Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A Momentum elnöksége vizsgálatot indított a hajléktalanok vegzálásához asszisztáló képviselője ellen

Ez a cikk több mint 3 éves.

Orosz Anna elnökségi tag hozta a Mérce tudomására, hogy a Momentum Párt elnöksége vizsgálatot indított kőbányai önkormányzati képviselőjével, Kovács Róberttel szemben, miután – ahogy arról korábban beszámoltunk – Kovács választókörzetében valószínűsíthetően durván, a párt szociálpolitikai irányvonalával nem megegyezően lépett fel egy kilakoltatási ügyben.

A lakhatási jogokért és szolidaritásért küzdő Város Mindenkié Csoport (AVM) a Mércének „szükséges és fontos lépésnek” nevezte a belső vizsgálatot.

Június végén kereste meg A Város Mindenkié (AVM) csoportot egy család, jelezve, hogy előző nap kint volt náluk a rendőrség, és felszólították őket, hogy hagyják el az otthonukként szolgáló ingatlant hétfőig. A lakatlan kőbányai telken áll egy elhagyatott épület, ami bár nem lakóház, a család kialakított benne egy lakrészt.

A helyzetet a család szerint talán az válthatta ki, hogy tüzet gyújtottak a kertben, hogy azon főzzenek, mivel nem volt pénzük gázpalackra, amit egyébként használnak. Ezt követően megjelent náluk a körzetért felelős momentumos önkormányzati képviselő, Kovács Róbert, majd nem sokkal később már rendőrök szólították fel a őket, hogy két napon belül hagyják el az ingatlant.

Miután a helyszínre siető AVM-es aktivisták arra kérték a rendőröket, járjanak el jogszerűen és emberségesen, kiállásuknak köszönhetően a kilakoltatás végül nem történt meg, viszont előállították mind a hét családtagot (akik közt szerencsére nincs kiskorú) bűncselekmény gyanúja miatt, arra hivatkozva, hogy a tulajdonos állítása szerint korábban levertek egy lakatot az ingatlan bejáratáról.

A szervezet hangsúlyozta: megdöbbentette őket a Momentum képviselőjének fellépése az ügyben, aki szerintük kulcsszerepet játszott az események alakulásában. Ugyanis nem önkormányzati, hanem magántulajdonról van szó, ráadásul a párt lakhatással kapcsolatos álláspontja, illetve szegénypolitikája sem ezt a hozzáállást vonná maga után. Az AVM szerint a rendőrség helyett értesíteni lehetett volna az utcai gondozó szolgálatot, illetve a családsegítőt – vagyis el lehetett volna indulni szociális segítségnyújtás irányába is, hogy kiderüljön, mi áll a család nehéz életkörülményeinek hátterében, és hogyan lehetne segíteni nekik.

Az előállított lakók elsősorban azt sérelmezték, hogy a képviselő mellett a kiérkező rendőrök közül is volt, aki megalázó, erőszakos, trágár hangnemben beszélt velük, és általában azt, hogy úgy kezelik őket, mintha bűnözők volnának, pedig csak nem volt hol lakniuk.

Kovács Róberttel szemben a Momentum elnöksége kérésére a párt Etikai- és Felügyelőbizottsága folytat etikai vizsgálatot, melynek során a képviselő megalázó beszédmódja, valamint a lehetséges személyes adatokkal való visszaélés lesz terítéken.

A párt etikai kódexe szerint a vizsgálatot maximum 60 nap alatt kell lezárni, a kiszabható szankciók pedig az írásbeli figyelmeztetéstől a párttevékenységtől való ideiglenes eltiltáson át egész a kizárásig terjedhetnek.

A Momentum elnökségének tagja, Orosz Anna a Mércének elmondta

„Az eljárást azért indította el az Elnökség, mert felmerült a személyes adatokkal való visszaélés gyanúja, és mert Róbert képviselői tisztségében megalázó módon beszélt kiszolgáltatott helyzetben lévő emberekkel, emberekről. Egyik viselkedés sem összeegyeztethető a Momentum alapértékeivel.”

A kifogásolt beszédmóddal kapcsolatban egyik kollégánknak is lehetett közvetlen tapasztalata, mivel amikor július elején érdeklődött a kőbányai képviselőnél, Kovács Róbert a következő szavakkal kommentálta az AVM (és azóta pártja) által kifogásolt eljárást:

„ezek az emberek oda szarnak, hugyoznak, ahol eszükbe jut, az ingatlan rendezetlen és mocskos”

Elmondása szerint semmi nem igaz abból, amit az AVM állít, a szervezetnek pedig szerinte semmi köze az egész ügyhöz, legfeljebb annyi, hogy

„odamehet, aztán helyezze el őket oda, ahova akarja, az, hogy ő [az AVM- a szerk.] embereken akar segíteni, az az ő dolga.”

A Város Mindenkié Csoport most a Mércének adott nyilatkozatában azt írta:

„Az ügy kapcsán világossá vált, hogy a Kőbányán történt jogsértő rendőrségi előállításban kulcsszerepet játszott Kovács Róbert helyi Momentumos képviselő, éppen ezért A Város Mindenkié szükséges és fontos lépésnek tartja, hogy a párt belső eljárást indítson vele szemben. Egy olyan szociális válsághelyzetben, ahol egy egész család kényszerül a lakhatásának ilyenfajta megoldására, nem rendőri előállításra, hanem számukra megfelelő segítségnyújtásra van szükség, mert lakhatási szegénységben élni nem bűncselekmény.”

Címlapkép: Mérce