Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Rendőrök figyelhetik meg a szociális dolgozókat a TASZ szerint

Ez a cikk több mint 2 éves.

A Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság (SZGYF) olyan nyilatkozat-mintákat küldött ki több ezer dolgozójának, melyben a dolgozóknak hozzá kellett volna járulniuk ahhoz, hogy a rendőrség bűnmegelőzési szerve megfigyelje őket, különben kirúgják őket – írja a TASZ (Társaság a Szabadságjogokért) blogja a 444-en.

A nyilatkozatokat azóta ugyan visszavonták, de a TASZ szerint ugyanúgy lefolytathatják a vizsgálatot a szociális dolgozókkal szemben.

A kavarodás mögött az állhat, hogy nem egyértelmű, kire vonatkozik pontosan a törvény szövege, ami már önmagában súlyosan a jogsértő helyzet a TASZ beszámolója szerint.

A megbízhatósági vizsgálat eljárást ugyanis eredetileg korrupt rendőrök és köztisztviselők lebuktatására találták ki, de mivel a törvény nem fogalmaz pontosan arról, kivel szemben alkalmazható az eljárás, már több dolgozói réteggel szemben is alkalmazták: először a hálapénz kapcsán kiterjesztették az egészségügyi dolgozókra, majd  az államigazgatásban bölcsődei dolgozóktól kezdve az oktatási anyagokat gyártó szakemberekig.

A TASZ szerint a törvény még a rendőrökkel szemben is túl széleskörű megfigyelést tesz lehetővé.

A jogszabály lehetővé teszi, hogy az érintetteket évente háromszor, és akár egy hónapig megfigyeljék. Családtagjaik, rokonaik, barátaik, kollégáik személyes adataira vonatkozóan is lehet róluk titokban információt gyűjteni, ha úgy adódik. Sőt, a jogszabály azt is megengedi, hogy a rendőr titkosan megfigyelje, eleget tesz -e a dolgozó a szerződésben előírt munkaköri kötelezettségeinek.

A TASZ hozzáteszi, teljesen mindegy, hogy valóban ki fogják -e használni a törvény adta lehetőségeket, mert az a probléma így is, úgy is fennáll, hogy mindezt a jogszabály lehetővé teszi.

Épp a minap a Mérce élőben közvetítette, hogy a Bölcsődei Dolgozók Demokratikus Szakszervezete (BDDSZ) 16 ezer szociális dolgozó által aláírt petíciót adott át Kásler Miklósnak az Emberi Erőforrások Minisztériumánál. A petíció a szociális dolgozók béremelését követelte a a KSH statisztikái szerint a legelmaradottabb bérhelyzetű ágazatban. Ezért is lenne különösen megalázó a szociális dolgozók rendőrökkel való megfigyeltetése.

Címlapkép: MTI/Balázs Attila