Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Felmentette Trumpot a szenátus az alkotmányos felelősségre vonási eljárás végén

Ez a cikk több mint 3 éves.

A felsőház az alkotmányos felelősségre vonási eljárás (impeachment) utolsó tárgyalási napján 57:43 arányban szavazott arról, hogy Donald Trump a felhozott vádak alapján – vagyis, hogy beszédével felbujtóként szerepet vállalt a Capitolium 5 halálos áldozattal járó ostromában – bűnös. Azaz az összes demokrata szenátoron kívül hét republikánus felsőházi képviselő szavazott arra, hogy a korábbi elnököt el kellene ítélni, elítéléséhez azonban a szenátusban kétharmados többség kellett volna. Mivel a testületben 50:50 a republikánusok és a demokraták aránya, így legalább 17 republikánusnak is támogatnia kellett volna az elnök elítélését – vagyis Trumpot ismét felmentették.

Ahogy arról beszámoltunk, az Egyesült Államok kongresszusának szenátusa kedd este 56:44 arányban döntött arról, hogy Donald Trump korábbi amerikai elnök alkotmányos felelősségre vonási tárgyalása (impeachment) nem sérti az alkotmányt, így az eljárás egész héten folytatódott.

Mivel azonban a volt elnök elítéléséhez összesen 67 szenátor szavazatára lett volna szükség, már ez a szavazás megerősítette azt, amit előzetesen is sejteni lehetett: ahogy egy éve, az első alkotmányos vádeljárás idején, úgy most se lesz elég republikánus, aki támogatná Donald Trump elítélését.

Donald Trump az első elnök, aki ellen két alkalommal indítottak impeachmentet. Az első eljárást egy évvel ezelőtt indították, akkor azért, mert egy napvilágra került telefonbeszélgetés leirat szerint, Trump megpróbálta rávenni az Ukrán elnököt, hogy adjon neki információt Joe Biden családja ellen, hogy ezzel próbálja meg besározni az elnökválasztáson legesélyesebb ellenfelét. Az impeachmentet végül a republikánus többségű szenátus akkor is elutasította.

Trump újabb felmentése egyúttal azt is jelenti, hogy a volt amerikai elnököt nem sikerült eltiltani attól, hogy újra választáson indulhasson.

(MTI, Mérce)
Címlapkép: Forrás: Wikimedia