Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Több ezer szociális dolgozó a mai napig nem kapott védőoltást

Ez a cikk több mint 2 éves.

Orbán Viktor keddi bejelentésében a járványügyi intézkedések feloldását a 2,5 millió beoltott állampolgárral indokolta, miközben a szociális dolgozók jelentős része kimarad az oltási tervből.  Múlt héten 19 szervezet követelte az oltást a szociális szektorban dolgozók számára, kedden pedig az MSZP, az LMP és a Momentum politikusai kiálltak az ágazat dolgozói mellett, akik nem csak az alacsony bérekkel és a lehetetlen munkakörülményekkel küzdenek, de fokozott veszélynek is ki vannak téve a járvány alatt.

Habár a kormány oltási tervében a prioritási lista második helyén a szociális ellátásban dolgozók és szociális ellátásban részesülők szerepelnek, a valóságban azonban nagyon sokan kimaradtak a listából. Köves Ferenc, a Szociális Ágazatban Dolgozók Szakszervezetének elnöke az ATV-nek adott interjújában elmondta, szerinte a legjobb esetben is a  szociális dolgozók egyharmadát sikerült beoltani. Első sorban az idős otthonokban és bentlakásos intézményekben dolgozók kaphatnak soron kívül vakcinát. A nappali intézményekben dolgozók, a gyermekvédelmisek, a családsegítők, a házi segítségnyújtást végző szakemberek azonban kimaradtak a prioritási listából, számolt be a szakszervezet elnöke.

A szociális munkások azonban fokozott veszélynek is ki vannak téve, hiszen munkájuk folyamatos fizikai kontaktust igényel. Ez nem csak a dolgozók de az ellátottak védelme miatt is fontos. A SZÁD elnöke arról is beszámolt, hogy az elmúlt egy évben hiába írtak számos levelet az illetékeseknek, érdemi választ még egy kérdésükre sem kaptak.

Egy március 28-án hatályba lépett kormányrendelet a szabadság kiadását szabályozza a járványügyi vészhelyzet esetén egyes jogviszonyokban, amely az egészségügyi  és a szociális ágazatban dolgozókat is érinti. A rendelet alapján akár 3 évig is visszatarthatják a dolgozók szabadságát. Az érintettek a 2021. évben esedékes szabadságuknak csak egy részét kérhetik ki, amennyiben erről a munkáltatójuk úgy határoz.

Ungár Péter már több alkalommal is kiált a szociális dolgozók mellett. Az LMP politikusa kedden írásban kérdezte meg a kormánytól, hogy a járvány kezdete óta „miért nem hajlandóak pénzbeli juttatással megbecsülni a szociális ágazatban dolgozók munkáját, úgy hogy saját polgármestereik is megteszik ezt”. Ezzel Cser-Palkovics Andrásra, Székesfehérvár fideszes polgármesterére utalt, aki a város szociális dolgozóinak a járvány alatt nyújtott kiemelkedő munkájukért egyszeri pluszjuttatást biztosított. Választ azonban nem kapott kérdésére. A politikus emellett egy petíciót is indított a szociális dolgozók béremeléséről, hogy ők is kapják meg az egészségügyi dolgozóknak járó egyszeri ötszázezer forintos bérkiegészítést.

Korózs Lajos MSZP-s politikus keddi sajtótájékoztatóján hívta a fel a figyelmet a szociális ágazatban dolgozók kiterjedt oltására. Szerinte a legnagyobb problémát az átmeneti elhelyezést nyújtó intézmények jelentik, mert ott nem csak a szociális intézményben dolgozók és az ott lakók veszélyeztetik egymást, de az ott lakók egy esetleges fertőzéssel a munkába is továbbvihetik a vírust, illetve behozhatják az intézménybe. Az MSZP ezért a szociális dolgozók beoltását és ingyenes tesztelését is javasolja, valamint ha egy dolgozó megbetegszik, a 100%-os táppénz biztosítását is várják a kormánytól.

Donáth Anna Facebookon hívta fel a figyelmet a szociális dolgozók fontosságára, hiszen ők azok akik évente több ezer ember életét segítik és a járvány legnehezebb szakaszában is töretlenül végzik a munkájukat. A nélkülözhetetlen dolgozók a vírus közepén is a helyszínen, személyesen támogatják a rászoruló családokat, segítik a diákok oktatását, gondozzák az időseket és a fogyatékkal él őket, írja.

Címlapkép: MTI/Rosta Tibor