Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Egymillió banktisztviselő sztrájkol a privatizáció ellen Indiában

Ez a cikk több mint 3 éves.

Mintegy egymillió banktisztviselő csatlakozott hétfőn és kedden ahhoz a kétnapos országos sztrájkhoz, amely az indiai kormány megszorításokra épülő és privatizációs politikájával szemben formálódott. A sztrájkoló munkások tüntetéseket tartottak India több városában, írja a WSWS híroldal.

Narendra Modi miniszterelnök kormánya össze kívánja vonni az állami tulajdonban lévő bankok egy részét, míg más állami bankokat magánosítana.

A banki dolgozókhoz csütörtökön az állami szektor biztosítótársaságainak dolgozói is csatlakozni fognak, s a követelésük is ugyanaz: elég legyen a magánosításból. A mezőgazdasági termelők tízezrei pedig november 26-a óta folyamatosan tiltakoznak a kormány új gazdasági törvényei ellen.

A banktisztviselők tiltakozásának kiváltója az a döntés volt, amelyet Nirmala Sitharaman pénzügyminiszter terjesztett elő, s amely két újabb bank magánosítására vonatkozott. Noha 2019-ben már magánbefektetőknek eladták India egyik legnagyobb bankját, az IDBI Bankot, s az elmúlt 4 évben 14 állami bankot vontak össze Indiában.

A banki dolgozók joggal félnek attól, hogy a bankok összevonása és privatizálása a munkahelyek számának csökkenéséhez vezet. Tüntetésük azonban egy sokkal nagyobb társadalmi mozgalomba ágyazódott bele.

 November folyamán 250 millió indiai munkás sztrájkolt egyszerre. A szeptemberben elfogadott „agrárreformok” és a munkásokra vonatkozó törvények föllazítása után Indiaszerte rendszeresek voltak a tüntetések, a gyárfoglalások, nem egy Új-Delhibe vezető utat pedig elbarikádoztak a tüntetők.

Az átszövegezett törvény, amely immár lehetővé teszi a munkások indok nélküli elbocsátását, valamint megnehezíti a szakszervezetek munkáját, egyes elemeiben pedig tiltja a szakszervezeti szerveződést, a koronavírus-járvány hatásai miatt jelentős befolyásra szert tett külföldi vállalatok lobbitevékenységének tudható be.

Az elmúlt esztendőkben az indiai kormány négymillió muszlimtól vonta meg az állampolgárságot, az India és Pakisztán közötti határkonfliktus tovább súlyosbodott, a kormány tőkepárti gazdaságpolitikája pedig óriássztrájkokba torkollott.

(WSWS, Mérce)
Címlapkép: Ted Eytan