Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Petíciót indít a Párbeszéd, hogy a Szabolcs utcai hajléktalankórház továbbra is működhessen

Ez a cikk több mint 3 éves.

A napokban derült ki, hogy május 1-jéig ki kell ürítenie a fővárosnak a Budapesti Módszertani Szociális Központ és Intézményeihez tartozó Szabolcs utcai hajléktalankórházat, miután a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő felmondta a szerződést a 13. kerületi önkormányzattal, mert központi költségvetési szervet szeretne működtetni az épületben.

Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere péntek reggel ezzel kapcsolatban Facebookon hangsúlyozta, hogy a Fővárosi Önkormányzat önként vállalta a kórház működtetését, amelyben orvosok és ápolók 50 férőhelyen krónikus belgyógyászatot, 23 férőhelyen ápolási osztályt, 18 férőhelyen pedig a 24 órás háziorvosi szolgálathoz kapcsolódó lábadozót működtetnek, és éjszakai szálláslehetőséget is biztosítanak a legkiszolgáltatottabb embereknek. Ennek működése lehetetlenülhet el májustól, ugyanis az MNK úgy mondta fel a szerződést, hogy csereingatlant még nem sikerült találni.

A Párbeszéd ezt az „embertelen” bánásmódot elfogadhatatlannak tartja, ezért petíciót indít, hogy a Szabolcs utcai, hajléktalanokat ellátó kórház továbbra is működhessen – olvasható a párt közleményében.

Mint írják, a főváros egyedülálló intézménye nagymértékben hozzájárult ahhoz, hogy a hajléktalan emberek körében a koronavírus-járvány alatt nem alakult ki gócpont. A harmadik hullám idején pedig fokozottan segíti a kórházi kapacitások fenntartását azzal, hogy a koronavírus-fertőzött hajléktalan emberek lábadozását segíti, utókezelését végzi itt el. Hasonló tevékenységet csak Iványi Gábor lelkész – a kormány által szintén üldözött – Oltalom Karitatív Egyesülete lát el – tette hozzá a Párbeszéd.

A 24.hu-nak pénteken a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő azt nyilatkozta az üggyel kapcsolatban, hogy a fővárost már 2020 júniusában értesítették, hogy a bérleti jogviszony meg fog szűnni.

„Budapest Főváros Önkormányzatának tehát az értesítéstől számítva mintegy 9 hónap állt rendelkezésére, hogy az ingatlanban folytatott egészségügyi szolgáltatás ellátását más módon szervezze meg” – tették hozzá.

A Párbeszéd szerint ez a válasz „embertelen és cinikus”.

„Írja ezt annak a kormánynak a vagyonkezelője, amely hagyta, hogy egy tomboló világjárvány közepén több mint ötezer egészségügyi dolgozó távozzon a rendszerből, és tétlenül nézi, hogy naponta kétszáz ember hal meg az elmúlt tíz év pusztításai miatt”

– jegyezte meg a párt közleményében.

A petíciót itt lehet aláírni.

Címlapkép: Pexels.com