Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Tüzérségi párharcba kezdett az indiai és a pakisztáni hadsereg, civilek haltak meg

Ez a cikk több mint 3 éves.

Három indiai állampolgár, köztük egy nő és gyermek is életét vesztette, valamint többen megsérültek, amikor tüzet nyitott egymásra az indiai és a pakisztáni hadsereg vasárnap a kasmíri régióban. Az indiai csapásmérés két pakisztáni civil sérülését okozta.

Az aknavető- és ágyútűz az úgynevezett Ellenőrzési Vonal [Line of Control (LoC)] környékét érintette, ami a két ország által vitatott kasmíri területeket szeli keresztül.

Mindkét ország magáénak tekinti Kasmírt, bár egyik sem birtokolja a teljes területeit, annak csak bizonyos részeit tartják ellenőrzésük alatt. Mindkét fél gyakran megsérti a 2003 óta fennálló tűzszünetet, leggyakrabban tüzérségi támadásokat indítva.

Mint arról akkor a Mérce is beszámolt, az indiai hadsereg tavaly augusztusban megkezdett akciója keretében bevonult az indiai autonóm tartomány területére, felfüggesztette annak békeszerződésben rögzített különleges alkotmányát, kiparancsolta a külföldi turistákat és sajtót a tartományból, majd egyszerűen lekapcsolta az internet- és áramszolgáltatást is, így teljes hírzárlat alá helyezte a 12 milliós tartományt.

A pakisztáni katonai vezetés akkor közölte, az ország„képes akár a végsőkig is elmenni”, ha India fenntartja Kasmír megszállását. Imrán Hán pakisztáni elnök pedig még aznap elítélte a beavatkozást, kiemelve, Narendra Modi indiai kormányának akcióját a kasmíri muszlim népesség „etnikai tisztogatása kísérleteként” ítéli meg.

Az újdelhi parlament kedden szavazta meg a speciális státuszú, északnyugati Dzsammu, Kasmír régiók és Ladakh kerület autonómiáját biztosító cikkely felfüggesztését, ez a gyakorlatban központi, direkt irányítás alá helyezte a tartományt, és évtizedek után lehetővé tenné, hogy a tartományon kívül születettek is ingatlant, földet vásárolhassanak Kasmírban.

A konfliktus még február végén kezdődött, amikor India légicsapásokkal válaszolt egy Kasmírban felrobbant és több tucat indiai speciális katonát meggyilkoló autósbombára. Újdelhi azonnal Pakisztánt és vezetését kezdte el vádolni a merénylet megszervezésével, őket „radikális iszlamistáknak” bélyegezve.

Az iszlámábádi kormány azonban visszautasította a vádakat, és maguk is légicsapásokkal válaszoltak az indiai repülők Kasmír pakisztáni felében végrehajtott akcióira.

(Reuters)