Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Szájzártörvény működés közben: Jakab Péternek már majdnem tízmilliót kell fizetnie

Ez a cikk több mint 2 éves.

Új rekordot jelentő, 10 millió forintos büntetést kapott Kövér Lászótól Jakab Péter, a Jobbik elnöke és parlamenti frakcióvezetője, amiért előbb „ficsúroknak” nevezte a Fidesz-KDNP-s képviselőket, majd szóváltásba keveredett a házelnökkel az Országgyűlés hétfői plenáris ülésén. A büntetésről az ellenzéki pártelnök Facebook-oldalán számolt be.

A hétfői parlamenti ülésen napirend előtt kapott szót Jakab, felszólalásában pedig a kormány válságkezelését kritizálta. A mondandóját az alábbi résznél szakította félbe Kövér László:

„[…](a kormány tagjai- a szerk.)kihúzták  a válságot úgy, hogy egy forint érdemi támogatást nem adtak a magyar melósoknak. Jut eszembe, mi a helyzet a rabszolgatörvénnyel, ficsúrok?”

Ekkor Kövér közbeszólt, mondván, ne sértegesse a kormánypárti képviselőket, hozzátéve, hogy utoljára figyelmeztette a jobbikos politikust.

Ezt követően Jakab Péter még visszakapta a szót a házelnöktől, ám mielőtt lényegi mondandóját folytatta volna, odavetette Kövérnek, hogy „Önről is lehet ez a véleményem”, erre azonban már végleg megvonta tőle a felszólalás lehetőségét Kövér László, aki utólag a házszabályra hivatkozott, amennyiben eszerint Jakabnak nem szabad sértegetnie a képviselőket és a „házelnököt meg különösképpen nem”. A házelnök már a hétfői összezörrenés után utalt arra, hogy Jakab felszólalásának „még következménye lesz”.

A következmény tehát Jakab pénteki posztja szerint nem kevesebb, mint 9,6 millió forintos bírság, ami új rekordot jelent a magyar Országgyűlésben.

Jakab Péter korábban már vezette a büntetési rekordok listáját: 2020 októberében még „csak” 4,4 millió forintra büntették a Jobbik elnökét, amiért egy zsák krumplit vitt Orbán Viktor miniszterelnöknek az Országgyűlés plenáris ülésének azonnali kérdések blokkjában.

Idén tavasszal azonban  ennek majdnem duplájára, 8,2 millió forintra büntette Kövér László Tordai Bencét, a Párbeszéd képviselőjét, amiért az ülésteremben odalépett Varga Mihályhoz, hogy arra kérje a fideszes képviselőt: küzdjenek együtt azért a 10 milliárd forintért, amelyet különösebb indoklás nélkül elvont a kormány a a II. és a III. kerületi szakrendelőktől, mindeközben pedig telefonjával videofelvételt készített az esetről.

Jakab Péter úgy kommentálta a rekordméretű bírságot pénteki Facebook-posztjában:

„Soha nem fogok elhallgatni, akkor sem, ha büntetésből a házamat viszitek!”

A Jakab Péteréhez hasonló, milliós büntetések azt követően váltak gyakorlattá az Országgyűlésben, hogy 2019 decemberében a kormánypárti kétharmad megszavazta az ellenzék által csak „szájzártörvényként” emlegetett szabálymódosítást, amely az ellenzéki képviselők obstrukciójának igyekszik útját állni. A Fidesz azt követően határozta el a házszabály-modósítás indítványozását, hogy ellenzéki képviselők 2018 decemberében lezárták az ülésterem elnöki pulpituást, majd 2019 októberében Hadházy Ákos táblákkal zavarta meg Orbán Viktor beszédét. A szájzártörvény jelentősen kiterjesztette a házelnök jogköreit, aki akár hat hónapos tiszteletdíj-megvonással és két hónapos kitiltással is büntetheti az általa renitensnek ítélt képviselőt. A törvény emellett szűkíti a képviselők azon jogát is, hogy közintézményekbe látogassanak és ott kérdéseket tegyenek fel, előzetes regisztrációhoz kötve azt.

A „szájzártörvény” kapcsán a tiltakozás lehetséges módozatairól 2020 februárjában ellenzéki képviselőkkel beszélgettünk, az erről készült felvétel itt tekinthető meg.