Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Egy tervezet szerint akár a pedagógusok személyes fájljait is megtekintheti a munkáltató

Ez a cikk több mint 3 éves.

Egy olyan megállapodás-tervezet jutott a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) tulajdonába, amely a tankerületek a pedagógusok saját használatra kiadott számítógépeit is ellenőrizhetnék, derül ki a szervezet közleményéből.

A megállapodástervezet elvileg a munkáltató által a munkavállaló részére átadott „információtechnológiai vagy számítástechnikai eszköz, rendszer” használatára vonatkozó általános szabályokat fektetné le. Csak éppen olyan dolgokat is tartalmaz, amelyek nem elvárhatóak a munkavállalótól – ráadásul jogszabály nem is biztosít ilyen lehetőségeket, felhatalmazást a tankerületek számára. A PDSZ szerint egyértelmű, hogy ezért is készülhetett az egyedi megállapodás.

„Azt már rég tudjuk, hogy a kormányzat a legtöbb pedagógus esetén tökéletesen meg van elégedve azzal a megoldással, hogy a digitális munkarendet majd csak megoldja valahogy saját eszközökkel, saját kútfőből – ugyanis a legtöbben nem kaptak eszközöket a digitális oktatással kapcsolatos feladatok végrehajtására. És annak ellenére sem kompenzálták a pedagógusokat a digitális munkarend érdekében tett beruházásaikért, megemelkedett költségeikért”

-írja az érdekvédelmi szervezet.

A PDSZ szerint a megállapodás legmegdöbbentőbb pontja az, amelyben a munkáltató kiköti, hogy nem csak a tőle kapott, de a saját, magántulajdonú eszközt is ellenőrizhetik.

A tervezet szerint ráadásul nem is akárhogyan: a megállapodásban egy egész fejezetet szentelnek annak, hogy hogyan és mire van joga a pedagógusnak, ha saját gépén lát el munkahelyi feladatokat. Kikötik például, hogy a foglalkoztatott köteles tűzfalat és vírusírtót használni, amelynek költsége a foglalkoztatottat terheli, illetve rendszeres, napi szintű adatmentés kell végezni.

A rendelet szerint az ellenőrzés során négy ember lenne jelen, amikor a számítógépet ellenőrzik: az érintett, az adatvédelmi tisztviselő, az információbiztonságért felelős vezető, valamint az a vezető, akinek jelenlétét szükségesnek tartja a tankerületi igazgató. A pedagógus tudta nélkül elvileg nem hajtható végre ellenőrzés. Azt is kikötik, hogy magántartalmakat nem tekinthet meg a munkáltató – amennyiben a fájl megnevezéséből egyértelműen és minden kétséget kizáróan kiderül, hogy magáncélú.

A könyvtárakat viszont annak érdekében  – távoli hozzáférés esetén is –  meg lehet nyitni, ha maga az elnevezés magántartalomra utal, de ellenőrzini kell hogy a magán- és munkahelyi tartalmak elkülönülnek-e.

A PDSZ szerint viszont érdemes tudni, hogy egy ilyen megállapodás a munkavállalónak nem kötelező aláírnia – még akkor sem, ha a gépet a munkáltatótól kapta használatba.

„Ha azok közé tartozol, akik az EFOP keretében kapták használatba a munkahelyi számítógépüket, akkor te is megállapodást írtál alá arról, hogy mit várnak el a munkahelyi gépért cserébe. Miután a képzést elvégezted, teljesítetted a feltételeket, semmilyen más kötelezettséged nincs. Azaz nem kötelező aláírnod a megállapodást – az előző alapján ugyanis a gép teljesen jogszerűen marad nálad. Azaz ezzel az indoklással nem vehetik el”

-írja a szakszervezet.

Ha viszont a pedagógus az EFOP keretében kapta munkahelyétől a számítógépét, egy kicsit más a helyzet, viszont ebben az esetben sem kötelező aláírni a megállapodást. A digitális munkarenddel kapcsolatos feladataokat ellenben a munkahelyi géppel lehet csak végezni, ám ha ezt elveszik és így a tanár nem tudja ellátni munkáját, ezért nem vonható felelősségre.

„Senkinek, semmi köze a saját eszközeidhez, pláne nincs köze a saját levelezésedhez, közösségi médiában folytatott tevékenységedhez, fájljaidhoz, fotóidhoz. Ez most teljesen rajtad múlik. Ha nem írod alá a megállapodást, nem adsz engedélyt minderre.”

A PDSZ közleményében egyébként egy jogi kisokost is összeállított azok számára, akik mégis aláírnának egy ilyen megállapodást, amely a közleménnyel együtt itt olvasható.

Címlapkép: MTI/Balázs Attila