Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Pünkösd alkalmából nyitással kedveskedik a kormány a népnek

Ez a cikk több mint 2 éves.

Orbán Viktor Facebook videóban jelentette be, hogy megvan az ötmillió beoltott Magyarországon. Ez azt jelenti, hogy életbe léptek azok a lazítások, melyeket pénteki rádiós interjújában jelentett be, többek között – ahogy videójában demonstrálta is – nem kell már közterületen maszkot hordani.

Szombat este megjelent a Magyar Közlöny vonatkozó száma is, amiben Pintér Sándor belügyminiszter megállapítja, hogy vasárnaptól életbe léphet a lépcsőzetes nyitás ötödik fázisa.

Mint a miniszter írja,

„Megállapítom, hogy az ötmilliomodik COVID-19 elleni oltóanyaggal történő védőoltás első dózisa beadásának napja mint hatálybalépési feltétel 2021. május 22. napján bekövetkezett, ezáltal a védelmi intézkedések lépcsőzetes feloldásának ötödik fokozatára tekintettel a veszélyhelyzet idején alkalmazandó védelmi intézkedéseket szabályozó kormányrendeletek módosításáról szóló 264/2021. (V. 21.) Korm. rendelet (a továbbiakban: R.) 14. § (1) bekezdése alapján az R. hatálybalépésének naptári napja 2021. május 23-a, azaz kétezerhuszonegy május huszonharmadik napja.”

Ez azt jelenti a Közlöny előző száma alapján, hogy

  • a kijárási tilalom megszűnik;
  • az üzletek, vendéglátó üzletek és más helyszínek a járványhelyzetre tekintettel elrendelt kötelező zárási időpontja megszűnik;
  • eltörlésre kerül a kötelező közterületi maszkviselési kötelezettség;
  • szabad a sport a közterületeken, legyen szó akár egyéni, akár pedig csapatsportról;
  • magán- és családi rendezvény legfeljebb 50 fő részvételével korlátozás nélkül tartható, lakodalom pedig akár legfeljebb 200 fő részvételével korlátozás nélkül tartható;
  • szállodában vagy étteremben tartott magán- és családi rendezvény esetén a szálloda, vendéglátó üzlet üzemeltetője köteles gondoskodni a magánrendezvényen részt vevők elkülönítéséről;
  • egyéb zárt téri rendezvény csak védettségi igazolvánnyal rendelkezőknek tartható;
  • egyéb szabadtéri rendezvény legfeljebb 500 fő részvételével korlátozás nélkül tartható (gyűlés is), 500 fő felett azonban csak koronavírus ellen védett személyek vehetnek részt a szabadtéri rendezvényen;
  • a zenés-táncos rendezvény csak védettségi igazolvánnyal látogatható;
  • 16–18 éves korosztály koronavírus ellen védett személy felügyelete nélkül járhat például étterembe, moziba, ha rendelkezik védettségi igazolvánnyal.

Fontos megjegyezni, hogy mivel vasárnaptól lépnek életbe a lazább szabályok, a vendéglátóhelyeknek például elvileg éppúgy be kell zárniuk szombat este 11-kor, mint az elmúlt hetekben. Ugyanígy, éjfélig még az utcán is maszkot kell hordani hivatalosan, és zenés-táncos mulatságot sem lehet tartani.

A számos lazítással párhuzamosan korlátozások is érvényben maradtak. A spontán gyülekezés például továbbra is tilos, de az egészségügyi dolgozók felmondási tilalma is hatályban maradt, hiába kérte a Független Egészségügyi Szakszervezet ennek eltörlését.

Címlapkép: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher