hódmezővásárhely polgármestere, valamint  Dr. Gémesi György Gödöllő polgármestere és a MÖSZ elnöke tartott sajtótájékoztatót.

Az ülés előtt Dr. Gémesi György elmondta, meghívást kaptak a belügyminisztériumba, ahol a kormány ismertette a költségvetés részleteit. A polgármester kevesli az önkormányzatok számára megállapított egyszázalékos növekményt, amely a járvány okozta károk, az infláció és az önkormányzati megvonások tükrében közel sem kompenzálja a bevételkieséseket. A 2021 elején történt kompenzációkat szintén nem tartja elégnek. Gémesi ezzel kapcsolatban kihangsúlyozta, a kormány támogatása

,,nem ajándék pénz, hanem az elvett pénz részbeni visszaadása”.

A költségvetés mellett fontos téma volt az a nemrégiben benyújtott törvényjavaslat, amely az önkormányzati bérlakások privatizációját célozza. Gödöllő polgármestere felhívta a figyelmet, hogy egy XVI. kerületi fideszes polgármester, Kovács Péter is élesen bírálta a javaslatot.

Gémesi szerint a tervezet megvalósítása összesen közel 1000 milliárdos vagyon kiesést jelentene, melyet áron alul vesztegetnének el.

Ráadásul még a vagyon értékelését is az önkormányzatoknak kell elvégezni ami szintén pluszköltséget jelent. A polgármester azonban bízik benne, hogy nem kerül elfogadásra a törvényjavaslat. Felhívta a figyelmet a lakásmaffia tevékenységére is, szerinte amint elfogadásra kerül a törvény, megkörnyékezik majd azokat a lakókat, akik nem tudják kifizetni a lakást, így többen utcára kerülhetnek a lakásmaffia tevékenysége révén. A törvény teret ad az ingatlanspekulánsoknak és a lakásbiznisznek is, ugyanis valaki 20%-os áron megvehet egy lakást, majd 100%-os áron tovább adhatja az ingatlanokat. Ez különösen nehéz helyzetbe hozhatja azokat, akik a nyomott áron sem lesznek képesek megvenni a lakásukat.

Márky-Zay Péter, Hódmezővásárhely polgármestere elmondta, szerinte az önkormányzatiság még mindig egy sikerágazat. A polgármester felhívta a figyelmet a politikamentes támogatási rendszer fontosságára. Úgy véli az, hogy Hódmezővásárhely az iparűzési adó elvételével okozott bevételkiesésnek 100%-át tudja megkapni kompenzációként azt bizonyítja, hogy a kormány politikától mentesen osztotta szét az önkormányzati támogatásokat. A bérlakások privatizációja kapcsán kihangsúlyozta a nagycsaládosok és a roma kisebbségek hátrányos helyzetét a lakáspiacon. Véleménye szerint ha az egyetlen eszközt, amivel segíteni tudnak a hátrányos helyzetű, lakhatási szegénységben élő embereknek, kiveszik az önkormányzat kezéből, azzal rengetegen végleg fedél nélkül maradnak.

Karácsony Gergely nem ért egyet Márky-Zayyal, szerinte nem volt politikamentes döntés a kompenzációk kiosztása, hiszen Budapest alig részesült támogatásban. A főpolgármester arra buzdítja a fideszes parlamenti képviselőket, hogy hallgassanak önkormányzati képviselő párttársaikra a lakásprivatizációs törvényjavaslatról való döntésben, melyet a Parlament a holnapi nap folyamán fog megvitatni. Itt Karácsony Kovács Péter XVI. kerületi fideszes polgármester szavaira utalt. Kovács ugyanis nyílt levelet intézett a törvénymódosítót benyújtó Böröcz Lászlónak és marhaságnak nevezte a tervezetet.

A polgármesterek elmondták, a következő napokban igyekeznek alternatívákat kidolgozni a lakástörvénnyel kapcsolatban, elsődleges prioritásuknak pedig az önkormányzati vagyon megmentését tartják, valamint hogy senki ne kerüljön utcára.

Gémesi György azt is elmondta, szerinte a lakástörvény tervezete a jelenlegi formájában alkotmányellenes, a polgármester Alkotmánybírósághoz fordul amennyiben elfogadásra kerül a javaslat.

A polgármester nincs egyedül, az Utcajogász Egyesület állásfoglalása szerint a törvényjavaslat több ponton is alapjogsértő – sérti a tulajdonhoz való jogot, a szociális biztonsághoz való jogot és az önkormányzatiság elvét. Az egyesület arra is felhívja a figyelmet, hogy a jelenlegi törvénymódosító javaslat nagyon hasonlít azokra a törvényi rendelkezésekre, amelyeket az Alkotmánybíróság 1993-ban alkotmányellenesnek talált és megsemmisített, és amiket a Fidesz akkor nem szavazott meg. Sőt, a mostani módosítás még az 1993-as javaslatnál is súlyosabban korlátozná az önkormányzatok autonómiáját és csökkentené a lakáspolitika mozgásterét.

Ahogy arról ma már beszámoltunk, több ellenzéki politikus is tartott közös sajtótájékoztatót a Kossuth téren a bérlakások privatizációjával kapcsolatban. Csordás Anett elmondta, a jelenlegi kormány a lakhatás alapvető jogától készül megfosztani több százezer embert, Szél Bernadett pedig polgári engedetlenségre buzdította az önkormányzatokat.

Címlapkép: Kocsis Árpád / Mérce