Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A komplett egészségügyi rendszernek fájni fog, ha bezárják a Szabolcs utcai hajléktalankórházat

Ez a cikk több mint 3 éves.

Nemcsak a hajléktalanellátást, hanem a fekvőbeteg-ellátást is súlyos, megoldhatatlan kihívás elé állítaná a Budapesti Módszertani Szociális Központ és Intézményei (BMSZKI) Szabolcs utcai telephelyének bezárása – erre hívja fel a figyelmet kedden szerkesztőségünkhöz eljuttatott nyílt levelében tizenkilenc hajléktalanellátó szervezet, azaz szinte a teljes fővárosi ellátórendszer.

A kormánynak címzett nyílt levelet aláíró szervezetek arra kérik a döntéshozókat, hogy vagy tegyék lehetővé a Szabolcs utcai betegellátás további működését, vagy  pedig biztosítsa a BMSZKI számára egy ellátásra alkalmas ingatlan használatának a lehetőségét.

A Szabolcs utcai kórház bezárása ellen tiltakozó ellátószervezetek azt is kifejtik a levélben, hogy miért  össztársadalmi érdek a hajléktalakórház működésének folyamatossága. Mint írják, a fővárosi kórházak gyakran fordulnak a Szabolcs utcai intézményhez azért, hogy ellátást nyújtson sok olyan otthontalan betegeknek, akik már nem szorulnak ugyan  aktív kórházi kezelésre, de az gyógyulásukhoz szükséges „otthoni lábadozás” nem adatik meg nekik, és az állapotuk is gyakran súlyosabb, mint amit egy szociális intézmény a maga eszközeivel kezelni tudna.

Ebből következően a  Szabolcs utcai telephely megszűnése közvetlenül növelné a járvány kellős közepén egyébként is a kapacitása végén járó fekvőbeteg-ellátás terhelését, emellett pedig a fedél nélkül, közterületen éjszakázok számát is.

„A Szabolcs utca kulcsszerepet játszik mind a kórházakból kikerülő, mind a közterületekről beszállított idős, beteg, ápolást-gondozást, egészségügyi odafigyelést igénylő hajléktalan emberek ellátásában”

– fogalmaznak a hajléktalanellátó-szervezetek.

A nyílt levél változtatás nélkül, teljes egészében a BMSZKI Facebook-oldalán nyilvánosan elérhető:

Mint ismert, a napokban derült ki, hogy május 1-jéig ki kell ürítenie a fővárosnak a Budapesti Módszertani Szociális Központ és Intézményeihez tartozó Szabolcs utcai hajléktalankórházat, miután a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő felmondta a szerződést a 13. kerületi önkormányzattal, mert központi költségvetési szervet szeretne működtetni az épületben. A Fővárosi Önkormányzat által önként működtetett hajléktalan kórházban az orvosok és ápolók 50 férőhelyen krónikus belgyógyászatot, 23 férőhelyen ápolási osztályt, 18 férőhelyen pedig 24 órás háziorvosi szolgálathoz kapcsolódó lábadozót tartanak fenn, illetve éjszakai szálláslehetőséget biztosítanak a legkiszolgáltatottabb embereknek.

Magyar Nemzetben vasárnap jelent meg egy cikk arról, hogy a kórház épületébe az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) költözik majd. A kormánylap szerint a döntés mögött az áll, hogy az intézet a legmodernebb, XXI. századi körülmények között végezhesse feladatait, és megújulhatnak az intézmény biztonsági laborjai is.

A 24.hu hétfőn írta meg, hogy az OGYÉI költözésével felszabadul egy értékes belvárosi épület, amit az OGYÉI székházként használt. A Zrínyi utca 3. szám alatti ingatlant 2017-ben nagyon olcsón szerezte meg egy a nemzeti vagyonkezelő árverésén egy Habony Árpád köreihez sorolt grúz-izraeli üzletember.

Hétfői hír az intézmény sorsával kapcsolatban, hogy Karácsony Gergely főpolgármester az aznapi állománygyűlés után bejelentette: nem hagyja el önként a Fővárosi Önkormányzat május 1-jéig a Szabolcs utcai hajléktalan kórházat.

A Párbeszéd korábban petíciót is indított azért, hogy  a kórház tovább működhessen.