Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Alkalmazottak utáni kémkedéssel vádolják a franciaországi IKEA vezetőit

Ez a cikk több mint 3 éves.

Ma kezdődött meg a franciaországi IKEA vállalat és egykori igazgatóinak tárgyalása, amit, illetve akiket kémkedéssel vádolnak. A vád szerint a vállalat vezetői illegálisan nyomoztak az alkalmazottaik után, de állásjelentkezőkről és vásárlókról is gyakran szereztek törvényellenesen információt.

A kémkedésben rendőrök és magánnyomozók voltak az IKEA segítségére. Utóbbiak egy része is korábban rendőrként dolgozott: így jutottak hozzá a francia hírszerzés adatbázisaihoz, amelyekből aztán illegálisan szivárogtattak ki információt az IKEA számára. A kémkedésben bűnrészes rendőrök és ex-rendőrök általában 120 eurót, azaz nagyjából 44 ezer forintot kaptak egy-egy alkalmazott bűnügyi nyilvántartásának kiszivárogtatásáért. Öt rendőrt, köztük két rendőrparancsnokot állítottak bíróság elé a kémkedésben való részvételért.

A nagyvállalat összesen több ezer eurót költött erre a tevénységére. Az efféle ügyleteket műszaki ellenőrzésként számlázták ki.

A cég kockázatkezelésért felelős igazgatója, Jean-François Paris végezte ezt a műveletet. Paris leggyakrabban az alkalmazottak bűnügyi nyilvántartására volt kíváncsi.

Az is előfordult azonban, hogy Paris azt szerette volna megtudni, hogy „egy kiváló alkalmazott” mitől lett hirtelen „követelőző”, nincs -e valamilyen szakszervezeti múltja, nem jelent -e  esetleg”ökoterrorista” veszélyt.

De volt olyan is, hogy azt próbálta kideríteni, honnan van egy alkalmazottnak Porsche autója, más esetekben pedig azt, hogy cigány, illetve drogos -e az illető…

Az IKEA kémkedési ügye nem újdonság Franciaországban – több mint kilenc éve látott először napvilágot ez a botrány a Mediapart és a Le Canard enchaîné hasábjain. A vádlottak tárgyalása viszont csak tegnap, március 22-én kezdődött meg Versaillesban. A bírósági tárgyaláson a 2009 és 2012 közötti kémkedési ügyeket tárgyalják, és noha már 2005-ben is történtek kémkedések a vállalatnál, azok a bűncselekmények mára elévültek.

A vádirat szerint az IKEA „ipari szintű kémkedési rendszert” épített ki, amelyet országszerte bevetettek. A cég vezetői Jean-François Paris-ra igyekeznek tolni a felelősséget, mondván, a kémkedés Paris magánakciója volt. Paris viszont állítja, ő csupán fölülről érkező utasításokat hajtott végre. A cég korábbi igazgatói, Stefan Vanoverbeke és elődje, Jean-Louis Baillot is a vádlottak padján ülnek, őket bűnrészességgel vádolják.

Címlapkép: Wikimedia Commons