Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Orbán: Ma még lehet Pfizert kapni, azután hetekig nem lesz rá lehetőség

Ez a cikk több mint 2 éves.

Orbán Viktor miniszterelenök pénteken reggel interjút adott a Kossuth rádiónak. Beszélt a kijárási tilalom újabb módosításáról, a vakcinaigazolványról és az egyetemek „modellváltásáról” is.

Szombat reggeltől a kijárási tilalom kezdete módosul, „éjfélre kell hazaérni”, a vendéglátóhelyek pedig este 11-ig lehetnek nyitva.

Aki pedig védettségi igazolvánnyal bír, látogathatja a mozikat, állatkerteket…, de az éttermek belső tereibe is beléphet.

A miniszterelnök azt is elmondta, hogy a következő hetekben a 16 és 18 év közöttieket is oltani kezdik. Ők Pfizer vakcinát fognak kapni, mert „ez tűnik a legfelelősebb döntésnek”.

Ma még bárki kaphat ilyen vakcinát, azután hetekig nem lesz erre mód, jelezte a miniszterelnök. A hírre lefagyott a vakcinaregisztrációs honlap.

A miniszterelnök úgy látja, hogy az oltakozási kedv lanyhult.

Vakcina van, kedv nincs

Elmondta, ma már minden állampolgár hozzáférhet a vakcinához. „Csak az embereken múlik”, mikor veszik fel a védőoltást. Ilyen Nyugat-Európában még nincs, toldotta meg a mondandóját Orbán.

Arról, hogy a múlt heti terasznyitás után riasztó tömegjeleneteket lehetett látni az utcákon és a vendéglátóhelyeken, a miniszterelnök azt mondta, fel lehet hívni a figyelmet az egyéni felelősségre, de „felnőtt emberek vagyunk, ezt mindenkinek tudnia kell”.

Elmondta, hogy az oltás, olyan, mint egy golyóálló mellény, „tehát aki be van oltva, arról lepattan a vírus”.

A miniszterelnök figyelmeztetett rá, hogy „még nem vagyunk túl a járványon”.

Az interjúval egy időben közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) a január-március időszakra vonatkozó felméréseit. Az adatokból az derül ki, hogy márciusban az egy évvel korábbihoz képest 40%-kal többen, 16 379-en haltak meg Magyarországon.

A magas halálozási adatok magyarázzák, hogy márciusban a hazai lakosság természetes fogyása 8620 fő volt: szintén csak a második járványhullámban láthattunk ennél magasabbat az utóbbi két évtizedben. Tavaly október óta (a későbbi revíziók mértékétől függően) 37-38 ezer fő volt a természetes fogyás Magyarországon, ami azt jelenti, hogy:

Az elmúlt fél évben annyival csökkent a népesség, amennyivel egy teljes év alatt szokott.

A magyar védettségi igazolvánnyal azonban mindenhova lehet utazni

Hosszabban kitért arra is, hogy az Európai Parlamentben a minap úgy határoztak, hogy minden uniós tagállamnak a maga hatásköre lesz döntést hozni arról, hogy elfogadja-e az uniós engedéllyel nem rendelkező, így például a Szputnyik V és a Sinopharm oltóanyagokat. Orbán Viktor úgy látja, „uniós vakcinaútlevél vagy lesz, vagy nem lesz”.

„A magyar védettségi igazolvánnyal azonban mindenhova lehet menni” – jelentette ki.

Szamárságnak nevezte, hogy a kínai oltással nem lehet majd utazni.

„Engem is kínaival oltottak be, én is menni fogok, és nem azért, mert diplomáciai lehetőségem van rá, hanem mert jogom lesz hozzá. Tehát a kínai vakcinával beoltottak szabadon utazhatnak majd a nyár során” – mondta el a miniszterelnök.

Azokról az aggályokról, amelyeket például a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) megfogalmazott, miszerint „nincs jogi alapja annak, hogy vakcinaigazolvánnyal tegyenek különbséget az emberek közt”, Orbán nem tért ki az interjúban.

A magyarországi egyetemek „nemzeti alapokon állnak”

A beszélgetés során az egyetemi modellváltásról is szólt. Megjegyezte, „Magyarorszáégon rendkívül rugalmatlan rendszer működik”, ezen hivatott változtatni a „modellváltás”.

Arról is szólt, miért neveznek ki a NER-hez közel álló személyeket az egyetemek felálló kuratóriumaiba. A miniszterelnök ezt úgy interpretálta, hogy mivel a magyarországi egyetemek „nemzeti alapokon állnak”, a „nemzeti kormány” természetesen ódzkodik attól, hogy olyanokat nevezzen a kuratóriumokba, akik „nem rendelkeznek nemzeti szemlélettel”.

Végszó

Orbán végül azt is elmondta, hogy csütörtökön az édesanyjának küldött dísztáviratot.

„Már nincs igény erre a szolgáltatásra, nem akartam lemaradni arról a lehetőségről, hogy utoljára táviratot küldjek. Mivel az anyák napja kopogtat az ajtónkon, ezért az édesanyámnak küldtem egy táviratot anyák napjára”, mondta el a miniszterelnök.

Egyébként is úgy gondolja, hogy a válság a nőket, édesanyákat gyötörte meg a leginkább.

(Kossuth rádió, Portfolio, Telex, 444.hu, Mérce)
Címlapkép: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán