Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A Klubrádió frekvenciájára nincs ideje, de a szivárványcsaládok elhallgattatása belefér a Médiatanácsnak

Ez a cikk több mint 3 éves.

Tavaly december 21-én indított társadalmi célú hirdetéskampányt az ország legnézettebb televízió csatornája, az RTL Klub a szivárványcsaládokról. A videókban szivárványcsaládokban élő szülők és elismert szakemberek válaszoltak gyűlölködő, bántó, névtelenül feltett kommentekre. Arról beszéltek, hogy a szülőség és a családi kötelékek alapja a szeretet és a törődés, illetve pedagógusok mondták ki: a gyermeknek egyenlő bánásmódra van szüksége, nem megkülönböztetésre.

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa most közigazgatási hatósági eljárást indított az RTL Klub ellen ezen társadalmi célú hirdetések miatt.

Állításuk szerint a gyermekek védelemhez fűződő jogát sértette meg az RTL Klub azzal, hogy a kisfilmet 21 óra előtt sugározták, mert az „a 16 éven aluli nézők számára feloldatlan feszültséget, bizonytalanságot okozhatott”, írják indokolásukban.

A Szivárvány családokért alapítvány az RTL Klubbal szembeni eljárásra adott reakciójában, a Facebook oldalán a  Médiahatóság eljárásáról szóló hír alatti kommentekből idéz:

Van, aki azt emeli ki, hogy a 9 éves kisfiával és 14 éves kislányával látta a kisfilmet, és tök jót beszélgettek utána a szeretetről. Sokan azt kifogásolják, hogy a szintén társadalmi célú hirdetésként vetített gyűlöletkeltő reklámok ellen nem lépett fel az NMHH, pedig azok szerintük tényleg károsak a gyerekekre.

„Nekünk kérdéseink vannak:

Hogyan, vagy mivel árthatna a gyerekeknek, amikor szülők és szakértők arról beszélnek, hogy a családi kapcsolat alapja a szeretet és a törődés?

Hogyan lehetne káros tartalom, amikor egy bölcsődei gondozó vagy egy évtizedes rutinnal bíró tanár arról beszél, hogy minden kisgyermeknek egyenlő bánásmódra van szüksége, és nem szabad megkülönböztetni őket?

Miért csak este 21 óra után fejthetné ki az MTA egyik elismert kutatója, hogy a szülőség az odaadó törődésen alapul?”

-írja az alapítvány.

A Háttér Társaság ügyvivője, Dombos Tamás a szervezet közleményében úgy reagált az eljárásra:

A Médiahatóság célja elhallgattatni az LMBTQI szervezeteket.

Ez a kormány gyűlölethadjáratának újabb lépése: nem elég, hogy ezután szakemberek helyett egy politikus egy személyben fog dönteni arról, örökbefogadhat-e egy azonos nemű párkapcsolatban élő személy, most még azt is el akarják lehetetleníteni, hogy a szivárványcsaládok kiállhassanak magukért és gyermekeikért.”

A Médiahatóság érvelésével szemben, a szakértők szerint éppen hogy a gyermekek érdekét szolgálja, ha koruknak megfelelően hallanak a társadalmi sokszínűség témájáról, ezt a célt szolgálta az RTL által sugárzott kisfilm is – írja közleményében a Háttér Társaság.

A társaság felidézi azt is, nem az NMHH az első állami szerv, amely „az orosz propaganda-törvényeket megszégyenítő vehemenciával” próbálja eltüntetni a szivárványcsaládokat és az azonos nemű párokat. A fogyasztóvédelmi hatóság 2019 októberében bírságolta meg a Coca Colát, amiért reklámjaiban azonos nemű párokat is szerepeltetett. Idén februárban ugyanez a hatóság rótta meg a Labrisz Leszbikus Egyesületet, amiért a Meseország mindenkié című mesekönyvön nem tünteti fel, hogy a műben a „hagyományos nemi szerepektől eltérő viselkedésminták” jelennek meg.

„A cenzorok sorába most a Médiahatóság is belépett, jogellenesnek minősítve az LMBTQI tartalmak megjelenítését. Amikor viszont az LMBTQI emberek elleni gyűlöletkeltésről van szó, a hatóság a legszélsőségesebb tartalmak kapcsán sem állapít meg jogsértést. A kettős mérce nyilvánvaló, a Médiahatóság a növekvő állami homo- és transzfóbia szócsövévé vált. ”

-írja a Háttér Társaság.

Mindeközben a Médiahatóságnak például a Klubrádió frekvenciájára nem jutott ideje a két nappal ezelőtti ülésén, pedig arra már csak egyetlen pályázó, maga a Klubrádió maradt. De úgy néz ki, az RTL Klub társadalmi célú hirdetései és az LMBTQI emberek elleni eljárásokat indítani az azért ráfért a zsúfolt napirendjére.

A magyar kormánynak az egy éve tomboló koronavírus járvány alatt folyamatosan jutott ideje ara, hogy az LMBTQI emberekkel szembeni harcát folytassa. A járvány tavaly tavaszi, első hullámának elején, március 31-én az első felhatalmazási törvény megszavazásának napján(!) Semjén Zsolt nyújtott be egy törvénymódosító javaslatcsomagot, amiben sok más, a járványhoz egyáltalán nem kapcsolódó dolog mellett (például a Liget-projekt kiemelt beruházássá nyilvánítása és színházi felügyelő bizottságok bővítése) szerepelt a transzneműek nemének jogi elismerésének tiltása, ismertebb nevén a 33-as paragrafus.

A járvány második hulláma következtében november 10-én elrendelt lezárások előtt is volt a kormánynak ideje arra, hogy még mielőtt megjelentette volna azokat a szabályokat, amik szerint azóta is mindenkinek élnie kell, hogy a szexuális kisebbségek érdekeit sértő alkotmánymódosítást tegyen. Ekkor került bele az alaptörvénybe, hogy „az anya nő, az apa férfi”; illetve az, az akkor sok port kavart mesekönyvvel szemben született szöveg, hogy „Magyarország védi a gyermekek születési megfelelő önazonossághoz való jogát, és biztosítja a hazánk alkotmányos önazonosságán és keresztény kultúráján alapuló értékrend szerinti nevelést”.

Legutóbb pedig február 27-én, a harmadik hullám küszöbén jelentetett meg a kormány egy újabb rendeletet, az örökbefogadással összefüggő eljárásrend módosításáról, aminek értelmében egyedülálló szülők mostantól csak különleges miniszteri engedéllyel, azaz Novák Katalin aláírásával fogadhatnak örökbe.

A család az család kampányban résztvevő, gyermekét egyedülállóként örökbefogadó és nevelő Dr. Mészáros Györggyel a Mércén is jelent meg videó-riport, ez itt megtekinthető: