Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Kiégtek a rendészetben dolgozók, a szakszervezet szerint a Belügyminisztérium viszont továbbra sem tárgyal velük

Ez a cikk több mint 2 éves.

Nem hajlandó a Belügyminisztérium a rendvédelmi dolgozók ügyeiről nyilvánosan tárgyalni, ez ellen pedig több érdekvédelmi szervezet is felszólalt, állítja az ATV Híradó riportjában. Pedig a BÉT (Belügyi Érdekegyeztető Tanács) felmérése szerint a belügyi dolgozók közel háromnegyede elhagyná a pályát, ha tehetné: a kitöltők 70%-a nyilatkozta, hogy habár szereti a hivatását, anyagi és/vagy morális okok miatt tervezi a váltást.

Bárdos Judit, a Belügyi, Rendvédelmi és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezetének elnöke azt állítja, hogy a pohár akkor telt be, amikor egyes munkavállalók tavaly karácsonykor maximum egy szaloncukor nagyságú csokoládét kaptak munkáltatójuktól. Az elnöknek az a véleménye, hogy az érdekegyeztetés sem működik kifejezetten a tárcánál, már Pintér Sándor belügyminiszter sem hallgatja meg őket.

A felmérést  – amelyről a Mércén is beszámoltunk – egy levél kíséretében eljuttaták neki, tehát tudhat arról, hogy a rendőrök, tűzoltók, büntetés-végrehajtási alkalmazottak 98 százaléka szeretné a korkedvezményes nyugdíj visszaállítását, az ígéretek betartását, a szociális juttatások és a kiégést okozó körülmények rendezését.

A BÉT felmérése szerint a dolgozókkal szemben támasztott követelményeket csak a kitöltők 2,8%-a tartja megfelelőnek, kevesebb, mint ötödük szerint csak részben kapnak ellentételezést a feltételek és a követelmények betartásáért, viszont közel háromnegyed részük úgy érzi, a törvények által biztosított járandóságok egyáltalán nem ellentételezik mindazt, amit elvárnak tőlük.

Emellett az állomány bizonytalan jelenlegi  anyagi, szociális, szakmai lehetőségeit tekintve, nem látják az életpálya modell megvalósulását

A Független Rendőr Szakszervezet szerint a tiszthelyettesi képzés leépülése mutatja igazán a rendőr szakma presztízvesztését. Pongó Géza főtitkár a Híradónak azt mondta: az elmúlt években a fluktuáció igen magas volt, az utánpótlás viszont alacsony.

„Egyre többen szeretnének leszerelni, csak nem tehetik meg, mert az elmúlt egy évben a veszélyhelyzet kihirdetése miatt meg volt tiltva”

-nyilatkozta a főtitkár.

A Híradó az illetékes minisztériumot is megkérdezte a felmérés eredményeiről, mire ők azt válaszolták:

az egyeztetéseket, megbeszéléseket korábban sem a nyilvánosság előtt folytatták, a jövőben is ezt a gyakorlatot fogják követni.

Frissítés, 18:20: A hír korábban „Kiégtek a rendészetben dolgozók, a Belügyminisztérium viszont továbbra sem tárgyal velük” címmel jelent meg, ám a Belügyminisztérium szerkesztőségünkhöz eljuttatott levele alapján frissítettük. 

Címlapkép: MTI/Balogh Zoltán