Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A Momentum kizárta kőbányai képviselőjét, amiért hajléktalan emberek vegzálásához asszisztált

Ez a cikk több mint 3 éves.

Tavaly nyáron adott róla hírt a Mérce, hogy a Város Mindenkié csoport (AVM) sikeresen meghiúsított egy kilakoltatást Kőbányán, miután egy család jelezte a lakhatási jogokért küzdő aktivistáknak, hogy előző nap kint volt náluk a rendőrség, és felszólították őket, hogy hagyják el az otthonukként szolgáló ingatlant néhány napon belül. A lakatlan kőbányai telken áll egy elhagyatott épület, ami bár nem lakóház, a család kialakított benne egy lakrészt.

A helyzetet a család szerint talán az válthatta ki, hogy tüzet gyújtottak a kertben, hogy azon főzzenek, mivel nem volt pénzük gázpalackra, amit egyébként használnak. Ezt követően megjelent náluk a körzetért felelős momentumos önkormányzati képviselő, Kovács Róbert, majd nem sokkal később már rendőrök szólították fel a őket, hogy két napon belül hagyják el az ingatlant.

Miután a helyszínre siető AVM-es aktivisták arra kérték a rendőröket, járjanak el jogszerűen és emberségesen, kiállásuknak köszönhetően a kilakoltatás végül nem történt meg. Viszont előállították mind a hét családtagot (akik közt szerencsére nincs kiskorú), bűncselekmény gyanúja miatt, arra hivatkozva, hogy a tulajdonos állítása szerint korábban levertek egy lakatot az ingatlan bejáratáról.

A szervezet akkor hangsúlyozta: megdöbbentette őket a Momentum képviselőjének fellépése az ügyben, aki szerintük kulcsszerepet játszott az események alakulásában. Ugyanis nem önkormányzati, hanem magántulajdonról van szó, ráadásul a párt lakhatással kapcsolatos álláspontja, illetve szegénypolitikája sem ezt a hozzáállást vonná maga után. Az AVM szerint a rendőrség helyett értesíteni lehetett volna az utcai gondozó szolgálatot, illetve a családsegítőt – vagyis el lehetett volna indulni szociális segítségnyújtás irányába is, hogy kiderüljön, mi áll a család nehéz életkörülményeinek hátterében, és hogyan lehetne segíteni nekik.

Az előállított lakók elsősorban azt sérelmezték, hogy a képviselő mellett a kiérkező rendőrök közül is volt, aki megalázó, erőszakos, trágár hangnemben beszélt velük, és általában azt, hogy úgy kezelik őket, mintha bűnözők volnának, pedig csak nem volt hol lakniuk.

Kovács Róbert ebben az ügyben tanúsított magatartása miatt a Momentum belső vizsgálatot kezdeményezett még tavaly, majd a párt etikai bizottsága vette át a procedúrát. A Mérce megkeresésére, amelyben megtudakoltuk, hogy hogy áll az ügy, a párt közölte: idén március végén

Kovács Róbertet kizárták a pártból.

A Mércének küldött nyilatkozatában a Momentum így fogalmazott:

„Kovács Róbert 2020 nyarán egy kilakoltatási ügyben olyan viselkedést tanúsított, mely szembe megy a párt értékeivel. Kovács sem ekkor, sem más esetekben nem működött együtt a Momentum helyi és központi szervezeteivel, nem vette figyelembe azoknak a kéréseit. A történtek miatt jutott arra a Momentum Etikai és Felügyelő Bizottsága, hogy Kovács Róbert kizárásra kerül a pártból.”

Nyilatkozott lapunknak Orosz Anna, a párt elnökségének tagja is. Orosz így egészítette ki a párt nyilatkozatát:

„Még egy politikai közösségben is természetesek az értékviták, de bizonyos kereteket, alapvetéseket mindenkinek tiszteletben kell tartania. Ennek az alapvetésnek a megsértése miatt született az a döntés, hogy Kovács Róbert kizárásra kerüljön a pártból.”

A Mérce tavaly július elején érdeklődött a kőbányai képviselőnél is a kilakoltatási ügyről, Kovács Róbert akkor a következő szavakkal kommentálta az AVM (és azóta pártja) által kifogásolt eljárást:

„ezek az emberek oda szarnak, hugyoznak, ahol eszükbe jut, az ingatlan rendezetlen és mocskos”

Elmondása szerint semmi nem igaz abból, amit az AVM állít, a szervezetnek pedig szerinte semmi köze az egész ügyhöz, legfeljebb annyi, hogy

„odamehet, aztán helyezze el őket oda, ahova akarja, az, hogy ő [az AVM- a szerk.] embereken akar segíteni, az az ő dolga.”

Egyelőre nem tudni, hogy Kovács Róbert fellebbez-e a végzés ellen, vagy elfogadja a kizárást.

Címlapkép: A Város Mindenkié (AVM) menete a lakhatási jogért 2016-ban / Csoszó Gabriella