Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A jogvédők szerint nem örülhetünk feltétlenül Kertész Ágnes kegyelmének

Ez a cikk több mint 2 éves.

Ahogyan tegnap a Blikk is megírta: Áder János köztársasági elnök részleges kegyelemben részesítette Kertész Ágnest, a nőnek így 10 év fegyház helyett csak 5 évet kell fogházban töltenie. A Patent Egyesület szerint azonban nehéz felhőtlenül örülni Áder döntésének, hiszen a nőtől így is öt évet vett el az a jog- és intézményrendszer, amely nem volt képes őt hatékony védelemben részesíteni.

Dr Lichy József, Ágnes korábbi ügyvédje a Blikknek megerősítette a hírt.

Kertész azután fordult a köztársasági elnökhöz, hogy a bíróság tíz év fegyházra ítélte emberölési kísérlet miatt. Az ítélet szerint a nő kábítószert tett a férje italába, majd többször megszúrta.

Azt viszont hiába próbálta a bíróságon bebizonyítani, hogy több éve bántalmazó párkapcsolatban élt és férje különböző pszichológiai módszerekkel kínozta őt: a bíróság érveit nem vette figyelembe.

A Patent jogvédő egyesület a nő példáján keresztül arra hívja fel a figyelmet: ha a magyar intézményrendszer dolgozói, a rendőrök, az ügyészek, a bírók és a gyermekvédelem munkatársai megfelelően képzettek lettek volna a párkapcsolati erőszak jellemzőinek tekintetében, nem hagyták volna magára a nőt, hogy egyedül, segítség nélkül küzdjön meg kilátástalan helyzetével.

„Mindezek ismeretében nehéz felhőtlenül örülni Áder János döntésének. Kertész Ágnestől így is öt évet vett el az a jog-és intézményrendszer, mely nem volt képes őt hatékony védelemben részesíteni”

-írja a szervezet.

Ahogyan a Patent is emlékeztet: Magyarország kormánya tavaly azzal az indokkal utasította el az Isztambuli Egyezmény ratifikációját, hogy hazánkban megfelelő az áldozatvédelem, tehát aki segítséget kér, kap is.

„Az a kétszázezer nő, aki ma bántalmazó kapcsolatban él Magyarországon, jobbat érdemel – nem csak elnöki kegyelmet abban az esetben, ha megpróbálják megvédeni magukat.”

Az ATV Híradónak egy jogi szakértő is hangsúlyozta: a 10 év fegyházbüntetés 5 év fogházra történő csökkentése nem jelent teljes felmentést, teljes kegyelmet. A köztársasági elnök ilyesfajta döntésére ráadásul még nem volt példa, így jogszabály sem létezik arra, hogy ebben a helyzetben hogyan kell számolni a büntetés hátralévő idejét.