Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Újabb ellenzéki képviselőt büntetett meg Kövér: 8,2 millió forintot kell fizetnie Tordai Bencének

Ez a cikk több mint 3 éves.

8,2 millió forintra bünteti Kövér László, az Országgyűlés elnöke Tordai Bencét, a Párbeszéd képviselőjét, amiért az ülésteremben odalépett Varga Mihályhoz, hogy arra kérje a fideszes képviselőt: küzdjenek együtt azért a 10 milliárd forintért, amelyet különösebb indoklás nélkül elvont a kormány a a II. és a III. kerületi szakrendelőktől.

„Varga az érintett kerületek képviselője, én is ott élek és indulok a ‘22-es választáson, gondoltam hát, hogy velem együtt ő is szívén viseli a helyben lakók betegellátását, pláne most, a járvány idején. Tévedtem – de meg kellett próbálnom. Nem így gondolta viszont Kövér, aki az Országgyűlés történetének eddigi legsúlyosabb büntetését szabta ki rám: 8,2 millió forintot azért, mert kiállok a kerületi rendelők ügye mellett!”

8,2 millió forintra büntetett Kövér László, amiért megpróbáltam visszaszerezni a budai rendelőknek az elvont…

Közzétette: Tordai Bence – 2021. március 11., csütörtök

A petícióról, amelyet a Párbeszéd indított el, már korábban is beszámoltunk: a Fidesz-KDNP tavaly év végén, a koronavírus második hullámának tetőfokán mintegy indoklás nélkül vont el a a II. kerületiektől 6 milliárd, a III. kerületiektől pedig 3,3 milliárd forintot, amelyet eredetileg egészségügyi fejlesztésekre szántak volna, ám „egyedi sportberuházásokra” csoportosítottak át.

Az elvont összegból egyébként az óbudai Vörösvári úti és a békásmegyeri Csobánka téri rendelőintézeteket fejlesztették volna. Az orvosi rendelők sokszor megígért és kormányrendeletbe is foglalt felépítésével, felújításával korábban folyamatosan kampányolt Varga Mihály fideszes országgyűlési képviselő, ráadásul bő egy évvel ezelőtt már az építkezés megkezdését is bejelentette.

Tordai a házelnök indoklását – miszerint akadályozta volna az ülést, vagy Varga szabad mozgását- teljesen indokolatlannak tartja, saját bevallása szerint „még csak hangos szó sem esett közöttük”. A Párbeszéd képviselője szerint a házelnök már akkor is túllőtt a célon, amikor tavaly októberben 4,4 millió forintra büntette Jakab Pétert, a Jobbik elnökét, amikor az egy zsák krumplival indult el Orbán Viktor felé.

„Igaz, hogy négy gyerekes családként rendesen meg fogjuk érezni a büntetést – de nagyon téved, ha azt hiszi, hogy ezzel eltántorít engem és a Párbeszédet egy percre is attól, hogy teljes erőbedobással küzdjünk a fideszes önkény felszámolásáért, az egészségügyből kilopott pénzek visszaszerzéséért, egy normális ország megteremtéséért!”

-kommentálta az esetet Facebookján Tordai.

A házszabályon – amely jelentősen szabályozza a képviselői magatartást a parlamenten belül és lehetővé teszi a kiszabható tiszteletdíj-megvonás mértékének emelését – azután módosított Kövér László, hogy az ellenzék a rabszolgatörvény-elfogadása után többször is nem konvenciális eszközökkel állta útját a kormánypárti kétharmadnak: 2018. decemberében lezárták az ülésterem elnöki pulpituást, majd 2019. októberében Hadházy Ákos táblákkal zavarta meg Orbán Viktor beszédét. A rendelet szájzár-törvényként híresült el.

Címlapkép: MTI/Bruzák Noémi