Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Szolidaritási vakcinákat osztanak az EU-ban, három ország elutasítja a részvételt

Ez a cikk több mint 3 éves.

Április 1-jén arról határozott 19 EU-s tagállam, hogy nem lélekszámarányosan osztja el mind a 10 millió, hamarosan beérkező BioNTech-Pfizer vakcinát, hanem lemond 3 millió vakcináról és szétosztja azokban az országokban, amelyek leginkább rászorulnak erre – Bulgária, Horvátország, Észtország, Lettország és Szlovákia.

Három ország, Ausztria, Csehország és Szlovénia nem hajlandó résztvenni a programban, ők a 10 millióval arányos vakcina részesedésüket fogják megkapni.

Ausztria így 60 000-rel több vakcinára tett szert, Csehország viszont önmagának okozott kárt, mert a szolidaritási mechanizmus alapján 140 000-rel több vakcina járt volna neki.

Csehország valószínűleg egy Ausztriával való közös megállapodás miatt mondott le ezekről a vakcinákról. Nemrég ugyanis Sebastian Kurz kancellár megbeszélést tartott Bécsben öt közép- és kelet-európai ország (Csehország, Bulgária, Szlovénia, Lettország, Horvátország) vezetőjével arról, hogy új vakcinaelosztási rendszert kell kiharcolni az Európai Unióban, mert a jelenlegi igazságtalan. Végül azonban Kurz terve meghiúsult, mivel Csehországot és Szlovéniát kivéve minden korábbi szövetségese elfogadta az EU új szolidaritási vakcináit.

A Politico elemzése szerint a szolidaritási vakcinák osztásával meghiúsult Kurz azon terve, hogy a jobboldal vezetőjeként tűnjön fel Európában.

Egy a Politico-nak nyilatkozó diplomata szerint Kurz „persona non grata”-vá vált több európai országban destruktív viselkedése miatt. Egy másik diplomata úgy foglalta össze a helyzetet:

A kampánya nagyobb szolidaritást kért és végül megtagadta a szolidaritást a többiektől. Azt hiszem, ez mindent elmond.

Az ausztriai Szociáldemokrata Párt szerint Kurz csak megpróbálta elterelni a figyelmet hibás járványkezeléséről azzal, hogy az Európai Uniót vádolta. Az osztrák kormány ráadásul korábban nem vásárolta fel a neki járó EU-s vakcinakészlet egészét. Claudia Gamon, ellenzéki politikus szerint ” van összefüggés aközött, hogy otthon politikai bajban van, és hogy bűnbakként kezeli az EU-t.”

Orbán legfőbb szlovéniai szövetségesének, Janez Janša miniszterelnöknek sem biztos, hogy javára fog szolgálni a vakcinaszolidaritás elutasítása.

Várhatóan pénteken négy szlovéniai balközép ellenzéki párt a parlament elé fog terjeszteni egy indítványt, ami felelősségre vonná a miniszterelnököt, amiért „Szlovénia nem tudta biztosítani a vakcinákban való teljes részesédését”, amiért megpróbálja szétverni a szlovén hírügynökséget és amiért beleavatkozik az ügyészség munkájába. Janez Janša parlamenti többsége jelenleg instabil.

Címlapkép: MTI/Ujvári Sándor