Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Tamás Gáspár Miklós az ATV bojkottjára szólít fel a Klubrádió ügye miatt

Ez a cikk több mint 1 éves.

Azt javaslom, hogy a bármilyen értelemben ellenzékiek vagy függetlenek vagy pártatlanok (ez három külön kategória) egységesen bojkottálják az ATV csoport minden médiavállalkozásának minden adását. Az ott dolgozó újságírók és más munkatársak lehetőleg mondjanak föl.

– fogalmaz a Klubrádió honlapján megjelent nyílt levelében Tamás Gáspár Miklós filozófus, aki szerint az ATV csoport „morális értelemben rablott holmit” szerzett meg a Klubrádió frekvenciájával.

A filozófus szerint az ATV

„azt a látszatot kelti (egy-két tévéműsorra hivatkozva), mintha ellenzéki, netán pártatlan médiavállalkozás lenne, holott működésének nagyobbik része – minden hozzáértő szerint – a magyarországi radikális jobboldal (a kormányzó erő) érdekeit szolgálja.”

Mint ismert, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa tavaly szeptember 11-én bejelentette: elutasította a médiaszolgáltató kérelmét a 2021. február 14-én lejáró rádiós jogosultságának meghosszabbítására a Budapest FM 92,9 MHz-re. Az NMHH a döntését akkor azzal indokolta, hogy a Klubrádió két alkalommal hiányos adatszolgáltatást küldött a hatóság részére. A Klubrádió ugyanakkor úgy ítélte meg, hogy két olyan apróbb adminisztratív hibáról van szó, ami nem indokolja egy rádió elhallgattatását.

Érvényes frekvencia nélkül a csatorna február 15. óta már nem sugároz az addig használt Budapest 92,9 MHz frekvencián, ehelyett csak interneten keresztül vált hallgathatóvá.

A médiatanács február közepén indította újra, az LBK Médiaszolgáltató 2020 Kft. jogorvoslati kérelme miatt felfüggesztett pályázatot, akkor el is fogadták a Klubrádió hiánypótlásait is, amelyeket az NMHH kért be. Akkor úgy tűnt, a rádió helyzete záros határidőn belül rendeződni fog, azonban a március 10-i döntés eloszlatta ezt a reményt.

A Médiatanács akkor nyertes nélkül zárta le a Budapest 92,9 MHz rádiós frekvencia pályázatát, miután az eljárásban egyedüliként bennmaradó Klubrádió Zrt. ajánlatát érvénytelennek találta.

A médiatanács két szempontban találta a pályázati előírásoknak nem megfelelőnek a Klubrádió ajánlatát. Az egyik, hogy szerintük a nyilvános cégadatok vizsgálata alapján megállapítható, hogy a Klubrádió több éven át tartó törvénysértő gazdálkodása miatt a hatályos cégjogi szabályok értelmében bármikor kényszertörlési eljárás indítható ellene. A másik, hogy megállapításuk szerint a pályázat lényegi műsortervi hibákat is tartalmaz.

Ezeket a vádakat a Klubrádió akkor tételesen tisztázta és színjátéknak nevezte a Médiatanács pályáztatását.

A Klubrádió frekvenciáját időközben már odaítélték az ATV csoporthoz tartozó Spirit FM-nek ideiglenes használatra, derül ki a Médiatanács egyik áprilisi közleményéből.

„A Médiatanács eljárása már csak azért is elfogadhatatlan, mivel a kérdéses frekvencia többszörös per tárgya, részben a Klubrádió frekvencia-hosszabbításának megtagadása, részben a frekvencia-pályázat törvénytelen és tisztességtelen lebonyolítása miatt.”

-írja a Klubrádió közleményében.

Ez a döntés azért is lehet különösen visszás, mivel a Spirit FM korábban pályázott a frekvenciára, azonban még a Klubrádió előtt kizárták.

Tamás Gáspár Miklós a Klubrádió ügyét többek közt a Népszabadsággal, a CEU-val, a Magyar Tudományos Akadémiával, és az SZFE-vel, valamint több más autonóm intézménnyel történtekhez hasonlította.

„A demokráciaellenes hatalom most a Klubrádióra sújtott le. Aki az ATV-ben nyilatkozik ezentúl (bármilyen színvonalasan), cinkosa lesz ennek a megvetendő akciónak. Egyértelmű, következetes, szívós, hosszan tartó bojkottra van szükség. Legalább addig, ameddig a Klubrádió vissza nem nyeri a frekvenciáját. Vagy még tovább.”

– zárta levelét a filozófus, aki azt is elárulja levelében, hogy a Klubrádió frekvenciájára először leadott pályázat pillanatában ő maga személyesen is szakított az ATV-vel, amely műsorainak korábban visszatérő vendége volt.

Címlapkép: Fotó: B. Molnár Béla