Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Hazudott a Médiatanács a Klubrádió bírósági keresetének továbbításáról

Ez a cikk több mint 2 éves.

A Klubrádió még márciusban nyújtott be keresetett a Nemzeti Média és Hírközlési Hatóság (NMHH) döntése ellen, miután a szerv elutasította a 92,9-es frekvenciáért egyedüliként induló rádió pályázatát. Az NMHH döntéseivel szembeni jogorvoslati kereseteket ugyan a Fővárosi Törvényszéknek kell címezni, de azokat az NMHH-hoz kell beadni, aki továbbítja a Törvényszék felé.

A Media1 megkeresésére már március végén azt mondta a Törvényszék, hogy hozzájuk nem érkezett be a Klubrádió jogorvoslati kérelme, azaz a Médiatanács nem továbbította azt nekik. Az NMHH akkor a lapnak azt nyilatkozta:

„Érkezett kereset a Klubrádiótól, amelyet a hatóság a jogszabályban előírt határidőn belül továbbított a bíróság részére.”

A Media1 újabb kérésére ekkor a Törvényszék ismét ellenőrizte a dokumentum beérkezését, amit ismételten nem találtak a rendszerükben – de a fokozódó médiaérdeklődésre reagálva a bíróság sajtóosztája bejelentette, amint beérkezik hozzájuk az irat, azt be fogják jelenteni. A lap ezért újabb kérdésekkel fordult a Médiatanácshoz, többször információt kérve arról, hogy pontosan mikor, milyen ügyiratszámon és postai vagy elektronikus úton továbbították a Klubrádió keresetét.

Az NMHH hosszú ideig figyelmen kívül hagyta a megkereséseket, azonban tegnap délután végre választ adtak, eszerint:

„a Klubrádió a részére rendelkezésre álló határidő legutolsó perceiben elektronikusan adta be a keresetét a hatósághoz,  amelyet az elektronikusan, a jogszabályban előírt határidőn belül továbbít a bíróságra. A vonatkozó jogszabályi rendelkezés alapján 15 nap áll a hatóság rendelkezésére ahhoz, hogy a keresetet az ügy irataival, valamint a keresetre írt védirattal együtt megküldje a bíróságnak”.

A válasz megfogalmazásából egyértelműen kiderül: az NMHH még nem tett eleget a továbbítási kötelezettségének. Pedig korábban már azt állították, megtették azt.

A Klubrádió frekvenciáját időközben azonban odaítélték a Spirit FM-nek ideiglenes használatra, derül ki a Médiatanács keddi közleményéből.

„A Médiatanács eljárása már csak azért is elfogadhatatlan, mivel a kérdéses frekvencia többszörös per tárgya, részben a Klubrádió frekvencia-hosszabbításának megtagadása, részben a frekvencia-pályázat törvénytelen és tisztességtelen lebonyolítása miatt.”

-írja a Klubrádió közleményében.

Ez a döntés azért is lehet különösen visszás, mivel a Spirit FM korábban pályázott a frekvenciára, azonban még a Klubrádió előtt kizárták.

Mint ismert, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa tavaly szeptember 11-én bejelentette: elutasította a médiaszolgáltató kérelmét a 2021. február 14-én lejáró rádiós jogosultságának meghosszabbítására a Budapest FM 92,9 MHz-re. Az NMHH a döntését akkor azzal indokolta, hogy a Klubrádió két alkalommal hiányos adatszolgáltatást küldött a hatóság részére. A Klubrádió ugyanakkor úgy ítélte meg, hogy két olyan apróbb adminisztratív hibáról van szó, ami nem indokolja egy rádió elhallgattatását.

Érvényes frekvencia nélkül a csatorna február 15. óta már nem sugároz az addig használt Budapest 92,9 MHz frekvencián, ehelyett csak interneten keresztül vált hallgathatóvá.

A médiatanács február közepén indította újra, az LBK Médiaszolgáltató 2020 Kft. jogorvoslati kérelme miatt felfüggesztett pályázatot, akkor el is fogadták a Klubrádió hiánypótlásait is, amelyeket az NMHH kért be. Akkor úgy tűnt, a rádió helyzete záros határidőn belül rendeződni fog, azonban a március 10-i döntés eloszlatta ezt a reményt.

A Médiatanács akkor nyertes nélkül zárta le a Budapest 92,9 MHz rádiós frekvencia pályázatát, miután az eljárásban egyedüliként bennmaradó Klubrádió Zrt. ajánlatát érvénytelennek találta.

A médiatanács két szempontban találta a pályázati előírásoknak nem megfelelőnek a Klubrádió ajánlatát. Az egyik, hogy szerintük a nyilvános cégadatok vizsgálata alapján megállapítható, hogy a Klubrádió több éven át tartó törvénysértő gazdálkodása miatt a hatályos cégjogi szabályok értelmében bármikor kényszertörlési eljárás indítható ellene. A másik, hogy megállapításuk szerint a pályázat lényegi műsortervi hibákat is tartalmaz.

Ezeket a vádakat a Klubrádió akkor tételesen tisztázta és színjátéknak nevezte a Médiatanács pályáztatását.

Címlapkép: Sajtótájékoztató előtt a Klubrádió szerkesztőségében 2021. február 9-én. Fotó: Mérce