Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Irodaház lesz a hajléktalanokat ellátó budapesti kórházból

Ez a cikk több mint 3 éves.

Egyoldalúan felmondta a Nemzeti Vagyonkezelő a Fővárosi Önkormányzat bérleti szerződését arra a XIII. kerületi Szabolcs utcai ingatlanra, amelyben jelenleg a hajléktalan embereket ellátó kórházat működteti a főváros. Karácsony Gergely főpolgármester Facebook-posztja alapján azért, mert a helyére központi költségvetési szervet szeretnének költöztetni.

„Január óta a kormány három miniszterével is igyekeztünk megértetni a kialakult helyzet tarthatatlanságát, a héten a miniszterelnök figyelmét is felhívtam rá: a kormány ezzel rengeteg kiszolgáltatott ember ellátását sodorná veszélybe és újabb terheket rakna az így is az összeomlás szélén álló egészségügyi intézményekre”

-írja Budapest főpolgármestere.

A Fővárosi Önkormányzat által önként működtetett hajléktalan kórházban az orvosok és ápolók 50 férőhelyen krónikus belgyógyászatot, 23 férőhelyen ápolási osztályt, 18 férőhelyen pedig 24 órás háziorvosi szolgálathoz kapcsolódó lábadozót működtettek, illetve éjszakai szálláslehetőséget biztosítottak a legkiszolgáltatottabb embereknek. Karácsony szerint ilyen kórházi ápolásra más ingatlanjuk nem alkalmas, a kormány csereingatlant nem ajánlott fel, ám mégis ragaszkodik az irodaberuházáshoz.

A főpolgármester azt is írja, hogy a kormánynak tudnia kell: az intézmény nagy mértékben járult ahhoz hozzá, hogy a hajléktalan emberek körében a koronavírus-járvány első és második hullámában nem alakult ki gócpont.

„Védjük a hajléktalanokat, védjük a budapestieket, óvjuk a kórházak teherbíróképességét. Van-e bármi, ami most ennél fontosabb? Egy irodaberuházás biztosan nem az”

-tette hozzá a főpolgármester.

A Szabolcs utcai intézmény három különböző részlegen, 150 férőhelyen biztosít átmeneti elhelyezést idős, leromlott egészségi állapotú hajléktalan emberek számára. Idős hajléktalanok ellátását biztosító átmeneti szálló rész elsősorban férfiak részére nyújt szolgáltatást 64 férőhelyen 2-4-7 ágyas szobákban. Bekerüléskor vagy azt követően – az ügyfél egészségi állapotának, önellátó képességének függvényében – kötelező együttműködésként előírható a szociális otthoni kérelem beadása. Szolgáltatásaik közé a szociális ügyintézés, a mentálhiginiées tevékenységek és a mosási, fürdési, főzési lehetőségek tartoznak, napi 290 forintért vagy havi kb. 8-9 ezer forintért.

Karácsony szerint a járvány lecsengése után a Fővárosi Önkormányzat készen áll majd tárgyalni arról, hogy a hajléktalan kórháznak máshol találjanak elhelyezést, ám járványidőszakban ez kivitelezhetetlennek látja.

A 444 információi szerint 66 hajléktalant, köztük krónikus és daganatos betegeket ápolnak jelenleg ebben a kórházban, amit most a kormány a központi költségvetési szerv irodaházává alakítana. Ezeknek a betegeknek a bezárás után más kórházakban kell majd helyet találni.

A Nemzeti Vagyonkezelő szerint 2021 februárjában felajánlottak a fővárosnak, hogy április 30-ig maradhat az intézmény az épületben, a főváros azonban erre az ajánlatra nem válaszolt. A Nemzeti Vagyonkezelő szerint a budapesti önkormányzatnak a 6 hónapos felmondási idővel együtt összesen 9 hónap állt rendelkezésére, hogy máshol szervezze meg az ingatlanban folyó egészségügyi szolgáltatást.

Címlapkép: MTI/Mónus Márton