Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Négymillió muszlimra vár üldöztetés Indiában

Ez a cikk több mint 5 éves.

Korábban már írtunk róla, hogy Indiában a legszörnyűbb szervezett emberellenes akciókra emlékeztető listázásba kezdett a hindu nacionalista kormányzat India Bangladessel határos, Asszám nevű szövetségi államában. Az összeírás során az kerülhetett bele az indiai állampolgárokat tartalmazó lajstromba, aki igazolni tudta, hogy a saját, illetve családja indiai állampolgársága 1971-nél régebbre nyúlik vissza. Ekkor történt ugyanis, hogy a Pakisztánnal függetlenségi háborút vívó Bangladesből menekültek milliói keltek át az indiai határon, és Asszámban telepedtek le.

Márciusi számítások szerint potenciálisan ötmillió, többnyire bengáli muszlim embert érintett a veszély, hogy megfosztják állampolgári jogaitól.

A legfrissebb statisztikák szerint a származási igazolások bemutatásának határidejét követően négymillió embertől vették el állampolgárságát.

Bár a kormány nyugalomra intette azokat, akik lemaradtak a listáról, és azt bizonygatja, hogy „senkit sem fognak idegenként kezelni”, valamint „mindenki megkapja a további lehetőséget indiai állampolgársága bizonyítására”, a körön kívül maradt emberek millióinak félelme mégsem tűnik alaptalannak.

Sokan kitoloncolástól vagy büntetőtáborba zárástól tartanak.

A Guardian még februárban készített egy riportot, amelyben az „idegeneknek” épülő táborokat mutatott be, ahol már akkor ezrek éltek állampolgárság nélkül. Ezek kapcsán az indiai kormány kifejtette, hogy Bangladestől várják a kizárt emberek visszafogadását, ezért sem szándékuk táborokba zárni az állampolgárságukat igazolni nem tudó milliókat. Erre viszont a mind a helyiek, mind szakértők szerint kevés esély mutatkozik. A szomszédos indiai tagállamok a  Asszámból meginduló menekülthullámoktól tartanak, ezért megerősítették a határvédelmüket.

A listázás kezdete óta az asszámi régióra, ahol a 32 milliós népesség mintegy egyharmada muszlim, rátelepedett a félelem: az utóbbi hónapokban ugrásszerűen megnőtt az öngyilkosságok száma, gyaníthatóan főleg azok körében, akiket „kétséges” státuszúnak könyveltek el a hatóságok.

A szövetségi kormány nyugalomra intése már csak azért sem biztosíték semmire az asszámi muszlimok számára, mert Narendra Modi miniszterelnök hindu nacionalista pártja, a  BJP zászlajára tűzte, hogy érvényt szerez a lista erejének, és kitiltja az országból azokat, akik nem szerepelnek rajta, így akarván tovább szítani a régióban régóta meglévő vallási-etnikai és szociális feszültséget.

 

(The Guardian)