Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

445 sportoktatásban dolgozó ellen merült fel a szexuális visszaélés vádja az elmúlt évben Franciaországban

Ez a cikk több mint 3 éves.

Köztisztviselőket, testnevelés tanárokat, önkéntes és profi oktatókat függesztettek fel az elmúlt évben Franciaországban a sportban elkövetett szexuális visszaélésekkel foglalkozó osztálynak küldött közel 450 bejelentésnek köszönhetően –  jelentette be Roxana Maracineanu, francia sportügyi miniszter a problémának szentelt második konferencián, április 2-án, a Le Monde beszámolója szerint.

A különleges osztályt tavaly februárban hozták létre, Sarah Abitbol műkorcsolyázó Un si long silence (kb. Oly hosszú hallgatás) című önéletrajzi könyvének megjelenése után, amiben volt edzőjét, Gilles Beyert szexuális zaklatással és erőszakkal vádolta meg. Abitbol az események idején, a 90-es évek elején, 15-17 éves volt.

Az osztályhoz beérkező ügyek összesítéséből kiderül: az esetek háromnegyedében az áldozatok 15 éven aluliak.

Az idén február közepi összesítés szerint 421 elkövető, köztük 245 profi vagy önkéntes oktató ellen indult valamilyen eljárás. Az ügyek vitelére kinevezett miniszteri megbízott tegnap arról számolt be, összesen 48 szövetségnél találtak visszaéléseket, a  bejelentett esetek háromnegyede azonban mindössze 12-nél koncentrálódott.

Loiret megye esküdtszékének elnöke, Aude Cristau hozzászólásában arról beszélt, a sportoktatás világa „vonzza a szexuális ragadozókat”, egy korábbi esetre utalva, amiben egy országúti biciklioktatót ítéltek el 19 rendbeli nemi erőszak ügyében. Beszélt az áldozatoknál megjelenő poszttraumás szindróma kialakulásának veszélyeiről is, mint a némaság, evési zavarok és öngyilkossági gondolatok.

Az átélt szörnyű élmények hatására megszólalni, vallomást tenni és a bántalmazóikat megnevezni képtelen gyermekek gyakran arról vallanak, hogy inkább kibírják az oktatóik által okozott szenvedéseket, minthogy szakítsanak sportkarrierjükkel.

Sarah Abitbol a konferencián elmondta, már a gyógyulás útjára lépett, és úgy érzi, könyvének megjelenése után egy évvel egyre több áldozat mer a fénybe lépni. Már nem szégyellik megnevezni támadóikat.

(Le Monde)

Címlapkép: Pixabay