Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Veszélyben Orbán szlovéniai szövetségesének, Janez Janšának parlamenti többsége

Ez a cikk több mint 3 éves.

A szlovéniai Nyugdíjas Párt (DeSUS) úgy döntött, hogy elhagyja a kormánykoalíciót és pártelnökét, Karl Erjavecet teszi meg miniszterelnök-jelöltnek. Ezzel veszélybe került az országot vezető Janez Janša parlamenti többsége. Tomaz Gantar, a DeSUS képviselője és a kormány egészségügyi minisztere pedig lemondott a pozíciójáról.

A 90 fős szlovén törvényhozásban 46 fő szükséges a parlamenti többséghez, Janša kormánykoalíciója eddig 48 főből állt. A DeSUS 5 parlamenti képviselővel rendelkezik, közülük egy képviselőről, Robert Palnerről tudni biztosan, hogy nem ért egyet pártja döntésével, őt viszont pártja elbocsátani készül. Elemzők szerint egy másik koalícióspartner, a jobbközép-liberális Modern Centrum Párt (SMC) sem megbízható szövetségese a koalíciónak, ha a DeSUS után ők is távoznának, azzal megnyílna a lehetőség egy új kormányalakítás előtt. Az SMC vezetője Zdravko Počivalšek egyelőre azt nyilatkozta, hogy egy járvány idején nincs idő „ideológiai harcokra”, viszont elismerte, hogy a párt nem örült a kormány bizonyos döntéseinek. Szlovén médiák forrásai szerint az SMC néhány képviselője szeretné elhagyni a koalíciót.

A DeSUS azért döntött amellett, hogy elhagyja az idén márciusban megalakult jobboldali kormánykoalíciót, mert szerintük Janez Janša vezetésével az ország az ‘orbanizálódás’ útjára lépett.

„Nem akarjuk Szlovénia ‘orbanizálódását’, nem akarunk autokrata rendszert, nem akarjuk, hogy az emberek féljenek” – nyilatkozta Erjavec, aki már tárgyalásba is lépett a négy baloldali pártot tömörítő Alkotmányos Hídkoalícióval (KUL). A DeSUS és a KUL bizalmi szavazás útján váltaná le Janšat, hogy új kormányt alakíthasson, ehhez viszont még szükségük lenne további szavazatokra az SMC soraiból.

Janez Janša pártja, a Szlovén Demokrata Párt (SDS) 2018-ban nyerte meg a választásokat, ekkor Orbán Viktor személyesen is kampányolt a győzelmükért. De nemcsak jelképesen, hanem anyagilag is támogatta a magyar kormány a szlovén jobboldali pártot, azáltal, hogy sorosozó-migránsozó médiabirodalom létrehozásában segítették – egy 2018-as szlovén feltáró anyag szerint négy millió eurónyi pénzzel támogatták meg az SDS propagandagépezetét Orbán „belső körei”.

Szlovénia ‘orbanizálódására’ utaló jel az is, hogy nemrég a szlovén kormány felfüggesztette a szlovén nemzeti hírügynökség állami finanszírozását. Janša egyébként többször nyíltan kritizálta az ország közszolgálati médiáját, mert kormánykritikus személyeknek adott teret.

Nem Janša az első külföldi politikus, aki megirigyellte az orbáni ‘médiamodellt’. Heinz-Christian Strache, a szélsőjobboldali FPÖ korábbi elnöke és Ausztria korábbi alkancellárja arról beszélt egy titokban készült felvételen, hogy Orbánéhoz hasonló médiaviszonyokat szeretne. Jarosław Kaczyński, a lengyel PiS elnöke pedig nemrég a lengyel állami olajcégen keresztül tett szert a vidéki média nagyrészére.

Címlapkép: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher