Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Így kezdődnek a népirtások: több millió muszlimot foszt meg állampolgárságától a hindu nacionalista kormányzat Indiában

Ez a cikk több mint 5 éves.

A levegőben lóg több millió muszlim és menekült sorsa az északkelet-indiai Asszám államban, miután a hatóságok a nemrég tartott népszámlálás során lehagyták őket az indiai állampolgárok neveit tartalmazó listáról.

Az asszámi kormányzat hivatalos álláspontja szerint az összeírás – amelyet az indiai Legfelsőbb Bíróság felügyel – a szomszédos Bangladesből a közelmúltban érkezett, nem regisztrált bevándorlók számba vételét és visszairányítását célozza.

Jogvédők és kritikusok ugyanakkor arra figyelmeztetnek, hogy a népszámlálás célja valójában – a mianmari rohingya kisebbséghez hasonlóan – az asszámi muszlimok és a régóta az indiai államban élő, de bangladesi származású kisebbség jogfosztásáról és törvény kívül helyezéséről szól.

Rohingya menekültek egy bangladesi menekülttáborban 2017-ben. Forrás Wikimedia

Azokat ugyanis, akik nem tudják igazolni, hogy a családjuk legalább 1971 óta Indiában él, a hatóságok kitoloncolhatják Asszámból. (Ekkor, vagyis a Pakisztánnal vívott függetlenségi háború idején özönlöttek át menekültek tízezrei a bangladesi-indiai határon.)

A kormányzat 1951 óta először frissíti az állampolgárokat összesítő Nemzeti Regisztert, az új lista előzetes publikálására pedig márciusban került sor. Akkor a hatóságok számításai szerint mintegy ötmillió asszáminak nem sikerült igazolnia indiai származását. A bizonyító dokumentumok bemutatásának végső határideje június 30-án járt le, ezt követően már több mint hétmillió olyan emberről szólnak a hírek, akik az indiai nacionalizmus áldozatául eshetnek, miután a legújabb állampolgárlistáról lehagyták őket.

Márpedig a 2016-ban hivatalba lépő Narendra Modi miniszterelnök hindu nacionalista pártja (BJP) zászlajára tűzte, hogy érvényt szerez a lista erejének, és kitiltja az országból azokat, akik nem szerepelnek rajta.

Nem csak a külső szemlélőként megnyilvánuló kritikusok félnek attól, hogy az eljárás a mianmari, népirtásba torkolló rohingya menekültválságéhoz hasonló katasztrofális következményekkel járhat, ahol 1982-ben fosztották meg a kisebbséget állampolgári jogaitól. A hivatalos lista és a származási dokumentumok bemutatási határidejének lejárta óta az asszámi régióra, ahol a 32 milliós népesség mintegy egyharmada muszlim, rátelepedett a félelem: az utóbbi hónapokban ugrásszerűen megnőtt az öngyilkosságok száma, gyaníthatóan főleg azok körében, akiket „kétséges” státuszúnak könyveltek el a hatóságok.

Az AVAAZ globális kampányhálózat oldalán petíciót indítottak annak érdekében, hogy felhívják az ENSZ biztonsági Tanácsának figyelmét a baljós asszámi folyamatokra.

(Aljazeera.com / Indian Express)