Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Elkaszálta a Klubrádió frekvencia-pályázatát a Médiatanács, kényszertörlést is belengetett

Ez a cikk több mint 3 éves.

Nyertes nélkül zárta le a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsa szerdán a Budapest 92,9 MHz rádiós frekvencia pályázati eljárását, miután az eljárásban egyetlenként bennmaradt pályázó, a Klubrádió Zrt. ajánlata is érvénytelennek bizonyult. A döntés ellen a pályázó tizenöt napon belül jogorvoslattal élhet – közölte az NMHH kommunikációs igazgatósága csütörtökön az MTI-vel.

A közlemény szerint a médiatanács megvizsgálta a Klubrádió pályázati ajánlatát, és megállapította, hogy az több szempontból sem felel meg a pályázati előírásoknak.

Jelezték, hogy a pályázati kiírás alapján vizsgálni kellett a pályázó gazdasági megfelelőségét. A nyilvános cégadatok vizsgálata alapján megállapítható, hogy a Klubrádió több éven át tartó törvénysértő gazdálkodása miatt a hatályos cégjogi szabályok értelmében bármikor kényszertörlési eljárás indítható ellene – írták.

A hazai és európai médiaszolgáltatási pályáztatási gyakorlat alapvető és általános elvei szerint a korlátosan rendelkezésre álló rádiós frekvencia működtetésére egy bizonytalan és törvénysértő gazdasági helyzetben lévő vállalkozás nem megfelelő – tették hozzá.

A médiatanács megállapította azt is, hogy a pályázat lényegi műsortervi hibákat tartalmaz.

„A benyújtott műsorterv nem felelt meg a rádiózás alapvető követelményeinek, ellentmondásokat tartalmazott, melyek az eddigi bírósági döntések alapján nem mérlegelhető, objektív hibák, így egyetlen pályázat esetében sem fogadhatók el”

– írták, megjegyezve, hogy a hazai következetes bírósági joggyakorlat, a médiatörvényben megfogalmazottak és az egyenlő elbánás kötelező elvei alapján a médiatanács nem tekinthetett el a pályázati anyagban ejtett hibák megállapításától.

„A fentiek alapján a médiatanács nem látta biztosítottnak a közösségi célra kiadott frekvencia jogszerű és hatékony hasznosulását, ezért megállapította a pályázati ajánlat érvénytelenségét és a pályázati eljárás eredménytelenségét” – közölte az NMHH.

A Klubrádió nem sokkal a bejelentés után így reagált a döntésre:

„A Médiatanács ismét megtagadta, hogy a Klubrádió frekvenciához jusson a 92,9 MHz-es frekvencián. A csupa fideszes tagból álló testület mind alakilag, mind tartalmilag érvénytelennek nyilvánította a Klubrádió pályázatát, annak ellenére, hogy korábban már egyedüli érvényes pályázatként nyilvántartásba vette a Klubrádió pályázatát.

A Médiatanács egyik legfőbb kifogása az volt, hogy – szerintük – megalapozatlan az immár húsz éve sikeresen működő Klubrádió üzleti terve és ilyen vállalkozás, mint a Klubrádió nem részesíthető „kizárólagos állami tulajdonú korlátos erőforrás” használati jogában.

A jogsértő médiatanácsi határozatot a Klubrádió keresettel fogja megtámadni, műsorát pedig a bíróság majdani döntésétől független, változatlan formában folytatja az interneten.”

Frissítés (14:25) – Arató András, a Klubrádió vezérigazgatója a hvg.hu-nak azt nyilatkozta, a Médiatanács döntése „rendkívül erőltetett, végtelenül aljas, gyáva”. Arató nem fűz sok reményt a jogorvoslati lehetőségekhez, elmondása szerint „itt változásra esély jövő tavasszal van”, utalva a 2022-es országgyűlési választásokra.

Mint ismert, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa tavaly szeptember 11-én bejelentette: elutasította a médiaszolgáltató kérelmét a 2021. február 14-én lejáró rádiós jogosultságának meghosszabbítására a Budapest FM 92,9 MHz-re. Az NMHH a döntését akkor azzal indokolta, hogy a Klubrádió két alkalommal hiányos adatszolgáltatást küldött a hatóság részére. A Klubrádió ugyanakkor úgy ítélte meg, hogy két olyan apróbb adminisztratív hibáról van szó, ami nem indokolja egy rádió elhallgattatását.

Az NMHH Médiatanácsa később ugyan pályázatot írt ki a frekvenciára, amelyen el is indult a Klubrádió, ám az eljárást felfüggesztették, mivel a pályázaton résztvevő kormányközeli LBK Médiaszolgáltató 2020 Kft. jogorvoslattal élt a saját kizárását tartalmazó határozat ellen.

Érvényes frekvencia nélkül a csatorna február 15. óta már nem sugároz az addig használt Budapest 92,9 MHz frekvencián, ehelyett csak interneten keresztül vált hallgathatóvá.

A pályáztatás ezt követően február közepén újraindult, nem sokkal később pedig  elfogadták a frekvenciára újra pályázó Klubrádió hiánypótlásait is, melyeket az NMHH kért tőle. Ez egy ideig reménykedésre adott okot, hogy a csatorna visszakaphatja sugárzási jogát, ám a ma bejelentett döntés ezt a reményt eloszlatta.

Szerdán az Európai Parlament plenáris ülésén is szóba került a Klubrádió ügye, a magyar médiaszabadságról szóló vitán, melyen az Európai Bizottság részéről Vera Jourová, átláthatóságért és értékekért felelős európai biztos is aggodalmát fejezte ki a csatorna elhallgattatása miatt. A vita mellett a Momentum delegációja szervezésében egy szolidaritási akcióra is sor került az EP-ben.

‼️ Kiállunk a Klubrádió mellett ‼️

Európai frakciónkkal, a Megújuló Európával (Renew Europe) közösen állunk ki a…

Posted by Donáth Anna on Wednesday, March 10, 2021

(MTI / Mérce)

Címlapkép: Sajtótájékoztató előtt a Klubrádió szerkesztőségében 2021. február 9-én. Fotó: Mérce