Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Rokkantsági ellátás: vagy egyszeri kompenzáció, vagy újabb, hosszú felülvizsgálat vár az érintettekre

Ez a cikk több mint 3 éves.

Szerdán, késő este nyújtotta be a kormány a parlamentnek a rokkantellátásról szóló, évek óta esedékes törvénymódosítást, amely szerint az egészségkárosultak vagy egyszeri kárpótlást fogadnak el, vagy még éveket várhatnak a felülvizsgálatra, írja a Magyar Narancs. Az egyszeri kárpótlás összege mindössze 500 ezer forint.

Ahogyan a Mércén is beszámoltunk róla: a kormány 2012-ben a rokkantsági nyugdíjat rokkantsági ellátássá minősítette át, ami azt is jelentette, hogy az érintetteknek egy új szempontok szerinti orvosi felülvizsgálaton kellett átesniük, ami után rengeteg rokkantnyugdíjasnak csak papíron javult az állapota, valójában azonban nem, így viszont csak alacsonyabb összegű ellátást kaphatott, mint korábban. Azoknak, akiknél „állapotjavulás” történt, az új rendszerben a rokkantsági ellátásának összege a korábbi rokkantsági nyugdíjhoz képest jelentősen, adott esetben akár 50 százalékot meghaladó mértékben is csökkenhet.

2018. november 6-án mondta ki az Alkotmánybíróság, hogy a jogszabály több mint százezer embert érintett hátrányosan, mivel az egyén tényleges egészségi állapotának változása nem a jogi a keretek megváltoztatásától függ. Az Alkotmánybíróság szerint a parlamentnek 2019. március 31-ig kellett volna új törvényt alkotnia.

A jelenlegi módosítástervezet szerint választási lehetőség elé állítják azokat az érintetteket, akiknek felülvizsgálatuk után kevesebb járandóságot állapítottak meg:

  • vagy elfogadnak egyszeri 500 ezer forintot, amelyet 2022. március 31-ig (vagyis a következő parlamenti választások előtt közvetlenül) meg is kaphatnak,
  • vagy újabb felülvizsgálat vár rájuk, amelyre a vonatkozó kérelmet is csak 2022. június 30-ig kell beadni, a felülvizsgálatot pedig csak 2023. június 30-ig (!) kell elvégezni. Az újabb állapotvizsgálat fogja meghatározni, hogy a 2012. előtti fizikai állapothoz képest volt-e javulás, és ha nem, akkor újra megállapítják majd a rokkantsági ellátás összegét, és a különbözetet is megkaphatja az illető.

A módosítás szerint tehát azok, akiknek papíron javult az állapotuk, vagy elfogadnak most egy 500 ezer forintos kompenzációt, vagy még évekig elhúzódhat az ügyük.

Ahogyan a Narancs is emlékeztet: az újabb, visszamenőleges felülvizsgálatra vonatkozó „részletes szakmai szabályokat” pedig ismét a szociál- és nyugdíjpolitikáért felelős miniszter fogja megállapítani, ugyanúgy, ahogyan eddig is – pedig korábban ezek a szabályok eredményezték azt, hogy olyanokat minősítettek egészségesnek, akiknek közben nem változott az állapotuk.

Címlapkép: pixabay.com