Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Egymás után telnek meg a kórházak, még nem volt ennyire rossz a helyzet

Ez a cikk több mint 3 éves.

Amióta Magyarországon is terjed a koronavírus, még soha nem volt ennyire rossz a helyzet. A kórházakból sorra érkeznek a hírek az intenzív osztályok megteléséről és a szakemberhiányról, az oltások körül még mindig nagy a káosz, a hirtelen bejelentett iskola- és óvodabezárások pedig ahhoz vezettek, hogy most vannak helyek, ahol a gyerekek 60-70 százaléka mégis bent van az intézményekben gyermekfelügyelet mellett.

Az elmúlt 24 órában 5653 új fertőzöttet azonosítottak és 179 beteg hunyt el. Jelenleg 8348 beteget ápolnak kórházban, 844-en vannak lélegeztetőgépen. A szakemberek többnyire egyetértenek a kormánnyal abban, hogy ha az új korlátozások megteszik a hatásukat, akkor 3-4 hét múlva már kedvezőbb fertőzöttségi adatokat kell látnunk. Ugyanakkor a 24.hu által megkeresett virológusok szerint még ekkor sem lélegezhetünk fel, mivel

a halálozások száma a fertőzések csúcsa után 2-3 héttel éri el a maximumát.

Jelenleg még bőven benne vagyunk a harmadik hullám felfutásában, ahogy ezt a ma reggel közölt járványadatok is mutatják. Az egészségügyi intézmények óriási nyomás alatt állnak, amit súlyosbít az új egészségügyi jogviszony miatt felmondott orvosok és ápolók által okozott létszámhiány.

A mosonmagyaróvári kórházban például a szülészeti-nőgyógyászati és a gyermekosztályos ellátás szünetel átmenetileg, ezt a funkciót a győri kórház veszi át, de nem lehet tudni, meddig. A 24.hu információi szerint ez részben a járvány okozta terhelésből, részben pedig abból fakad, hogy sokan felmondtak a kórházban, főleg ápolók. Ahhoz, hogy a kórházban képesek legyenek ellátni a koronavírusos betegeket, más osztályokról is át kell vezényelni dolgozókat – például a szülészetről és a gyermekosztályról – a járványosztályokra.

Balassagyarmaton is nyomasztó a helyzet: Csach Gábor, a város fideszes polgármestere vasárnap arról írt, hogy jelenleg 120 Covid-beteget gyógyítanak a kórházban, akik közül 14-en lélegeztetőgépen vannak. Bár a kórházban még van szabad hely és lélegeztetőgép is (összesen 240 koronavírusos beteg ellátására van kapacitás és 40 lélegeztetőgép áll rendelkezésre), azonban a szomszédos megyékből is ebbe a kórházba szállítanak betegeket. A 24.hu szerint a hónap második felére elfogyhatnak a helyek az egészségügyi intézményben.

A hatvani kórház sajtóreferense, Zelnik Krisztina viszont egyenesen arról számolt be kedden a heol.hu-nak, hogy

az intézmény koronavírusos betegeket ellátó kapacitásai az elmúlt hét folyamán megteltek, a betegek pedig a korábbiaktól eltérően inkább a 40-50 éves korosztályból kerülnek ki.

A kórház arra kér mindenkit, hogy a járványügyi intézkedéseket betartva vigyázzanak egymásra.

Debrecenben olyan sok koronavírusos beteget ápolnak, hogy egy új épületet kellett megnyitni nekik: ezentúl a Debreceni Egyetem orvosi rehabilitáció és fizikális medicina klinikájának épületében is járványügyi részleg fog működni. A tatai önkormányzat pedig hétfő este jelentette be, hogy a városban működő Árpád-házi Szent Erzsébet Szakkórház és Rendelőintézet szakrendelései szerdától előreláthatólag két hétig Tatabányán lesznek elérhetőek. Ennek az az oka, hogy a járványhelyzet miatt a tatai telephelyen rendelő szakorvosokat is át kellett irányítani a tatabányai Szent Borbála Kórházba.

Szlávik János, a Dél-pesti Centrumkórház infektológus főorvosa kedden a Kossuth rádióban bejelentette, hogy az intézményben minden, a koronavírusos betegek számára fenntartott ágy tele van, és nagyon sokan vannak az intenzív osztályon is.

Nem csak a kórházakban nagy a káosz: az oktatásban is néhány nap leforgása alatt kellett megoldani a múlt héten bejelentett óvintézkedésekből következő változtatásokat, amikből adódtak nehézségek az iskolák, a szülők és a gyerekek számára is.

