Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A Google zsidó származású alkalmazottai szólították fel a céget, hogy támogassa a palesztinokat

Ez a cikk több mint 2 éves.

A Google zsidó származású alkalmazottainak egy csoportja arra szólítja fel levélben a cég vezérigazgatóját, Sundar Pichai-t, hogy a techcég álljon ki a palesztinok mellett és ítélje el az izraeli aggressziót – írja a The Verge.

Mi, mint zsidók, nem támogatjuk azok véleményét, akik korábban azért írtak Önnek, hogy kizárólag Izrael-párti és cionista-párti akciók támogatását kérjék.” – írják levelükben az alkalmazottak.

A levelet, amelyet már kétszázötvenen írtak alá, egy olyan csoport (Jewish Diaspora in Tech) jegyzi, akik kiváltak egy korábbi zsidó alkalmazottakat tömörítő csoportból (Jewglers), mert úgy érezték, hogy utóbbiban nem volt megengedett Izraellel kritikus véleményt megfogalmazni.

Kénytelenek voltunk kialakítani a saját terünket, mert a másik csoportban a szó szoros értelmében nem volt szabad kifejezni a véleményünket” – állítja a Jewish Diaspora in Tech egy tagja.

Az újonnan alakult csoport nyíltan antinacionalista nézeteket vall, és nem csak Palesztina, de a szólásszabadság védelmében is szólni kívánnak. „A Google a világ legnagyobb keresőmotorja, és a véleménynyilvánítás szabadságának a vállalaton belüli elfojtása nemcsak a belső Google munkatársait, hanem a világ minden emberét veszélyezteti” – állítják a dolgozók.

Levelükben arra is felszólítják a techcéget, hogy mondjon fel minden olyan üzleti szerződést, ami hozzájárul a palesztinokat érő emberi jogi sérelmekhez, valamint azt kérik a vállalattól, hogy vegyék figyelembe a Google palesztin származású dolgozóinak véleményét is.

A Google dolgozóinak önszerveződése nem először tér politikai síkra: korábban tiltakoztak a szexuális zaklatás, a cégen belüli dolgozói egyenlőtlenségek, és a Google politikailag kényes fejlesztései ellen is, úgy mint a Pentagon megrendelésére fejlesztetett dróntámadást segítő szoftver, vagy a kínai cenzúrával kompatibilis keresőmotor fejlesztése.

Az újabb izraeli–palesztin-konfliktus azután tört ki, hogy  a palesztinok az ellen tiltakoztak, hogy a kelet-jeruzsálemi Sejk Dzsarrában több palesztin családot kilakoltatnának egy évtizedes ingatlanper lezárásaként. Az eszkalálódó konfliktusban Izrael már ellentámadást indított Libanon ellen is és bejelentette, hogy nem tárgyal tűzszünetről.

Címlapkép: Flickr / Niharb