Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Lejárt a kilakoltatási moratórium, kisgyermekes családok is utcára kerülhetnek

Ez a cikk több mint 2 éves.

Kedden éjfélkor véget ért a kilakoltatási moratórium. A lakhatással foglalkozó érdekvédelmi szervezetek arra figyelmeztettek, ha nem lesz hosszabbítás, a járvány és a gazdasági válság idején sok nehéz sorsú és kisgyermekes család kerülhet az utcára.

A Város Mindenkié, az Utcajogász Egyesület és az Utcáról Lakásba Egyesület a kormányt és az önkormányzatokat is figyelmeztette arra a veszélyre, hogy ha nem hosszabbítják meg a május 4-én lejáró kilakoltatási moratóriumot, tömegek kerülhetnek az utcára.

A Város Mindenkié levélküldő kampányt indított, amelyben Kásler Miklóst és Gulyás Gergelyt címezve szólalnak fel a kilakoltatási moratórium meghosszabbításáért.

A levélíró kampányhoz bárki csatlakozhat az aHang felületén”, tájékoztat a civil szervezet a társoldalunkon megjelent felhívásában.

Noha kedden a parlamenti pártokat és a minisztériumokat is megszólították a  szervezetek, a kormány nem válaszolt a megkeresésükre, amelyben jelezték, törvénymódósítással megakadályozható lenne a tömeges kilakoltatás.

Tegnap öt parlamenti ellenzéki párt (DK, Jobbik, LMP, MSZP, Párbeszéd), valamint Szél Bernadett független parlamenti képviselő benyújtotta A Város Mindenkié és az Utcajogász Egyesület törvénymódosító javaslatát, amely a veszélyhelyzet megszűnését követő 15. napig, országosan, minden típusú lakás esetében meghosszabbítaná a kilakoltatási moratóriumot.

Az Országgyűlés Igazságügyi Bizottságának kormánypárti többsége márciusban elutasította a moratórium meghosszabbítására tett javaslatot, ugyanakkor több ellenzéki vezetésű önkormányzat saját hatáskörben intézkedett: a Fővárosi Önkormányzat rendeletben tiltotta meg az elhelyezés nélküli kilakoltatásokat, a Terézvárosi Önkormányzat pedig április végén döntött arról, hogy november 15-ig meghosszabbítja a kilakoltatási moratóriumot az önkormányzati lakások esetében. Hasonló intézkedések történtek Egerben is.

A múlt héten Kozma Ákos, az alapvető jogok biztosa is a kilakoltatási moratórium meghosszabbítását kérte. Úgy fogamazott hogy:

a moratórium fenntartása a járványveszély időszakában nemcsak az érintettek védelmét szolgálja, hanem össztársadalmi érdek is.

(AVM, Népszava, Index, Mérce)
Címlapkép: Kocsis Árpád / Mérce fotó