Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Donald Trump: „Még messze nem ért véget a közös utazásunk”

Ez a cikk több mint 3 éves.

„Kiálltam elétek, hogy bejelentsem, a hihetetlen utazás, amit közösen kezdtünk négy évvel ezelőtt, még messze nem ért véget.”

áll Donald Trump volt amerikai elnök vasárnapi beszédében, amit a floridai Orlandoban tartott Konzervatív Politikai Tett Konferenciájára (Conservative Political Action Conference- CPAC) szánt, és amelynek részleteit csapata már korábban megosztott a nyilvánossággal.

A CPAC az amerikai jobboldal egyik fontos fóruma, ahol idén Trump elsöprő népszerűséggel szerepel, rengetegen nyilatkoznak pozitívan a politikájáról, sőt még egy aranyszobrot is állítottak róla a konferencia előterében:

A beszéd kitér arra is, hogy Trump szerint az őt támogató Republikánus Párt egységes, a jelenlegi bonyolult helyzet csupán „néhány washongtoni bajkeverő” számlájára írható – itt elég valószínű, hogy a vele szembeforduló republikánus képviselőkre és szenátorokra gondolhatott.

Trump nem elégszik meg azzal látszólag, hogy saját pártján belül felszámolja az ellenállást az „bajkeverők” megbélyegzésével, határozottan nekiesik Joe Biden elnöknek is, hogy a Republikánus Párt vezetőjétől elvárhatót hozza. A volt elnök a tőle megszokott nagy szavakkal kritizálja Bident:

„Mindannyian tudtuk, hogy a Biden-kormány rossz lesz, de azt egyikünk se gondolta, hogy ennyire rossz lesz, hogy ennyire balra mehet. Joe Bidennek volt az összes modern kori elnökök közül a legkatasztrofálisabb első hónapja.”

A Fehér Ház szóvivője, Jen Psaki már korábban jelezte, hogy kevéssé érdekli az elnököt jelenleg az, hogy Trump mit fog mondani a kongresszuson.

„A figyelmünket jelenleg egészen biztosan nem Trump elnök úr beszéde foglalja le.”

– mondta.

Ahogy arról korábban mi is beszámoltunk, nem okozott különösebb politikai károkat a Capitolium január 6-i ostroma Donald Trump ázsiójának saját pártján belül: a republikánus szavazók 54 százaléka Donald Trumpot támogatná a 2024-es elnöki előválasztásokon egy február eleji felmérés szerint. A Politico portál és a Morning Consult közvélemény-kutató felmérése szerint az amerikai jobboldali szavazók 59 százaléka szerint a januárban leköszönt elnöknek komoly szerepet kell játszania a Republikánus Párt jövőbeli politikájában is.

Az Egyesült Államok szenátusa február első felében kétharmados többség hiányában ejtette a vádat Trump ellen abban az alkotmányos vádeljárásban (impeachment), amelyet a demokrata többségű képviselőház indított az egykori elnök ellen. A képviselők azzal vádolták Trumpot, hogy ő bujtotta fel követőit arra, hogy január 6-án betörjenek a szövetségi törvényhozás épületébe, a Capitoliumba.

Az impeachement során az 50 demokrata szenátor mellett 7 republikánus is támogatta a kezdeményezést, hogy Trump a jövőben ne vállalhasson közhivatalt, ez azonban tíz szavazattal kevesebb, mint amennyi az elmarasztaláshoz szükséges lett volna.

Bár a republikánus szenátorok vezetője, Mitch McConnell  privátban korábban jelezte, ő sem zárkózna el Trump elítélésétől, végül ő is a felmentésre voksolt. Igaz, a Wall Street Journalben hétfőn megjelent publicisztikájában úgy fogalmazott, az alkotmány tisztelete miatt szavazott így, nem pedig azért, mert bűntelennek látná az egykori elnököt.

Hogy a republikánus politikusok miért is nem mernek még mindig szembeszegülni Trumppal, arra leginkább a fent idézett közvélemény-kutatás ad magyarázatot.

Az ex-elnök ugyanis még továbbra is igen népszerű a párttagság körében, és többször is nyíltan megfenyegette az ellene szegülőket, hogy előválasztásokon rájuk uszítja a pártbázist, és megfosztja őket mandátumaiktól. És mivel a kongresszusi képviselők és szenátorok előválasztásain a párttagság vesz részt, ez a fenyegetés igenis reálisnak tekinthető.

A republikánus szavazók a felmérés tanúsága szerint továbbra is kiállna Trump mellett, miközben a közvélemény többsége épp ellentétes álláspontra helyezkedik.

(Reuters)