Előző csütörtökön jelentette be a kormány az újabb korlátozásokat, melyek között szerepelt az iskolák és óvodák április 7-ig történő bezárása. Ennek a részleteiről aztán Maruzsa Zoltán köznevelési államtitkár beszélt pénteken az operatív törzs sajtótájékoztatóján: ekkor derült ki, hogy nem szerveznek gyermekfelügyeletet az óvodákban és az iskolákban április 7-ig, étkeztetést azonban biztosítanak elvitelre és kiszállítással.

„Nem egy több hónapos leállásra készülünk, így ha a gyermekfelügyelet címén félig tele lennének az intézmények, ez nem lenne hatékony” – magyarázta akkor a döntést Maruzsa.

A lezárások március 8-tól, azaz hétfőtől léptek életbe, így a szülőknek rendkívül kevés idejük maradt arra, hogy megoldják a gyerekeik felügyeletét abban az esetben, ha nem tudták megoldani azt, hogy otthon maradjanak velük. Végül a felháborodás következtében Gulyás Gergely miniszter szombaton bejelentette, hogy az „önkormányzatok kérésére a kormány hétfőtől is biztosítja az óvodákban és az iskolákban a gyermekfelügyeletet.” De mindenkit arra kérnek, hogy ha van erre módja, akkor otthon oldja meg a gyermekfelügyeletet.

Verba Magdolna, a Pedagógusok Szakszervezetének Óvodapedagógiai Tagozatának elnöke a Népszavának adott nyilatkozatában arról beszélt, hogy a hirtelen változtatások következtében

volt olyan óvoda, ahol pénteken lemondták az ebédet a következő hetekre, hiszen akkor még úgy volt, teljesen bezárnak az intézmények. A helyzetet csak úgy tudták megoldani, hogy a maradék alapanyagokból főztek ebédet hétfőn.

Maruzsa Zoltán kedden közölt adatokat a gyermekfelügyelet kihasználtságáról: óvodai felügyeletet 8892 gyermek szülei, míg iskolait 2679 gyerek szülei igényeltek. Ez kifejezetten alacsony arány, de Totyik Tamás, a PSZ alelnöke szerint a szakszervezet tud olyan vidéki, kisvárosi óvodáról is, ahol több tucat szülő igényelt felügyeletet: a 90 gyermekből mintegy 70 bent volt hétfőn az intézményben.

„Ebbe az óvodába minden óvodapedagógust be kellett rendelni, kivéve persze azokat, akik épp koronavírus-fertőzéssel vannak otthon” – mondta Totyik.

A Pedagógusok Szakszervezete mindeközben továbbra is válaszokat követel Kásler Miklóstól és Palkovics Lászlótól az oltások és a táppénzek kérdésében is. Kedden levélben fordultak a miniszterekhez azzal kapcsolatban, hogy a kormány hajlandó-e a azonnal beoltani az oltást kérő pedagógusokat, oktatókat, oktatásban dolgozókat, valamint kfizetik-e az egyszeri 100 ezer forintos kompenzációt az otthon végzett digitális oktatásért, illetve hajlandó-e a kormány a 14 éven aluli gyermek egyik szülője otthon maradásának ösztönzésére 100 százalékos táppénzt fizetni?

A hétvégi oltási káosz után folytatódott a zavar ezen a téren is: Kunetz Zsombor egészségügyi szakértő például kedd este Facebook posztban írt arról, hogy miután hétfő este kapott egy emailt a kormányhivataltól, amiben arról tájékoztatták, hogy másnap kap oltóanyagot, amit egy megadott  időintervallumban használhat fel, kizárólag a megadott korosztály számára, ő elkezdte az érintett pácienseinek az oltási időpontjait megszervezni (ez az éjszakába nyúló tevékenység volt), ezt követően kedd reggel kapott egy hívást, hogy a korábbi adatok egy része rossz, az oltási időpontok nem akkor és nem úgy, valamint nem azoknak járnak.

A bejegyzés alatt is van olyan komment, amelynek a szerzője állítja, hogy szerdán behívták úgy oltásra, hogy ő már vasárnap megkapta az első adagot, de ehhez hasonló a hírek szerint többekkel is előfordult, ahogy olyan is, hogy valaki a lemondott oltási időpont ellenére odament az oltópontra, és megkapta az oltást.

A koronavirus.gov.hu tájékoztatása szerint egyébként már 1 107 791 fő a beoltottak száma, ebből 317 906 fő már a második oltását is megkapta.

Címlapkép: MTI/Mészáros János