Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Folytatódik Trump második alkotmányos felelősségre vonási tárgyalása: nem valószínű, hogy elítélik

Ez a cikk több mint 3 éves.

Az Egyesült Államok kongresszusának szenátusa kedd este  56:44 arányban megszavazta, hogy Donald Trump korábbi amerikai elnök alkotmányos felelősségre vonási tárgyalása (impeachment) nem sérti az alkotmányt, így az eljárás ma folytatódni fog.

Mivel a volt elnök elítéléséhez összesen 67 szenátor szavazatára volna szükség, a szavazás megerősítette azt, amit előzetesen is sejteni lehetett: ahogy egy éve, az első alkotmányos vádeljárás idején, úgy most se lesz elég republikánus, aki támogatná Donald Trump elítélését.

Az amerikai képviselőház kétpárti többséggel január végén szavazta meg a Trump ellen a demokraták által benyújtott impeachment-javaslatot.

A demokratákhoz 10 republikánus képviselő is csatlakozott, akik szintén elfogadhatatlannak tartották, hogy az amerikai elnök a Capitolium öt ember életét követelő megtámadásában felbujtóként vállalhatott szerepet.

Donald Trump az első elnök, aki ellen két alkalommal indítottak impeachmentet. Az első eljárást egy évvel ezelőtt indították, akkor azért, mert egy napvilágra került telefonbeszélgetés leirat szerint, Trump megpróbálta rávenni az Ukrán elnököt, hogy adjon neki információt Joe Biden családja ellen, hogy ezzel próbálja meg besározni az elnökválasztáson legesélyesebb ellenfelét. Az impeachmentet végül a republikánus többségű szenátus elutasította.

Ha az újabb eljárás ezúttal végbemegy, Trump nem indulhat többé elnökválasztáson, ehhez azonban 17 republikánus szavazatra is szüksége van a kisebbségben lévő demokratáknak.

(Guardian, 444.hu, MTI, Mérce)